Головна Новини Політика внутрішня політика Поліцейські перевірятимуть справжність COVID-сертифікатів за QR-кодом
commentss НОВИНИ Всі новини

Поліцейські перевірятимуть справжність COVID-сертифікатів за QR-кодом

Голова Нацполіції Ігор Клименко розповів, як поліція виявлятиме шахрайства з COVID-сертифікатами

29 вересня 2021, 16:58
Поділіться публікацією:

Для поліцейських готується програмне забезпечення, яке перевірятиме COVID-сертифікати "Дії" та паперові довідки про вакцинацію. Про це повідомив Ігор Клименко, Голова Національної поліції України, у своєму блозі на "Інтерфакс".

Поліцейські перевірятимуть справжність COVID-сертифікатів за QR-кодом

COVID-сертифікат "Дія" - фото Мінцифри

Ігор Клименко нагадав, що локдаун наближається, а отже, для громадян відновляться обмеження на відвідування громадських закладів, проїзд у транспорті, роботу шкіл та університетів. У тих, хто вакцинувався, будуть певні привілеї — цих обмежень буде менше. Але якщо у когось будуть привілеї, то знайдуться охочі отримати їх незаконно. Тому Нацполіції необхідно мати інструменти для перевірки справжності документів вакцинованих.

На кожному сертифікаті чи довідці має бути розміщено QR-код, який підтверджує, що документ — справжній, а не підробка. Мінцифри створює для цього спеціальне програмне забезпечення, яке буде встановлено на пристроях працівників поліції, Держпродспоживслужби, органів місцевої влади. Програма зчитуватиме код, здійснюватиме пошук у відповідних електронних базах даних і перевірятиме інформацію про вакцинацію чи результат COVID-тесту.

Загалом з початку року поліцією відкрито 350 кримінальних проваджень за фактами підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.

Найбільша кількість кримінальних проваджень стосується найпримітивніших підробок, які виконані у програмі редагування зображень.

... саме за цією статтею зареєстровано 320 з усіх 350 наявних кримінальних проваджень.

Свої послуги подібні "умільці" рекламують через телеграм і на сторінках сайтів з оголошеннями. Покарання очікує обидві сторони незаконної угоди. Той, хто підробив, за вироком суду може отримати штраф у розмірі до 17 тис. грн, максимальне покарання — 5-річне ув'язнення. Той, хто скористався підробкою, штрафується на суму до 850 грн або отримує обмеження волі на термін до 2-ох років.  

Частина порушників — більш вигадливі та умілі. Медпрацівниця у Дніпрі за 1500 грн надавала сертифікат без внесення до відповідної бази даних, за 6000 грн — із внесенням. Лікарка на Черкащині за 5 тис. грн навмисно допускала помилки при внесенні даних і натомість видавала паперові довідки, завірені її особистою печаткою. Таких справ наразі 20.

Як раніше писало видання "Коментарі", найгірша ситуація із захворюванням на COVID-19 у Чернівецькій області. А по Україні кількість зайнятих ліжок наближається до пікових значень попередньої хвилі. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини