Головна Новини Політика внутрішня політика Рейтинг "прозорості" міст України 2023: хто очолив список
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейтинг "прозорості" міст України 2023: хто очолив список

Антикорупційна громадська організація Transparency International Ukraine визначила "прозорі" міста в плані роботи міських рад. Рейтинг очолив Дніпро.

11 квітня 2023, 14:20 comments1417
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Transparency International Ukraine створили рейтинг міст на основі "прозорості" роботи міських рад. Найвищий показник у "прозорості" отримало місто Дніпро. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на ресурс TI Ukraine.

Рейтинг "прозорості" міст України 2023: хто очолив список

Рейтинг прозорості міст України. Фото: Transparency International Ukraine

Дослідження Transparent cities (Прозорі міста) оцінило роботу міських рад під час війни. Цього року в аналізі взяло участь 70 міст, які оцінили за різними критеріями. Таким чином було створено три групи міст з різними статусами: прозоре, частково прозоре, непрозоре.

Таким чином найвищі показники має місто Дніпро, яке отримало статус "прозоре". Також до цієї групи увійшли Львів та Мукачево. Частково прозорий рейтинг отримали 10 міст: Житомир, Вінниця, Київ, Чернівці, Ужгород, Тернопіль, Луцьк, Володимир, Кропивницький, Кам’янське. Решта міст отримали статус "непрозорих" міст.

Рейтинг ”прозорості” міст України 2023: хто очолив список - фото 2

З початком повномасштабного вторгнення Росії доступ до публічної інформації зменшився. Аргументом таких дій стала безпека. Міські ради припиняли роботу своїй офіційних порталів або обмежували доступ до окремих сторінок. У Transparency International Ukraine зазначають, що прозорість роботи має залишатись важливим завданням для органів місцевого самоврядування.

"Військова агресія росії проти України стала справжнім викликом і перевіркою на стійкість для усіх українських міст. Водночас до України зараз прикута велика увага світової спільноти, яка допомагає вже зараз та планує підтримувати нас у процесі відбудови. Високий  рівень прозорості та підзвітності місцевої влади вкрай необхідний для ефективного залучення інвестицій та відновлення України", — говорить керівниця програми Transparent cities Олени Огороднік.

Transparency International Ukraine створила необхідні рекомендації, щоб підвищити ефективність і прозорість місцевої влади:

  • Оновити та створити сервіси, які маю сприяти адаптації для населення щодо ситуацій пов’язаних з війною;
  • Облік гуманітарної допомоги та її прозорий розподіл;
  • Публікувати відкриті дані, відновлювати роботу місцевих порталів;
  • Створити умови для жителів, щоб вони мали доступ та могли брати участь в ухвалені управлінських рішень.

Transparent cities створила список практик, які втілили деякі українські міста, котрі зайняли найвищі позиції в рейтингу прозорості. До найзначніших порад увійшли: публікація інформації про укриття та для внутрішньопереміщених осіб, звітність про гуманітарну допомогу, електронна подача документів на житло, електронні звернення місцевих жителів до влади.

TI Ukraine наголошує, що доступ до інформації – це право кожної людини, а прозорість місцевої влади дозволить успішно відновити Україну.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про 12 друзів Путіна: рейтинг найбільших союзників Росії.

Також "Коментарі" писали про рейтинг країн за мінімальною зарплатою: на якому місці Україна у 2023 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини