Головна Новини Політика внутрішня політика Правових підстав щось конфісковувати у Мураєва наразі немає, - юрист про гучні заяви антикорупціонерів
commentss НОВИНИ Всі новини

Правових підстав щось конфісковувати у Мураєва наразі немає, - юрист про гучні заяви антикорупціонерів

Мураєв на сьогодні не є під санкціями РНБО і рішення про конфіскацію його майна судом не винесено

4 вересня 2022, 12:37
Поділіться публікацією:

Аби щось конфіскувати в особи за новим законодавством, по-перше, така особа має бути під санкціями, а по-друге, має бути відповідне рішення суду — ВАКС, який для цього навіть не призначений. Про це у коментарі заявив юрист Ростислав Кравець, реагуючи на гучні заяви представників Центру протидії корупції.

Правових підстав щось конфісковувати у Мураєва наразі немає, - юрист про гучні заяви антикорупціонерів

Євген Мураєв. Фото: з відкритих джерел

Так, в ЦПК повідомили, що окремі активи Євгена Мураєва нібито змінили власника з метою уникнення конфіскації. Йшлося принаймні про дві компанії — ТОВ “Східна фінансова група” і ТОВ “Завод “Рапід”. Однак, як виявилося,  обидві Євгену Мураєву насправді й не належали. 

Юрист Ростислав Кравець роз’яснив, що застосування закону про конфіскацію має чітко сформовані передумови: особа повинна бути під санкціями, наприклад, РНБО, належність її того чи іншого майна має бути доведеною. І найголовніше – рішення про конфіскацію виносить суд.

"А тому, для цього потрібне відповідне розслідування. Однак, з огляду на ту процедуру, яка на сьогодні існує, і те, що це розглядає ВАКС, який для цього — не призначений, то навіть прийняті рішення можуть бути досить сумнівними.

Крім того, згідно з законом, особа має бути під санкціями і треба рішення суду. Але ж якщо і так, то говорити про об’єктивність розгляду справи судом, який для цього не призначений – все одно не можна. Це навпаки може призвести до відшкодування йому завданої шкоди", — зазначив правник. 

Крім того, він вказав на те, що процедура управління конфіскованими активами на сьогодні й досі залишається не визначеною. 

"А  як воно буде управлятися і яким чином воно принесе користь державі чи просто буде розподілене між своїми людьми – це вже друге питання. Насправді маємо ризик  просто знищення того чи іншого бізнесу, робочих місць та сплати податків в бюджет", — додав Кравець.

А заяви активістів-корупціонерів, які зараз без наявних на те правових підстав безапеляційно стверджують чи то про колабораціонізм окремих осіб чи то про потребу в них щось терміново відібрати, юрист пов’язує з політикою.

"Ну це політика. А в гіршому випадку – може бути пов’язано із вимаганням грошей, наприклад. Ми ж знаємо як воно у нас все працює і для чого галасують у ЗМІ", — сказав він.

Зауважимо, що Євген Мураєв не був  внесений до санаційних списків СНБО і проти нього не відкривали кримінальних проваджень за колабораціонізм. 

Нагадаємо, днями в Україні суд вперше дозволив конфіскацію майна, але йшлося про громадянина РФ, що був бенефіціарним власником російських компаній, які займаються виробництвом безпілотників для російської армії




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини