Головна Новини Політика внутрішня політика Чи є шанси у Вітренка стати міністром - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є шанси у Вітренка стати міністром - думки експертів

Чи вистачить голосів в Раді за кандидатуру Юрія Вітренка на посаду міністра - інтрига зберігається

28 січня 2021, 10:51
Поділіться публікацією:


Чи є шанси у Вітренка стати міністром - думки експертів

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

У Верховній Раді має відбутися повторний розгляд кандидатури Юрія Вітренка на посаду міністра енергетики і першого віце-прем'єра. Які важелі міг включити Офіс президента, що лобіює Вітренка, аби зібрати потрібну кількість голосів і чому ОП так завзято хоче продавити Вітренка читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

"Вітренко ось-ось стане повноцінним міністром"

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що під час обговорення кандидатури Вітренка (на цьому тижні на засіданні фракції "Слуга народу"), судячи з усього, вплив президента, який приходив особисто, а також його Офісу (який активно просуває Вітренко) подіяли.

"Під час обговорення цієї кандидатури було куди менше емоцій, ніж раніше. Нагадаю, що в грудні "слуги" так і не змогли підтримати Вітренко як міністра. Голосування в Раді було провальним. Потім вже його зробили т.в.о.... Зараз же, судячи з усього, підбили кількість потенційних голосів. І з'ясували, що підтримку цілком може забезпечити монобільшість і лояльні йому групи і позафракційники. Так що є великі шанси, що Вітренко ось-ось стане повноцінним міністром", — каже Андрій Золотарьов.

Пояснюючи настільки завзяте просування саме цієї кандидатури, він зазначив, що хоч в Офісу президента немає проблем з главою Кабміну Шмигаль, але той назбиравши занадто багато негативу. Який, судячи за свіжими рейтингами КМІС, вже б'є і по СН, і по Зеленському.

"Так що Шмигаль вже не може виступати  як промокашка, яка вбирає весь негатив. Потрібна інша фігура, інший громовідвід. Тому на сцену хочуть вивести Вітренко, судячи з усього, минулого кастинг на сильну фігуру задля важких часів. Очевидно він розуміє, як і навіщо його хочуть використовувати. Але при цьому Вітренко — людина, далека від альтруїзму (давайте згадаємо нечувані премії, які отримав в Нафтогазі, але не передав на благодійність). Думаю, має свої інтереси. До того ж він, схоже, влаштовує і частину нашого олігархічного кооперативу, і ОП, і Захід", — резюмує Андрій Золотарьов.

"Вітренко готовий зібрати на себе певний негатив"

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич зізнався, що його дивує наполегливість, з якою ОП продавлює кандидатуру Вітренко.

"Кадрову політику повинен формувати Кабмін — і подавати відповідну кандидатуру на затвердження міністрів. Втручання ОП демонструє, що за багато років незалежності, попри розмови про розподіл гілок влади, нічого у нас не змінилося. На те, чи проголосують за Вітренка  в парламенті, впливає, перш за все, олігархічний консенсус. Тобто, готовність найбільших фінансово-промислових груп (ФПГ) за певні дивіденди підтримати дану кандидатуру", — пояснює Дмитро Марунич.

Він підкреслює, що за інсайдерською інформацією, спочатку Вітренко знову не отримував необхідної кількості голосів.

"Але після проведення певної роботи,  одна велика ФПГ, інтереси якої присутні в енергетиці, готова підтримати дану кандидатуру. Отже, шанси на проходження Вітренко при активному тиску з боку ОП, досить високі. Хоч і не стовідсоткові", — зазначає експерт.

Розмірковуючи над тим, навіщо ОП саме ця кандидатура на посаді міністра енергетики, Дмитро Марунич припустив, що справа в готовності Вітренко брати на себе відповідальність за непопулярні рішення.

"Ми бачимо вже прийнятий і реалізований саме при ньому план щодо підвищення тарифів на електроенергію. І інші подібні заходи. Тобто, річ у тому, що Вітренко готовий зібрати на себе певний ступінь негативу, — пояснює експерт. — Очевидно і те, що у нього є політичні амбіції. Не виключаю, що він вірить, що його кандидатуру може бути висунута на пост прем'єра в найближчі пів року. Однак не факт, що перспективи є. Кількість викликів в енергетичній сфері вкрай високо. І подолати їх успішно та ефективно зараз на посаді глави Міненерго навряд чи зможуть — хоч Вітренко, хоч хтось інший.

Як повідомляв портал "Коментарі", понеділок увечері, 25 січня, відбулося засідання фракції "Слуга народу", яке відвідав президент Володимир Зеленський. Головна суєта була навколо кандидатури Юрія Вітренка на пост глави Міненерго за якого поки голосів немає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини