Головна Новини Політика внутрішня політика Питання тарифів і підготовка до опалювального сезону: що розгляне РНБО 30 липня
commentss НОВИНИ Всі новини

Питання тарифів і підготовка до опалювального сезону: що розгляне РНБО 30 липня

За його результатами запланована традиційна пресконференція

30 липня 2021, 12:27
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 30 липня, заплановано засідання РНБО, на якому можуть розглянути питання тарифів. У тому числі газових. Адже зростання цін на газ в Європі до 500 дол. за 1 тис. кубометрів може вплинути на промисловість в Україні і на населення. Що відбувається з цінами на газ у Європі? Чи готова Україна до нового витка тарифів? Які складнощі вже видно в підготовці до нового опалювального сезону? Що потрібно робити, щоб їх подолати?

Питання тарифів і підготовка до опалювального сезону: що розгляне РНБО 30 липня

Олексій Данилов (фото з відкритих джерел)

Директор по інтегрованих комунікаціях НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський зазначає, що до початку серпня (понеділок, 02.08) в українських сховищах буде накопичено понад 17 млрд кубометрів блакитного палива.

"Попри аномальне зростання цін на європейських газових хабах, "Укртрансгаз" виконує план із закачування блакитного палива в ПСГ, — щодоби понад 30 млн. куб.м. Це можна порівняти з половиною всього добового видобутку України. "Нафтогаз" для закачування газу використовує фінансовий ресурс у 50 млрд, про який раніше писали ЗМІ. Закупівля газу на зимовий період — пріоритет і для НАК, і для уряду, і для президента. Очікуємо, що до початку опалювального сезону в сховищах буде зберігатися понад 20 млрд.куб.м природного газу", — повідомив Максим Білявський.

Коментуючи цінові рекорди в ЄС, він нагадав, що подібна ситуація мала місце в березні 2018 року і була пов'язана з аномальним холодним фронтом, який призвів до різкого збільшення споживання і через дефіцит газу — його спотова ціна тоді зросла до тисячі доларів за тисячу кубометрів.

"Цього разу цінова ситуація на торгових майданчиках збільшого викликана штучними обмеженнями поставок газу від "Газпрому", а також через зростання котирувань на ринках азіатсько-тихоокеанського регіону — найбільшого кластера споживачів зрідженого газу", — пояснює директор по інтегрованим комунікаціям НАК "Нафтогаз України".

Заступник директора Українського інституту політики Кирило Молчанов звертає увагу, що ЄС дуже повільно закачує газ у власні сховища, а "Газпром" принципово відмовляється нарощувати поставки через українську ГТС.

"В основному росіяни намагаються це робити через "Північний потік-1" або через "Південний потік". І від дефіциту газу ціни на нього ростуть", — пояснює експерт.

На його думку, якщо Україна не змінить формулу тарифоутворення цін на газ для населення, то вони вже восени можуть бути і по 20 грн за куб для приватних домоволодінь замість недавніх 8 грн.

"З моєї точки зору, голова "Нафтогазу" Вітренко провалює закачування газу в наші сховища. Мотивує це дорожнечею (500 доларів за 1000 куб) на світових ринках. Але немає гарантії, що восени газ буде дешевше. У нас формула прив'язана до тарифу на нідерландському хабі, хоч газ власного видобутку разів у п'ять дешевше. І якщо ми не змінимо формулу, що не прив'яжемо все до собівартості видобутку газу в Україні, тарифи доведеться постійно піднімати, — прогнозує Кирило Молчанов. — У нинішній моделі тарифи зростуть, громадянам платити буде нічим. Вже нічим. Борги за комуналку, які і так обчислюються десятками млрд, продовжать зростання. Складно сказати, що Зеленський і РНБО зможуть зробити. На зниження тарифів не хоче йти Захід. А внутрішній споживач не витримає чергового подорожчання".

Нагадаємо, тарифи на комунальні послуги продовжують хвилювати українців. І хоча вартість електроенергії поки залишається незмінною — 1,68 грн за 1 кВт/год — розмови про можливі цінові гірки регулярно з'являються в суспільстві. "Коментарі" попросили експертів пояснити, як можна оптимізувати ціну на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини