Головна Новини Політика внутрішня політика Політичний експерт розповів, що могло стати реальною причиною звільнення голови СБУ Баканова
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичний експерт розповів, що могло стати реальною причиною звільнення голови СБУ Баканова

Баканова могли зняти, щоби він не встиг оприлюднити «знахідки» в офісі компанії «Інвестохіллз Веста» - ЗМІ

29 липня 2022, 12:01
Поділіться публікацією:

Реальною причиною звільнення голови СБУ Івана Баканова могли стати обшуки в офісі афілійованої з Павлом Фуксом компанії "Інвестохіллз Веста" 14 липня. Баканова могли зняти, щоби він не встиг оприлюднити "знахідки". Про це пише видання UNN, посилаючись на слова політичного експерта Олексія Голобуцького.

Політичний експерт розповів, що могло стати реальною причиною звільнення голови СБУ Баканова

Іван Баканов. Фото: СБУ

За його даними, вилучені слідчими матеріали могли містити докази зв’язків Фукса з апаратом президента Росії та фінансування ним голови ОП Андрія Єрмака. Ці факти голова Баканов начебто планував оприлюднити в понеділок 18 липня, тобто на наступний день після свого раптового звільнення.

Бізнесмен Павло Фукс — громадянин Росії, має спільний бізнес з сім’єю Андрія Портнова в РФ, про що весною цього року повідомляли журналісти "Схем". Один з його бізнесів в Україні — фонд "Інвестохіллз Веста", що скуповує проблемні активи. На компанію скаржилися іноземні інвестори, звинувачуючи її в користування послугами чорних нотаріусів та рейдерському захопленні бізнесів. В 2021 році СБУ ініціювала кримінальне провадження проти групи компаній "Інвестохіллз", до якої входить і фуксівська "Інвестохіллз Веста".

Журналісти видання пишуть, що в публічній площині інтереси Фукса та Єрмака перетиналися в рамках проєкту меморіалу в Бабиному Ярі. Керує проектом Роза Тапанова. Повідомляється, що з 2004 по 2019 рік вона працювала в фірмах, пов’язаних з Андрієм Єрмаком.

"Зі зростанням впливу Єрмака зростали й посади Тапанової: окрім управління Національним заповідником "Бабин Яр", з квітня 2021 вона призначена членом Наглядової ради АО "Ощадбанк". В той же час, в 2020 році Тапанова згадується в угодах з Павлом Фуксом та представляє в судах вже згадану фінансову компанію "Інвестохіллз Веста", пов’язану з ним", — пише Олексій Голобуцький.

По словам Голобуцького, можливі докази зв’язків Єрмака з Фуксом та Росією, точніше ризик їхнього оприлюднення СБУ, могли стати істинною причиною звільнення Баканова.

"Незалежний від Єрмака Баканов цілком міг планувати оприлюднення цих доказів. Це і могло стати реальною причиною блискавичної відставки друга дитинства президента: з метою недопущення викриття справжньої російської агентури у вищих ешелонах. Якщо так, то все вдалося: адже тепер весь контроль правоохоронної вертикалі остаточно замкнувся на Андрії Єрмаку", — пише Олексій Голобуцький.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини