Головна Новини Політика внутрішня політика Реформа «Укроборонпрому»: яке майбутнє у підприємства
commentss НОВИНИ Всі новини

Реформа «Укроборонпрому»: яке майбутнє у підприємства

Експерти розповіли, що буде з «Укроборонпромом» після того, як він стане акціонерним товариством

1 лютого 2021, 18:39
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, що передбачає реформу "Укроборонпрому". Тепер підприємство з Державного концерну перетвориться в акціонерне товариство. Експерти оцінили цю ідею для порталу "Коментарі".

Реформа «Укроборонпрому»: яке майбутнє у підприємства

Реформа «Укроборонпрому». Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Корупційні ризики залишаються

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин підкреслює, що весь український військово-промисловий комплекс (ВПК), зокрема "Укроборонпром", давно потребували суттєвого реформування.

"Та модель управління, яка була — великий концерн — потребувала переформатування. Тепер буде АТ, кілька холдингів за різними напрямками. Окремо — оборонні системи (озброєння, боєприпаси), окремо — аерокосмічні (КБ Південне, Антонов). Кожен напрямок буде займатися спеціалізованим виробництвом. Принаймні, так стверджує глава "Укроборонпрому" Юрій Гусєв. Головне, що тепер можливо без посередників купувати певні технології, залучати іноземні інвестиції. Тепер орієнтування на замовлення, на ринок, без неповороткою надбудови, як раніше", — говорить Влад Волошин.

Він зазначає, що раніше "Укроборонпром" являв собою своєрідне міністерство і вимагав чималих ресурсів замість того, щоб ефективно працювати на користь українським економіці та ВПК.

"Закон, який прийняли депутати, йде в канві всього реформування "Укроборонпрому", про що говорили ще восени минулого року. Модель розробляли фахівці, сподіваючись побудувати більш ефективну в управлінні систему. Підприємства, які фактично не працювали над оборонним замовленням, виставили на приватизацію. Отримані кошти будуть вкладені в розробку нових технологій, в модернізацію. Ідея позитивна, інша справа — як вона буде втілена в життя. На жаль, у нас завжди є ризики, що навіть найкраща ідея може в підсумку втілитися зовсім не так, як її задумали автори. Корупційні ризики в Україні все ще досить великі", — підкреслює Влад Волошин.

Проблеми із забезпеченням

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко зазначає: "Війна, в якій ми живемо з 2014 року, показала, що озброєння і техніка у ВСУ — ще з минулого століття. Всього 5-10% по різних видах і родах військ було більш-менш сучасне. З того часу цей показник виріс до 15-20%. Але цього все одно мало. У Росії, з якою ведемо гібридну війну, це показник в 3-4 рази вище. Потрібно було терміново перетворювати "Укроборонпром", на якому замикався ВПК. І який (тут вже політичні моменти) був підконтрольний президенту. А так як президент і прем'єр у нас нерідко представляли різні політичні сили, ситуація довгий час не змінювалася. Зараз же, коли Кабмін і Офіс президента діють в одному ключі, коли є своя велика фракція в Раді, з'явилася можливість провести необхідні перетворення. Так ми отримали профільного міністра (з питань стратегічних галузей промисловості України) і віце-прем'єра — Олега Уруського. Так почався процес змін в "Укроборонпромі".

За словами експерта, в кінці минулого року з понад 100 підприємств, що входять в "Укроборонпром", 18 (не стратегічно важливих) віддали на приватизацію.

"Переформування Держпідприємства в АТ дозволить більш гнучко розв'язувати питання управління, — продовжує Ігор Романенко. — Підвищення швидкості прийняття рішень і їх реалізації — це підвищення ефективності роботи всього підприємства. А в сучасних умовах лише так можна вийти на світовий рівень, бути там конкурентоспроможними. З огляду на, що "Укроборонпром" — досить велика махіна, важливо все робити. Відповідне законодавство вже є (поки в першому читанні). Президент підкріплює реформи грошима. Минулого року державне оборонне замовлення, за даними Офісу президента, було під 30 млрд. Цього року обіцяли збільшити. Завдання РНБО — розглянути систему подальших перетворень, затвердити і подати на розгляд президенту. Підходи правильні. Тепер потрібен відповідний контроль — державний і громадський. Не будемо забувати, що перетворення відбуваються в умовах гібридної війни".

Нагадаємо, військовий експерт розповів, чому реформи в "Укроборонпромі" були необхідні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини