Головна Новини Політика внутрішня політика Проплачені протести: спектакль або інструмент олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

Проплачені протести: спектакль або інструмент олігархів

Українські експерти висловили свою думку щодо проблеми проплачених протестних заходів

9 грудня 2020, 11:26
Поділіться публікацією:

Мітинги протесту та інші масові заходи нерідко мають під собою чимале фінансування. То тут, то там спливають факти оплати участі в протестах та демонстраціях. Про актуальність даної проблеми в нашій країні, про те, хто ходить на мітинги за гроші і як з цим боротися розповіли читачам "Коментарів" українські експерти.

Проплачені протести: спектакль або інструмент олігархів

"За організацію платних мітингів відповідальність не передбачена"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій вважає, що проплаченими акціями користується переважно олігархат. І робить це для симуляції підтримки в суспільстві своєї антинаціональної та корумпованої діяльності.

"Маючи кримінальні вузько приватні цілі, які йдуть всупереч   інтересам більшості суспільства, олігархи за гроші наймають в цьому ж суспільстві різних  людей, готових за гроші імітувати все, що завгодно. По суті, це використання імітації громадської думки на шкоду самому суспільству. Тобто — величезне спотворення принципів демократії", — зазначає Олександр Палій.

Він підкреслює, що у нас, на жаль, за це не передбачена ніяка відповідальність. Навіть для організаторів.

"І вороги суспільства і демократії цим користуються, — продовжує експерт. — Найбільш відомий випадок методичного використання цього фальсифікату — так звані "бабусі рабіновича", які роками використовували в просуванні   приватних  інтересів... Щодо розцінок, то вони бувають погодинні та поденні. Як правило, вони не перевищують кількох сотень гривень в день. Найчастіше — до 200 на годину або 500 в день. Але буває, що організатори вимагають бійок, і тоді ціна зростає".

"Боротися з театральними постановками немає сенсу"

Експерт Української фабрики думки, фахівець в галузі соціальної політики та макроекономіки Юрій Гаврилечко підкреслює, що будь-яка акція протесту — це організований захід, а не спонтанний.

"Організація вимагає відповідного адміністрування. Адміністрування коштує грошей. Так що ніякої "проблеми" в цьому немає — ні в Україні, ні в якій би то не було іншій країні, — вважає експерт. — Якщо ж мова йде про те, що організація протестів є певним видом бізнесу, коли за гроші ви можете найняти "майданарбайтерів", готових розіграти виставу на вулиці, то це не має ні найменшого відношення до, власне, протестів. Це — театральна постановка. І брати в ній участь у масовці може хто завгодно. Знову таки, жодної проблеми в цьому немає, якщо не брати до уваги лицедійство".

На думку Юрія Гаврилечко, немає сенсу в боротьбі з театральними постановками. Він вважає, що це нагадує часи дикого Середньовіччя, коли з театром боролася церква, вважаючи акторів своїми конкурентами в боротьбі за уми населення.

"Чи може бути театральна постановка у вигляді протесту інструментом відволікання уваги від реальних проблем? Да може. Але тільки в тому випадку, якщо проблема локальна, тимчасова або стосується вузького кола осіб ", — резюмує експерт.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", українські підприємці знову зібралися на мітинг біля стін Верховної Ради. ФОПи протестують проти введення обов'язкових касових апаратів і вимагають від народних депутатів прийняти закони, що враховують інтереси малого і середнього бізнесу. Підтримати дані вимоги зібралося кілька тисяч осіб.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини