Головна Новини Політика внутрішня політика Політичний жовтень в Україні: яких важливих рішень очікувати і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичний жовтень в Україні: яких важливих рішень очікувати і чому

У жовтні очікується розгляд ВР держбюджету-2022 і можливе підписання резонансних "ресурсного" законопроекту № 5600 і закону "про олігархів"

27 вересня 2021, 19:59
Поділіться публікацією:

Експерти озвучили для видання "Коментарі" політичний прогноз для України на жовтень і розповіли, які важливі рішення можуть прийняті владою і які події або потрясіння можуть статися в країні.

Політичний жовтень в Україні: яких важливих рішень очікувати і чому

Прапор України - фото з відкритих джерел

Цікаво подивитися, чи підпише Разумков закон "про олігархів". Якщо ні, швидше за все, його спробують зняти з поста спікера

Політолог, співробітник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Максим Степаненко вважає, що так чи інакше в жовтні просякнуті політичними моментами будуть три процесу.

"Найбільш чутлива для людей тема — це початок опалювального сезону. Бачимо ситуацію, яка складається напередодні. Подорожчання ціни на газ на світових ринках, перекладання питання формування тарифів на місцеву владу. Все це однозначно буде плодити конфлікти по лінії центр — місцева влада, — упевнений експерт. — Уряд заявив, ніби ціна для населення не зміниться, залишившись в районі 8 грн за куб. Але заяви — це одне, а реалізація — зовсім інше. Тим більше, що для юросіб, для бюджетних установ, для промпідприємств фіксованої ціни немає. Тобто, їм будуть пропонувати купити газ за захмарними розцінками".

Другим важливим процесом жовтня Максим Степаненко називає можливість введення чергового локдауну — по всій Україні або в частині областей.

"Тут також присутні яскраво виражені політичні акценти. І ситуація точно не на користь центральної влади. На жаль, її план з проведення масової вакцинації, не був достатньою мірою реалізований. Через це ми знаходимося під загрозою чергової кризи в медичних установах, багато з яких вже переповнені. Важливе питання — чи закриють нас по домівках в жовтні, як навесні-2020 року, або цього вдасться уникнути? Відповідь поки невідома, але одне безсумнівно — темпи вакцинації потрібно нарощувати", — підкреслює експерт.

Третій важливий процес — наскрізь політичний — буде, за його словами, відбуватися у Верховній Раді і навколо неї.

"Тут вам і розгляд держбюджету-2022, і можливе прийняття резонансного" ресурсного "законопроекту № 5600 (підняття податків, ренти і так далі). І, звичайно, подальша доля закону "про олігархів" (№5599) та посилення протистояння спікера Дмитра Разумкова з Офісом президента, — зазначає Максим Степаненко. — Голосування за цей закон показало, наскільки розходяться позиції Разумкова (який навіть дистанційно, перебуваючи на лікарняному, вніс свою лепту правкою про те, що визначати олігархів має НАЗК, а не РНБО) і ОП. В цьому ракурсі важливо говорити не стільки про роль самого Разумкова, хоч як на мене це точно кращий спікер в післямайданний період України. Вся ця ситуація, в тому числі ганебне голосування — з нехтуванням регламенту, за документ з взаємовиключними правками, посилає негативні сигнали і нашим закордонним партнерам, і самій президентській фракції. Демонструє, що перші особи команди, які асоціювалися з успіхом на виборах Зеленського і партії "Слуга народу", можуть бути відсіяні, викинуті — за власну думку. Причому думку цілком адекватну".

На думку експерта, нардепи СН повинні розуміти, що такі підходи можуть застосувати і до них. Ну, а саме голосування за законопроект №5599 показало, що ОП продовжує сприймати монобільшість як "зелені кнопочки".

"Цікаво подивитися, чи підпише Разумков закон. Якщо ні, швидше за все, його спробують зняти з поста спікера, — прогнозує Максим Степаненко. — А якщо підпише, чи ветує президент документ, який просували з порушенням регламенту і якихось здорових смислів".

Чекаємо нового раунду війни Банкової проти мера Києва Віталія Кличка, проти спікера Ради Дмитра Разумкова і боротьби за рейтинги

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає:

"Жовтень, зазвичай, місяць пролетарський. Але поки комунальні платіжки з новими фантастичними сумами не прийшли, а президентська команда то ловить тих, хто зазіхнув на радника президента — Шефіра, то буде смакувати на бальнеологічному курорті водичку під звуки лекцій і реляцій партійного керівництва, ми прошкандибаємо цей десятий місяць року в напівшоковому стані. Чекаємо блискавичного розгляду законопроекту про столицю, вже розкритикованого Радою Європи (не відповідає положенням Європейської хартії про місцеве самоврядування), чекаємо нового раунду війни Банкової проти мера Києва Віталія Кличка, проти спікера Ради Дмитра Разумкова і боротьби за рейтинги".

Але найцікавіше, на думку експерта, буде в регіонах, де вже відчувається рух до об'єднання противників влади, а також відбутися вибори в двох округах на Херсонщині та Черкащині (довибори в Раду) і мерські — в місті Харкові.

"Ось там буде і спекотно, і страшно, і потоки бруду і компромату, на які медіатехнологи Банкової спробують переключити голодного і жебракуючого українця, відволікаючи від нагальних проблем і імпотентності центральної влади їх вирішити. За виборами в Харкові я б рекомендувала особливо спостерігати. Можновладці в пропрезидентській партії не спромоглися знайти гідного кандидата на посаду глави Харківської міськради. Але адмінресурс буде використаний максимально в інтересах одного з кандидатів, який уже нині є секретарем міської ради", — прогнозує Світлана Кушнір.

На її думку, якою буде реакція на результати виборів, чи буде процедура демократичною, що скажуть західні спостерігачі щодо рівності прав учасників — це буде багато про що свідчити у відносинах Банкова — регіони.

"А ще я чекаю інформації, коли ж в космос полетить супутник" Січ-1 ", амбітний запуск якого анонсував віп-агітатор партії" Слуга народу "і за сумісництвом глава держави — Володимир Зеленський. Ось може ж така чудова подія відбутися в жовтні? Думаю, що відсоток ймовірності таки є", — зазначає експерт.

Раніше експерт озвучив прогноз цін на продукти в Україні в жовтні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини