Головна Новини Політика внутрішня політика Підрив довіри до системи: люди з оточення Зеленського могли пролобіювати рішення по компанії Т.М.М. в суді
commentss НОВИНИ Всі новини

Підрив довіри до системи: люди з оточення Зеленського могли пролобіювати рішення по компанії Т.М.М. в суді

На думку журналістів, можливе втручання людей Зеленського в судовий процес у справі компанії Т.М.М. може підірвати довіру до судової влади в Україні

3 серпня 2020, 18:13 comments1089
Поділіться публікацією:

Оточення президента України Володимира Зеленського могло вплинути на рішення суду, яке може стати сигналом про відсутність незалежності української судової системи. Йдеться про вердикт у справі української компанії Т.М.М. і її борг перед рядом місцевих банків. На думку експертів, таке рішення може стати прецедентом, який призведе до серйозних наслідків, йдеться в матеріалі на сайті Medium.

Підрив довіри до системи: люди з оточення Зеленського могли пролобіювати рішення по компанії Т.М.М. в суді

Власник компанії Т.М.М. Микола Толмачов. Фото: НВ

Так, компанія була звільнена від усіх фінансових зобов'язань за кредитом банку, оскільки Верховний суд України раптово скасував рішення третейського суду про стягнення боргу. Як зазначається в матеріалі, висока ймовірність, що оточення Зеленського зіграло певну роль в тому, що суд прийняв таке рішення.

Компанія T.M.M. Миколи Толмачова працює на будівельному ринку з 1992 року. У 2011 році Толмачова вважали одним з найбагатших людей України, його статки оцінювалися в 892 млн дол. При цьому його компанія опинилася в центрі численних скандалів, пов'язаних з шахрайством, порушенням будівельних норм, ухиленням від сплати податків і різними скаргами жителів. Відповідно до думки українських журналістів, Толмачов також мав тісні зв'язки з чиновниками Київської міської державної адміністрації.

У 2016 році Укрсоцбанк, ПУМБ і Ощадбанк викрили Т.М.М. в несплаті боргів на 1 млрд грн. Компанія Толмачова, зокрема, не виплатила Укрсоцбанку 15 млн євро. T.M.M. запросила відстрочку, і банк запропонував програму реструктуризації. У 2017 році компанія знову почала затримувати платежі, і Альфа-Банк (власник Укрсоцбанку) почав переговори з Т.М.М. з врегулювання заборгованості. Однак Т.М.М. не дотримала свою частину угод, і Альфа-Банк був змушений ініціювати судовий процес. Суд прийняв рішення виставити майно боржника на аукціон. T.M.M. погасила значну частину боргу, проте спробувала оскаржити оцінку майна і законність позову, і програла.

Однак Служба безпеки України (СБУ) відновила справу про можливі порушення при проведенні аукціону на майно Т.М.М. При цьому, як зазначають ЗМІ, дії СБУ в цьому випадку можна пояснити тим, що фінансовий директор Т.М.М. Лариса Чивуріна є дружиною Андрія Чивуріна — редактора шоу "Ліга сміху" студії "Квартал-95". Там же працювали президент Зеленський і глава СБУ Іван Баканов. Також варто відзначити, що у Лариси Чивуріної є підприємства в окупованому Криму, наявність яких СБУ ігнорує.

Верховний суд оскаржив рішення арбітражного суду, ставши на сторону Т.М.М.

"Різку зміну риторики можна пояснити дружніми відносинами боржника з оточенням президента. Хоча президент Зеленський, можливо, навіть не знає про ситуацію, що склалася. Очевидно, що відсутність незалежності судової влади підірве як внутрішню, так і зовнішню довіру до української судової системи. Верховенство закону і незалежність судової системи є стовпами будь-якої демократичної держави, і вони повинні дотримуватися — навіть друзями президента", — йдеться в матеріалі Medium.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини