Головна Новини Політика внутрішня політика «Олігархи найняли б більш професійного стрілка»: експерти розповіли, хто стоїть за розстрілом авто Шефіра
commentss НОВИНИ Всі новини

«Олігархи найняли б більш професійного стрілка»: експерти розповіли, хто стоїть за розстрілом авто Шефіра

Новина про розстріл авто першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра підірвала інформаційний простір

22 вересня 2021, 18:05
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський прокоментував інцидент з розстрілом в середу, 22 вересня, машини, в якій знаходився його перший помічник і друг Сергій Шефір. Глава держави пообіцяв, що "відповідь буде сильною". Що це може бути за відповідь? Як тепер можуть лягти карти в політичному пасьянсі України? Знайти відповіді на ці питання в ексклюзивному інтерв'ю для видання "Коментарі" допомогли експерти.

«Олігархи найняли б більш професійного стрілка»: експерти розповіли, хто стоїть за розстрілом авто Шефіра

Місце розстрілу авто Сергія Шефіра Фото: ТСН

Все виглядає як просто залякування. І скоріше з економічних мотивів, ніж з політичних

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков вважає, що слід розглядати дві версії замаху — економічну та політичну. І робити якісь висновки, відповіді, після розслідування.

"На жаль, бачу, що зараз йде перекіс в сторону політичної версії. І тепер слідству доведеться нелегко. Політика починає неприховано впливати на розслідування, — зазначає Олег Стариков. — Тим часом, з урахуванням того, що йде перерозподіл ринків, "потоків", є люди, які незадоволені. І не обов'язково, що тут замішана група олігархів. У олігархів вистачило б грошей найняти відповідного стрілка, більш професійного. Або б закрили питання раз і назавжди за допомогою гранатомета. А так все виглядає як просто залякування. І скоріше з економічних мотивів, ніж з політичних. Наприклад, комусь щось Шефір пообіцяв — і не виконав".

На думку експерта, розмови про "руку Кремля" — дурість. Він вважає, що стріляли точно наші. Питання — хто, навіщо і які будуть наслідки.

Олег Стариков прогнозує, що гряде закручування гайок. Як Порошенко незадовго до старту виборчої кампанії, розуміючи, що не залишиться президентом, намагався ввести воєнний стан, спеціально направивши українські кораблі через Керченську протоку. Але ті представники влади були "комсомольці", а ці — "піонери". Ума у них менше. Просто копіюють, що робили "старші товариші". Тільки не з таким розмахом. Можуть в недалекому майбутньому позасудовим способом, через РНБО, знову почати закривати якісь канали, заарештовувати якесь майно, рахунки, "призначати" винних. Грошей більше виділять на Управління держохорони, на силовиків.

"Швидше за все, будуть в режимі" скаженого принтера "приймати закон по олігархів — поза відповідних процедур і так далі. Ось дуже це все нагадує, як Порошенко, коли потрібно було продавити потрібний закон, випускав вперед очманілого Турчинова, який починав кричати "а то Путін нападе!". І брали все, що їм треба... Все те, що відбувається рано чи пізно призведе до прийдешньої кримінальної відповідальності тих, хто зараз все це накручує, розгойдує ситуацію. Зрозуміло, коли вони вже будуть не при владі", — зазначив експерт.

Якби Шефіра реально хотіли вбити, то постріли направили б не по водійському місцю, а по пасажирському, де сидів Шефір

Нардеп IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євген Філіндаш вважає, що історія з розстрілом машини Шефіра виглядає дуже підозрілою.

"Якби Шефіра реально хотіли вбити, то постріли направили б не по водійському місцю, а по пасажирському, де сидів Шефір. Тому я б розглядав цю стрілянину або як якесь попередження Шефіру через якісь розбірки усередині команди Зеленського, або як інсценування замаху", — говорить експерт.

Друга версія, за його словами, тим більш ймовірна, що стрілянина по автомобілю Шефіра сталася напередодні голосування у Верховній Раді за законопроект про олігархів.

"І тепер ця стрілянина буде подаватися Банковою як привід для того, щоб ще більше "закрутити гайки" у взаєминах з усіма незадоволеними владою, — припускає Євген Філіндаш. — Під крики: "олігархи почали війну проти чесного Зеленського! Станьмо горою на захист президента!" будуть прийняті законопроект про олігархів і інші сумнівні рішення, які за інших обставин було б проблематично протягнути через Верховну Раду".

Не позаздриш тим людям, які вплуталися в цю абсолютно ненормальну гру

Політтехнолог Борис Тизенгаузен зазначає: "Ми бачимо, що вже безліч конспірологічних теорій виникло. Різні опозиційні групи пропонують свої версії. Шефір та Зеленський пов'язують все, що відбувається з політичною діяльністю. Причому Шефір, судячи зі сказаного ним, пов'язує обстріл машини не стільки зі своєю політичною діяльністю, скільки зі своєрідним тиском на президента. Що йому таким чином передавали якесь попередження".

Коментуючи обіцяну Зеленським "сильну відповідь", експерт зазначив, що для нового глави МВС Дениса Монастирського буде в деякому роді індикатором, справою честі — максимально швидко дати результат по розслідуванню. Причому провести його максимально прозоро.

"Думаю, Зеленський мав на увазі наступне: якщо будуть встановлені замовники і ними, наприклад, виявляться люди, яким нові санкції, нова політика влади реально заважає (і вони вирішили таким чином залякати, президента, в тому числі) — по ним відповідь буде жорсткою. Зазначу, що Зеленський почав своє звернення з того, що це замах не тільки на політика, а й на його друга. Тобто, для нього це ще і особиста історія, — акцентує Борис Тизенгаузен. — І я не заздрю тим людям, які вплуталися в цю абсолютно ненормальну гру. І сподіваюся, що найближчим часом ми отримаємо інформацію не тільки про виконавців, а й про замовників".

Раніше експерти розповіли порталу "Коментарі", про що говорить розстріл машини з Шефіром та як можуть події розвиватися далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Влад

23 вересня 2021, 10:37

Сценарії та псевдозамахів Паши Лазаренка і досі живі і знаходять своє місце серед оточення президента...!!! Ш. хочуть припіднести, як незамінного і відданого помічника та соратника, або через нього хочуть вирішити, щось дуже стратегічне, щоб з України поцупити мільярдні статки за дешеву оборудку, або Ш. вже сам поцупив декілька мільярдів і вирішив це припіднести, як замах, щоб відволікти від вкраденого і подальших розбірок....!!! А псевдо сценаристів з оточення сивого ВАЛЄРІКА море...!!! Спец служби та кілери так не діють, а ще з врахуванням ООС дістати відповідну зброю не складає труднощів....!!!

Татьяна

22 вересня 2021, 17:19

Опять найдут новых Антоненко с компанией , как при покушении на Шеремета!


Новини