Головна Новини Політика внутрішня політика Політичні амбіції Притули: очолить «Голос» або створить свою партію
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичні амбіції Притули: очолить «Голос» або створить свою партію

Експерти спрогнозували, яке політичне майбутнє може чекати на Сергія Притулу в зв'язку з його останніми заявами про ситуацію в партії «Голос»

26 квітня 2021, 14:17
Поділіться публікацією:

Український шоумен, екскандидат в мери Києва Сергій Притула заявив, що керівництво партії "Голос", членом якої він є, слід міняти. За його словами, діями нардепа Кіри Рудик, яка очолює партію, "незадоволені люди в парламентській фракції, в регіонах та інші члени команди "Голосу".

Політичні амбіції Притули: очолить «Голос» або створить свою партію

Що буде з партією "Голос". Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Про що говорять подібні заяви? Чи може Притула очолити "Голос"? Або він створить свою партію? "Коментарі" дізналися прогнози експертів.

"З усього, що має "Голос" нині, Притула, мабуть, кращий варіант"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш підкреслює, що "Голос" після відходу Вакарчука виглядає покинутим. З керівниками ноунейм — тими, кого майже ніхто не знає.

"Партія начебто парламентська, а керівництва як такого немає. Невідомі, нецікаві, що не привертають уваги, — пояснює експерт. — Люди, яких ніхто не знає. Виходячи з того, що Притула — куди більш відомий за ту ж Рудик, ідеологічно підходить цій партії, цей шоумен на чолі "Голосу" — найкраще з того, що є. Мозок там журналіст Сергій Рахманін, але він не такий харизматичний. Правда, того ж Притулу я слабо уявляю на, наприклад, одному з політичних шоу під час бесіди з тими ж Порошенком, Тимошенко, Бойком з приводу макроекономічних показників, внутрішньої політики й так далі. Шоу-бізнес — це, звичайно, популярність, медійність. Але для політики цього мало".

На думку Дениса Богуша, навіть зараз ті ж Зеленський, інші представники шоу-бізу, які потрапили у політику, не розуміють багатьох нюансів. Як не розуміють цього багато нардепів, включаючи представників "Голосу" — що таке законотворчість, лобіювання, проведення політичних рішень і так далі.

"З усього, що має "Голос" нині, Притула, мабуть, кращий варіант. Але це не означає, що — хороший. Теоретично він може очолити партію, якщо зуміє домовитися з більшістю груп впливу. Може створити й свою партію. Ось тільки чи буде від цього користь? У того ж "Голосу" електорального потенціалу вже немає, а робити щось з нуля буде ще складніше", — підкреслює експерт.

"Проєкти на кшталт "Голосу" не є самодостатніми, оскільки їм необхідні спонсори"

Політичний консультант Олександр Вербицький зазначає, що "Голос" — це скоріше технічний проєкт, ніж системна партія з елементами реального партійного будівництва / представництва на місцях, наприклад — в місцевих радах.

"Те, що такий проєкт необхідний — безсумнівно. Як і те, що пан Притула здатний бути особою політичного чи громадського руху. Питання не в цьому, — вважає політконсультант. — Питання в тому, на яку саме процесну перспективу розрахований проєкт? Як довго йому відміряно в часі та просторі? Це не просте запитання, бо ми бачили вже багато різних проєктів — сильних і не дуже. Досить згадати "Самопоміч" львівського мера Андрія Садового".

За словами Олександра Вербицького, на сьогодні проєкти на кшталт "Голосу" не є самодостатніми, оскільки їм необхідні спонсори.

"Саме з цього простого факту потрібно виходити, розмірковуючи на тему — чи зможе чи ні Притула очолити "Голос". Скажу так — зможе, якщо йому вдасться переконати "технічних партнерів" у своїй ефективності, а колег з-поміж народних депутатів — у перспективності обраного ним шляху", — підкреслює політконсультант.

"Топить" залишки "Голосу" як партії"

"Політичний проєкт олігарха Пінчука "Голос" після чергової зміни глави фракції, зміни керівництва партії як такої, після компліментарної політики щодо Зеленського у парламент майбутнього скликання точно не потрапить. "Голос" вже не прохідний", — підкреслює політичний аналітик Павло Нусс.

За його словами, згідно з даними соціології, непрохідна і партія експрем'єра Володимира Гройсмана — "Українська стратегія Гройсмана".

Павло Нусс пояснює: "Такі партійні проєкти як "УСГ" і "Голос"ефективно відбирали частину голосів у "Європейської солідарності" на місцевих виборах, але наразі їхні рейтинги обвалилися. Тому перспективи у них — сумні".

На думку експерта, справа не в Притулі, не у його заявах, а в безперспективності "Голосу" як політичного проєкту.

"Щодо Притули я не виключаю, що він такими заявами готує електорат "Голосу" до власного політичного проєкту, тобто "топить" залишки "Голосу" як партії", — підкреслює Павло Нусс.

Нагадаємо, експерти розповіли, до чого призведуть підписані генпрокурором Іриною Венедиктової підозри нардепам, серед яких Петро Порошенко і Віктор Медведчук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

фенікс

26 квітня 2021, 13:27

Не можливо вдруге справити перше враження ... Особливо "по приколу" безголосим вар"ятам.


Новини