Головна Новини Політика внутрішня політика Політична осінь: чого чекати Україні й чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Політична осінь: чого чекати Україні й чому

Осінь в Україні - це початок нового політичного сезону

26 серпня 2021, 15:44
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які важливі політичні події можуть відбутися в Україні восени, які можуть бути прийняті рішення, а також, чи є ймовірність потрясінь або змін в країні.

Політична осінь: чого чекати Україні й чому

Політична осінь: чого чекати Україні й чому

Робити прогнози на осінь можна, але в нашій політиці завжди може статися щось непередбачуване

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько зазначає, що осінь в політичному вимірі в Україні навіть більш спекотна, ніж літо.

"Осінь в Україні — це початок нового політичного сезону. Два Майдану починалися восени, — нагадує експерт. — Може щось подібне статися цієї осені? Теоретично так. Адже головні складові політичних потрясінь, а саме невдоволення людей і сильне лідерство в стані опозиції — є. Хоча перша складова, можливо, ще не зовсім дозріла. Зростаючі ціни і тарифи, незавершеність реформування правоохоронної і судової систем, корупція викликають негативні емоції у людей. І все ж поки на рейтингах влади це позначається слабо".

На думку Володимира Манька, війна — ще один фактор, який може здетонувати ситуацію всередині України.

"Влада обиралася на гаслах завершення війни. Вони звинувачували попередників в тому, що війна тим вигідна. Минуло понад два роки після обрання нової влади, а війна йде до цих пір. Час грає не на користь влади, і вона може піти на прийняття непопулярних рішень із завершенням війни, що дасть старт вуличним виступам людей, незгодних з таким сценарієм", — прогнозує експерт.

Серед інших важливих моментів осені, які мають політичне підґрунтя, експерт називає розгляд бюджету на 2022 рік. Адже це буде перший бюджет, прийнятий в рамках бюджетної декларації на три роки — до 2024-го. Ну і традиційно без політичних ігор навколо головного фінансового документа країни не обійдеться.

"Також в світлі нової хвилі коронавірусу будуть прийматися рішення про різні обмеження. Сподіваюся, що таких промахів, які були під час попередніх хвиль, не буде, — зазначає Володимир Манько. — Після введення земельної реформи можливо будуть внесені поправки в закон з метою дозволити покупку одній особі понад 100 га землі, а також доступу до ринку компаніям. Восени можна буде переформатовано Кабмін, а можливо його повністю змінять. А як там щодо посадок? Третій рік нової влади (вже не нової) пішов, а посадок немає. Або не крадуть, або роблять це злагоджено і з прикриттям. Але якщо згадати слова глави Держдепу США Ентоні Блінкена про те, що 30% ВВП України втрачає саме через корупцію, то скоріше — другий варіант ".

Експерт резюмує: робити прогнози на осінь можна, але в нашій політиці завжди може статися щось таке непередбачуване (такий собі "чорний лебідь"), що надзвичайно змінить ситуацію.

Глобально в українському політикумі нічого надприродного восени відбуватися не буде

Політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова зазначає, що в експертному співтоваристві України активно мусується питання перевиборів (парламенту або президента). Але об'єктивно ними поки "і не пахне", запевняє експерт.

Анне Бикова пояснює:

"Експерти штучно, як щороку в міжсезоння, коли немає виборів, намагаються розгойдати ринок. Запускають чутки про перевибори в пошуках роботи, проектів, можливості заробітку. Проте, як ми бачимо, в великих регіонах, де могли б бути баталії за перемогу на місцевих виборах (проміжних, позачергових), цього не відбувається".

За словами Анне Бикової, багато експертів, політтехнологів, "польовиків" робили ставку на Харків, де 31 жовтня 2021 року відбудуться вибори нового мера через смерть попереднього — Геннадія Кернеса. Сподівалися, що там знайдеться робота.

"Але цього не сталося, тому що об'єктивно як такої кампанії там не проводиться. Всі зовнішні і внутрішні чинники свідчать про те, що в місті досягнуто консенсусу і переможцем стане чинний в.о. мера Терехов. Відповідно, на перевибори, переформатування сил впливу в Харкові і регіоні розраховувати не доводиться, — пояснює політконсультант. — Точно така ж ситуація в Кривому Розі, де після смерті мера Костянтина Павлова (15 серпня було знайдено застреленим у своєму будинку — прим. ред.) містом, як і раніше, буде керувати Юрій Вілкул. Він повернувся на позиції, які обіймав раніше. А перевибори мера Кривого Рогу можуть бути не раніше березня. Так що восени на зміни в тому регіоні сподіватися теж не доводиться. Що стосується довиборів до Ради по 184-му (центр — Нова Каховка на Херсонщині) і 197-му округу (центр — місто Канів в Черкаській області), намічених на 31 жовтня, то особливих резонансних хвиль поки на них не спостерігається, активізація виборчої кампанії теж. Вона, ймовірно, почнеться з середини вересня. Втім, не можна сказати, що вибори в цих регіонах якось вплинуть на політичний розклад в країні. Багато кандидатів підуть на ці вибори суто з метою обналу коштів через виборчий фонд, а не заради підвищення рейтингу, впізнаваності або перемоги".

Ганні Бикова вважає, що глобально в українському політикумі нічого надприродного восени відбуватися не буде.

"Влада, як і раніше всі помилки, всі невдачі буде списувати на пандемію. Це класична відмазка, яку вона буде використовувати ще довго. При цьому ініціативи, які виходять від команди президента, навряд чи дадуть якийсь приріст. Тому що вони не комплексні, у них немає стратегічного планування ", — підсумовує експерт.

Раніше експерти озвучили економічний прогноз для України на осінь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини