Головна Новини Політика внутрішня політика Повне перезавантаження: хто прийде на зміну «новим обличчям» – як війна змінить українську політику
commentss НОВИНИ Всі новини

Повне перезавантаження: хто прийде на зміну «новим обличчям» – як війна змінить українську політику

Військові, волонтери, журналісти знову опиняться на перших позиціях серед багатьох політичних проектів

13 червня 2022, 14:15 comments1364
Поділіться публікацією:

Війна в Україні продовжується, але вже зараз для багатьох стає зрозумілим, що після війни українська палітра кардинально зміниться. Перезавантаження еліт може статися по всій країні. Що чекає на українську політику (політикум) після війни? Як вона може змінитись? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Повне перезавантаження: хто прийде на зміну «новим обличчям» – як війна змінить українську політику

В українській політиці нову вагу знайдуть ті особи, які в медійному плані зараз на слуху

Політичний психолог, експерт з питань невербальної комунікації, волонтер Валентин Кім розмірковує так:

"Швидше за все, будемо приречені йти шляхом 2014 року. Тоді до ВР 8 скликання ротрапило чимало комбатів. Але, за великим рахунком, це скінчилося нічим. Єдиний, хто якось примудрився затриматися на тому політичному порядку, це Татарук. Більше ні про кого нічого в політичному сенсі не чути. Причому там були як представники добробатів, так і кадрові військові. Той самий Юрій Мамчур. Героїчний українець, який ризикнув життям, продемонстрував уміння організувати підлеглих. Створив прецедент, якого раніше не було. Українські військові фактично з голими руками подолали збройний тиск росіян та вивезли величезну кількість бортів української транспортної авіації із Криму. Але у політиці він не прижився. То була не його ніша. І він із неї пішов".

За словами експерта, що станеться з українськими військовими у новому політичному циклі – сказати поки що складно. Зараз вони зайняті не самопіаром, а своєю справжньою справою – воюють, знищують ворога.

"У цьому плані більше перспектив у українських журналістів, які пишуть на військову тематику, проти протистояння України та Росії, – вважає Валентин Кім. — Тут на слуху Юрій Бутусов, Павло Казарін, Юрій Мацарський. Не впевнений, що вони підуть у політику. Навіть скоріше впевнений, що не підуть. Але у них потенціал для подальшої політичної кар'єри вищий, ніж у просто військових. Тому що вони більш впізнавані".

Зараз у нас, наголошує експерт, – вуаль війни. Тож у медійному просторі ми не бачимо практично нікого з військових, окрім головкому ЗСУ Залужного. Хоч там, безумовно, є геніальні полковники та генерали, чудові тактики, чудові організатори, адміністратори складних процесів. Люди, здатні організувати логістичні ланцюжки. Але ми їх не бачимо. Не тому, що їх немає. А тому, що їх не показують.

"Приблизно те саме відбувається зараз у волонтерському середовищі, яке також здатне давати українській політиці яскравих особистостей. Але поки що волонтерам, зрозуміло, не до того, – зазначає Валентин Кім. – Ось і залишається журналістика, яка мусить перебувати у вузькому полі діяльності. Сформувати позитивний образ на фоні боротьби із ворогом можна. А на тлі боротьби з власною владою опозиційне уявлення – не можна. Тому що не можна зараз владу критикувати, це багато хто відзначає".

Цікавий потенціал, за словами політпсихолога, мають також чиновники.

"Є голова МЗС Дмитро Кулеба, який може захотіти відігравати більш значущу роль, – розповідає Валентин Кім. – Є колишня замміністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції, нинішня радник міністра енергетики Лана Зеркаль. Дуже цікавий образ. Вона здатна перетягнути на собі інтерес саме як образ жіночий, причому досить жорсткий. Раніше лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко практично нікому із жінок в українській політиці не залишила шансів бути самостійною, цікавою та привабливою фігурою. А в особі Лани Зеркаль ми таки бачимо дуже цікаву, молоду, амбітну, професійну, успішну фігуру. Так, вона поки що не заявляє про політичні амбіції. Але вона точно має політичний потенціал. Може можливість яскравіше проявитися у голови Міноборони Олексія Резнікова, який за останні півроку перед широкомасштабним російським вторгненням вже був медійно пізнаваний".

