Головна Новини Політика внутрішня політика Ребрендинг "Слуги народу": чи стане сценарій виграшним для команди Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Ребрендинг "Слуги народу": чи стане сценарій виграшним для команди Зеленського

За словами журналіста Романа Кравця, на Банковій, в Офісі президента вже давно говорять про необхідність оновлення та навіть можливого перезапуску "Слуги народу"

7 лютого 2022, 14:54
Поділіться публікацією:

Українські ЗМІ та Телеграм-канали повідомляють, що у партії "Слуга народу" (СН) працюють над ребрендингом. Як робочі назви для оновленої політсили нібито розглядаються два варіанти – "Блок Зеленського" або "Команда Зеленського".

Ребрендинг "Слуги народу": чи стане сценарій виграшним для команди Зеленського

"Слуга народу" - фото з відкритих джерел

Чи мають подібні чутки під собою основу? Що дало б СН таке перетворення? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Бренд "Слуга народу" ще не вичерпав свій ресурс, але предметно дивитися потрібно ближче до виборів

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков впевнений, що ребрендинг може стати виграшним сценарієм для команди Зеленського на чергових парламентських виборах.

"Сьогодні партія "Слуга народу" зберігає своє лідерство, але будь-якому політпроєкту потрібно проводити самоочищення. Це нормальна практика, особливо в українських реаліях. У президента сьогодні тефлоновий рейтинг, він суттєво не зростає, але найголовніше, що не падає. За зведеними даними основних соціологічних центрів, за Зеленського сьогодні готові проголосувати близько 26% українців, тоді як у січні 2021-го було 23%, а на справжніх виборах 2019 року (мова про перший тур) він отримав 30%. Ми бачимо, що протягом трьох років президентства Зеленський витратив лише 4% підтримки. Водночас партія СН періодично втрачає лідерство, але не так стрімко, як би хотіла опозиція", – наголошує Сергій Биков.

На його думку, бренд "Слуга народу" ще не вичерпав свій ресурс, але предметно дивитись потрібно ближче до виборів.

"Я не виключаю можливості, що влада викристалізує низку депутатів, які понесуть прапор президента на парламентських виборах. Можливо таких прапорів навіть буде кілька, але з орієнтацією на різні електоральні групи", – прогнозує експерт.

В оновлену команду візьмуть найпопулярніших і підконтрольних депутатів. Типу нинішнього міністра реінтеграції Верещук

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко вважає ідею про ребрендинг СН цілком логічною.

"Всі останні виборчі кампанії будувалися на тому, що кандидат (зокрема на округах) асоціював себе із командою президента. Або у всій своїй агітпродукції наголошував, що "ми — команда Зеленського", а не команда "Слуги народу". Це свідчить про те, що за фокус-групами й іншими соцдослідженнями чітко було кандидатам сказано: президент має позитивний образ, створено стереотип "президент — молодець, але йому всі заважають: всі ці погані депутати, міністри й так далі". І на цьому треба наголошувати. До речі, гадаю, такий стереотип навмисно сіється лідерами думок, які працюють на Зеленського, ботами", – зазначає Катерина Одарченко.

До того ж, продовжує вона, "Слуга народу" ніколи не була як такою партією.

"Це було ситуативне об'єднання регіональних еліт, центральних фінансово-промислових груп, груп впливу, від яких безпосередньо проходили за квотами депутати. І ми дедалі більше бачимо цю розфрагментованість. Частина депутатів вийшла з фракції, частина увійшла до групи Разумкова, хтось ще розпочав власну політичну кар'єру", – нагадує експерт.

На її думку, до оновленої команди візьмуть найбільш популярних і підконтрольних депутатів. Типу нинішнього міністра реінтеграції Верещук.

"Вона досить впізнавана, грамотно виступає, не має шлейфу скандалів, які б били по репутації партії. Так, ролики з нею під час балотування у мери Києва зазнали критики. Але вони не зазнавали негативу. На відміну від багатьох ситуацій, у яких опинявся той же Тищенко (одні вечірки у ресторані під час локдауну чого варті). Тож людей типу Верещук і набиратимуть до умовної "Партії Зеленського". До цієї групи увійдуть лідери думок, регіональні еліти, безперечно, інакше там виборів не виграти. До того ж у хід пускатимуть адмінресурс, адже рейтингів явно замало для впевненої перемоги. Скуповуватимуть голоси, як робили і їх попередники. Свої корективи може внести й зовнішньополітична ситуація, – впевнена Катерина Одарченко. – Якщо Зеленський перейде до виконання тих самих Мінських угод, він потрапить під критичний вогонь частини суспільства всередині України. Багато залежатиме і від економічної ситуації. Зараз вона плачевна, ціни та тарифи катастрофічно зростають. Але негатив за це перекладається не на президента, а на Кабмін.

Раніше на порталі "Коментарі" — скандальне ДТП зі "слугою народу" Трухіним: чи варто чекати на справедливе розслідування справи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини