Головна Новини Політика внутрішня політика Проблеми на енергоринку: що відбувається і як вирішити
commentss НОВИНИ Всі новини

Проблеми на енергоринку: що відбувається і як вирішити

Зеленський зазначив, що для деяких категорій ціни повинні бути нижче 1,68 гривень за кВт на годину

30 липня 2021, 14:02
Поділіться публікацією:

На засіданні РНБО в п'ятницю, 30 липня, планують розглянути питання тарифів на електроенергію для населення. Що відбувається на енергоринку України? Чому виникли проблеми? Як їх вирішити? 

Проблеми на енергоринку: що відбувається і як вирішити

Володимир Зеленський (фото з відкритих джерел)

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначає, що проблема — не нові. І виникли вони внаслідок того, що понад два роки роботи нинішньої моделі енергоринку продемонстрували її нездатність нормально забезпечувати фінанси для генерації електроенергії.

"З моменту запуску нового ринку заборгованість за електроенергію зросла більш ніж на 36 млрд грн — в півтора раза більше, ніж за попередні 15 років роботи старої моделі. Проблема в тому, що ринок управляється в ручному режимі, превалюють адміністративні заходи управління. І працює така модель, в першу чергу, в інтересах недобросовісних спекулянтів, трейдерів. А донорам для них виступає генерація — ті, хто власне виробляє електроенергію (ТЕС, ГЕС, АЕС, вітрові та сонячні електростанції). Бачимо колосальне зростання боргів, тоді як немає можливості забезпечити електростанції паливом, немає коштів для ремонтів. Державним компаніям доведеться брати гроші за рахунок держресурсів із перспективою підняття тарифів. Але все це — шлях у нікуди", — вважає Володимир Омельченко.

На його думку, саме питання переформатування моделі ринку, забезпечення енергетичної безпеки мають розглядатися на засіданні РНБО в першу чергу.

"Тарифи не можуть визначатися адміністративним шляхом. Потрібно створити дійсно ринкові умови, поліпшити модель ринку, щоб той же Антимонопольний комітет, НКРЕКУ (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг) працювали не фіктивно, а ефективно. Якщо цього не зробити, ситуація може обернутися енергетичним колапсом, — попереджає експерт. — Коли споживач не буде отримувати електроенергію або отримувати в обмеженій кількості. Плюс — оплачувати схеми, де працюють трейдери, не підтримуючи власне генерацію".

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук акцентує, що проблеми накопичуються роками. І вирішити їх помахом чарівної палички (умовно кажучи — рішенням на рівні уряду, РНБО) не вдасться. Тому що для вирішення деяких знадобитися довгий час.

"Ми маємо сукупність дисбалансів, пов'язаних з тим, що вартість електроенергії для населення істотно занижена — і це перекладають на інших суб'єктів ринку. У нас є неврегульовані відносини з "зеленою енергетикою". І не робиться нічого, щоб там навести порядок. Сукупність проблем, які потрібно вирішувати, в тому числі на технологічному рівні. Та ж "зелена" енергетика через приватні станції (людина поставила таку біля будинку або на даху — і подає в мережу) подає в систему не в стабільному режимі, а в залежності від погодних умов. В результаті — дисбаланси електроенергії ", — пояснює експерт.

До цього, за його словами, додається свавілля на рівні самого ринку.

"Компанії, пов'язані з одним відомим олігархом, який є головним бенефіціаром після зміни влади (мова про Коломойського), мають можливості закуповувати електроенергію на ринку, не розраховуючись за неї. Купується вона виключно для перепродажу. А потім з'ясовується, що немає реальних покупців. І він створює ситуацію хаосу, — підкреслює Борис Кушнірук. — Питання не наважуються роками. Накопичені дисбаланси в системі, які рано чи пізно "вибухають". Як наслідок — зупинка ТЕС, відсутність у них коштів на закупівлю вугілля. Неготовність до зими. І покупка електроенергії в РФ або Білорусі. Хоч все це — наслідки жахливої некомпетентності та корумпованості усіх наших можновладців".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що може бути з енергетичним ринком України після відмови від електрики з Білорусі та Росії. Детально про думку експертів — у нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини