Головна Новини Політика внутрішня політика Повторний провал по Вітренко: перспективи призначення міністра енергетики
commentss НОВИНИ Всі новини

Повторний провал по Вітренко: перспективи призначення міністра енергетики

Про причини повторного провалу голосування по Вітренко розповіли українські експерти

29 січня 2021, 11:16
Поділіться публікацією:

Повторне голосування по кандидатурі міністра енергетики в Раді знову закінчилося тим, що "протягнути" Юрія Вітренка на міністерський пост не вдалося. Про що говорить провал голосування і про можливі сценарії розвитку подій читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Повторний провал по Вітренко: перспективи призначення міністра енергетики

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Вітренко намагатимуться зробити повноцінним міністром ще раз"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Руслан Бізяєв вважає, що другий провал голосування по кандидатурі Вітренко (перший був у грудні) демонструє, що Офіс президента (ОП) не контролює Верховну Раду в цілому і монобільшість — зокрема.

"Не змогли зібрати голосів не тільки в фракції "Слуга народу"(хоч Вітренко "презентував" в п'ятницю на засіданні фракції, приходив президент), але навіть в дружніх групах, а також серед мажоритарників. Це демонстрація безпорадності ОП, серйозний удар по іміджу тих, хто гарантував, що в цей раз голоси точно будуть", — зазначає експерт.

Він вважає, що Вітренко намагатимуться зробити повноцінним міністром ще раз.

"Втричі провальне голосування за Вітренко не говорить про те, що історія закінчена. Їжачки плакали, кололися, але продовжували жерти кактус. Так і наші політики. Судячи з усього, були укладені кулуарні домовленості. І влада дала гарантії якоїсь групі гравців, що Вітренко буде міністром. Так що — далі буде, — вважає Руслан Бізяєв. — Думаю, через якийсь час його кандидатуру знову внесуть. Поки ж процес переформатування Кабміну і м'який процес відсторонення прем'єра Шмигаль, схоже, загальмувався. При цьому важливо розуміти, що будь-який міністр — компромісна фігура між Офісом президента і олігархами. Змінюється тільки склад домовленостей і конфігурація олігархів".

"Ніхто з основних гравців не має наміру поступатися"

На думку керівника Фундації "Вища школа професійної політики" Олега Вострих зрив голосування за кандидатуру Вітренко є наслідком політичного протистояння і боротьби за вплив на президента і Верховну Раду основних конкурентів — Ахметова і Коломойського.

"Розподіл потоків і можливостей в умовах зменшення економічної бази через коронавірус, спаду бізнес-активності, призводить до протистояння за ключові пости в Кабміні. "Осідлати" потоки і поставити своїх людей на основні напрямки — одна з основних задач олігархічних гравців, — пояснює експерт. — Ахметов, який володіє вугільною галуззю та мережею теплоелектростанцій, а також багатьма міськими системами розподілу тепла, гарячої води, газу, кровно зацікавлений контролювати фінансування даної галузі державою. І отримувати максимальний прибуток від своїх вкладень. Тому боротьба очікується серйозна".

Але при цьому, підкреслює Олег Вострих, фракція "Слуг народу" намагається позбутися став "токсичним" через санкції США представника Коломойського в ВР — нардепа Олександра Дубинського.

"Що змушує Коломойського міняти тактику — і боротися за вплив на фракцію, одночасно проштовхуючи свого протеже на міністра енергетики (з позиції якого можна далі рухатися на посаду прем'єра). Тому, ситуація, яка зараз відбувається навколо призначення Вітренко, не закінчена, — прогнозує експерт. — Ніхто з основних гравців не має наміру поступатися. І найближчим часом ми побачимо продовження цього протистояння. Фінансові потоки так просто не віддають своїм противникам.

А ціни для населення будуть і далі рости на усі послуги ЖКГ. Хтось же повинен заплатити за весь цей бенкет і політико-економічні ігрища".

До речі, на думку ряду експертів, фінт групи Коломойського в Раді (не підтримати Вітренко, за яким ніби  стоїть Коломойський) — як раз таки наслідок конфлікту між олігархом і Офісом президента через Дубинського. Домовленості щодо Вітренко, на кшталт були. Але під час голосування — знову провал, який демонструє слабкість ОП. Попереду ж, схоже, нові переговори. Точніше — "договорняки".

Раніше портал "Коментарі" публікував матеріал про те, які важелі міг включити Офіс президента, що лобіює Вітренко, щоб зібрати потрібну кількість голосів і чому ОП так завзято хоче продавити Вітренко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини