Головна Новини Політика внутрішня політика Притула повертається в політику: які перспективи ще однієї партії представника шоу-бізнесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Притула повертається в політику: які перспективи ще однієї партії представника шоу-бізнесу

Вперше телеведучий заявив про плани створення своєї політичної партії наприкінці вересня 2021 року

5 лютого 2022, 19:57
Поділіться публікацією:

Шоумен Сергій Притула, який раніше був у партії "Голос", має намір створити нову політсилу – "Політична партія "24 серпня". Про це повідомляє УП. Які перспективи партії Притули? Про що говорить цей крок у всеукраїнському аспекті? Видання "Коментарі" з цими запитаннями звернулося до експертів.

Притула повертається в політику: які перспективи ще однієї партії представника шоу-бізнесу

Сергій Притула Фото: Українська правда

Шоуменів у політиці вже й так достатньо і навіть із надлишком

Політичний консультант Олександр Вербицький упевнений, що партія Сергія Притули, як би вона не називалася – "24 серпня", або "01 січня", а краще – "Партія чистого аркуша", стане такою, яка не зможе вже нікуди притулитися у свідомості українців.

"І справа не в назві навіть, чи у прізвищі її лідера, чи ключових персон. Суть у тому, що шоуменів у політиці вже й так достатньо і навіть із надлишком, – пояснює експерт. – З легкістю можна голосувати за партію "1 січня", або "Чистого аркуша", оскільки в назві немає нічого політичного. Це перше. Друге – програма партії не повинна сильно відрізнятись від програми самого Притулки зразка 2020 року, під час його висування та участі у гонках мерів у столиці України. "Все добре, проти всього очевидного!" – це програма Притулки-2020 року та очевидний результат – 8,3%. Хоча, треба віддати належне і цим цифрам, бо вони були вищими, ніж у всієї партії влади (Ірина Верещук, "Слуга Народу" – 8%). І тут річ у тому, що якщо Притула – кандидат у мери Києва отримав якусь кількість голосів у столиці, то вони в нього умовно залишаються".

На думку Олександра Вербицького, сьогодні, коли Притула заявив про початок життя свого політичного проекту (що йому пророкували ще минулого року), залишається сподіватися, що в нього достатньо розуміння та ресурсності для розкручування партії в країні. А не лише в одному окремому місті (ОТГ, наприклад – Київ), чи регіоні.

"Як залишається сподіватися і на те, що нова партія не стане черговим мережевим проектом на кшталт "Слуга народу" чи політичним сателітом", – зазначає експерт.

Він припускає, що нова партія "свататиме" виборцям таке:

– професійне управління та планування в державі,

— незалежна експертиза всіх проектів рішень,

– інвентаризація всього, що доступне цьому процесу, розуміння ресурсної бази,

— широке залучення громадськості до управління державою,

— комплекс соціально-екологічних заходів, що має регіональні особливості.

"Все вищеперераховане взято із програми Притули як кандидата на посаду мера столиці. І якщо його партія зможе хоча б пройти за вищеназваним алгоритмом – честь і хвала. Але є одне "але"… Справа в тому, що практично все те саме пропонують усі інші партії – від правлячої та до опозиції, від регіональних проектів та до радикалів. Все скрізь однаково! Відмінності лише у кольорах, формулюваннях та гаслах", – наголошує Олександр Вербицький.

Але це, продовжує він, зовсім не говорить про те, що нова партія не має права на життя. Адже чим більше буде проектів, які завоюють собі право стати партіями (тобто отримають підтримку виборців), тим краще.

"У кожного з таких проектів є шанс, але далеко не кожен має перспективу, – акцентує експерт. – І річ тут не в лідері і навіть не в ресурсності, а в моменті. Сьогодні навіть сама назва партії Притули – "24 серпня", ймовірно, має відсилати виборця до Дня Незалежності, 1991 року. Поставте питання: "Що зробили наші політики для збереження та захисту незалежності України?". Відповідь очевидна – все, але тільки у своїх, або делегованих їм кимось інтересах (партіями, олігархами, регіональними елітами тощо). Але все ж таки, сподіваюся, що політик Притула буде так само успішний, як і Притула шоумен".

Притулі доведеться пройти непростий та нешвидкий шлях, щоб стати серйозним політиком

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує:

"Цікаве питання, навіщо країні ще одна партія? Як же нудно живеться політичній системі США, в якій лише дві великі партії. Є, звичайно, ще федеральні та місцеві, але серйозного впливу на рішення у державі вони не надають. Не те, що у нас, аж 365 політичних партій на сьогоднішній день. Більш-менш активних – близько 50, на слуху ще менше. Чисто технологічно можливість зробити нову партію відомою та пробитися з нею до парламенту на найближчих виборах залежить від кількості грошей спонсорів".

Партії імені себе чи під себе в Україні створювати модно, зазначає експерт. Мабуть Сергій Притула вирішив піти цим шляхом.

"Як заявляв "Голос", звідки Прітула пішов, причина виходу шоумена з партії – особисті амбіції та бажання обійняти керівну посаду. У цьому випадку створити особистий політпроект і прописати правила під себе справді вихід, – вважає Тетяна Лупова. – Ідея створити партію шоубізнесу для України не нова, ми знаємо приклад, коли партія, створена під шоумена, швидко зайняла лідируючі позиції. Повторити подібне навряд чи вдасться. Принаймні найближчим часом. Рейтинги партії "Слуга народу", що швидко впали, показують, що електорат від шоу в політиці втомився".

Експерт акцентує, що Притула не має досвіду в політиці, він не державник. А вибори, у яких він брав участь як кандидат у мери Києва, показали його рейтинг.

"Так, він вигідно виділяється на тлі багатьох нинішніх політиків розумом, кмітливістю та іскрометним гумором. Його успішна волонтерська діяльність та приємна зовнішність допоможуть йому набрати певний рейтинг. Але нам потрібні професіонали своєї справи у побудові держави, у політиці. Тому Притулі доведеться пройти непростий і нешвидкий шлях, щоб стати серйозним політиком і зрозуміти, як все влаштовано, щоб почати впливати на процеси. Якщо, звичайно, таке завдання стоїть і це не чергова режисерська гра досвідченіших товаришів, яким вхід у політику замовлений або одноразовий політпроект для відтяжки голосів", – резюмує Тетяна Лупова.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сергій Притула розповів, який кар'єрний крок перевернув його сімейне життя.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Феникс

5 лютого 2022, 22:05

Неможливо вдруге справити перше враження !


Новини