Традиційно величезний потенціал у популістів, упевнений Валентин Кім. Той самий Олексій Арестович – радник голови Офісу президента.

"Він цілком здатний організувати власний політичний проект. Або посилити у цьому плані будь-який інший, до якого увійде, – міркує експерт. – Арестович у цьому плані не перебірливий. Раніше він примудрявся кілька разів кардинально змінювати свої політичні уподобання. І почуватись при цьому цілком ресурсно".

У багатьох політичних списках ми побачимо достатню кількість офіцерів та солдатів ЗСУ

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих припускає, що на українську політику чекають серйозні трансформації. Після війни, підкреслює він, після пережитих втрат близьких та рідних, втрати майна та бізнесу, суспільство сформує запит на якісно нову політичну модель.

"Де на першому місці буде людина та її права, де влада гарантує всім рівність перед законом, де влада відповідальна перед виборцями і є реальні механізми відкликання депутатів, що порушили закон, звільнення чиновників. Де дружба чи родинні зв'язки не дають вибухового кар'єрного старту. Де суди працюють за Законом та не залежать від дзвінка з Банкової. Де буква закону вища за всі зв'язки та фінанси", – малює експерт Україну майбутнього.

Чи відбудуться ці якісні зміни, чи ми залишимося у полоні солодких слів політиків, залежить від суспільства, упевнений Олег Вострых. Від того, чи зможе воно "дотиснути" політичний бомонд – і змусити їх на зміни.

"Адже те, що ми бачимо зараз, показує, що політики намагаються залишитись у своїх парадигмах – і ще більше зміцнити свою владу. Так, в умовах війни, не потрібні розмови та мільйон думок. Але й перебирання на себе всіх функцій із передачею їхнім клеркам та людям, які не наділені цими повноваженнями чинним законодавством, теж не є позитивним прикладом, – наголошує експерт. – Плюс – корупційні скандали, які й надалі продовжують просочуватися назовні. Усе це створює точки напруженості у майбутнє".

ЗСУ, які самовіддано воюють на фронті, користується нині безперечним авторитетом та підтримкою суспільства. І політики вже починають готувати собі плацдарми для відступу, наголошує Олег Вострых.

"Думаю, що у багатьох політичних списках ми побачимо достатню кількість офіцерів та солдатів ЗСУ. Але чи їх буде настільки багато у Верховній Раді, щоб провести реальні зміни в українському політикумі, а не декоративні – покаже час. Політики намагатимуться знову заговорити проблеми розвитку суспільства та разом з олігархами вибудувати оновлену систему з викачування преференцій та пільг із бюджету для свого бізнесу. Завдання суспільства – не дозволити їм це зробити. Упевнений, що бійці, які повернулися з війни, точно не захочуть, щоб усе залишалося так, як раніше. А кількість зброї на руках, змусить політиків думати та змінюватися, – прогнозує експерт. – Запит на якісні зміни у суспільстві давно дозрів. І вибори президента 2019 року показали, що цей процес переступив політиків. Той, хто намагатиметься повернутися в минуле, має всі шанси залишитися на узбіччі політичних процесів в Україні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, що везе до Києва тріо Шольц, Макрон та Драгі – яка є справжня мета поїздки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Бин-Го

15 червня 2022, 08:12

Еврейская политика всегда и везде провальная, даже в Израиле, который поделен на две взаимоисключающие территории в одной стране - практически это две воюющие страны на одной и той же территории без конституции, но обязательно демократические. Проеврейский мир в Украине победил - других миров не надо. Даже Израиль страдает от евреев, а что говорить о других странах, которые они перестраивают под себя? Поэтому после войны между США, ЕС и РФ чужими руками на территории Украины пойдет полная национализация и дэ-евреизация страны от имени этничных украинцев. Тут все признаки современной Колиивщины - аналогия с "Гайдамаками" Т. Шевченка... Докторица Фарион об этом вам не скажет.

Ігор

13 червня 2022, 13:30

Тому ми і стали провальним проектом, бо тільки гадаємо: "от, тільки якщо станеться так, от тільки тоді ...". Потрібно: 1. Аналіз, чому не вийшло. З визнанням повної власної відповідальності. 2. Кілька варіантів, що робити.


Новини