Головна Новини Політика внутрішня політика Обшуки на підприємствах Ахметова: до чого приведе новий виток протистояння ОП із найбагатшим українцем
commentss НОВИНИ Всі новини

Обшуки на підприємствах Ахметова: до чого приведе новий виток протистояння ОП із найбагатшим українцем

У компанії ж заявили, що представники правоохоронних органів проводять раптові слідчі дії щодо податкових порушень, які нібито мають місце, наявність яких не встановлено та не підтверджено

2 лютого 2022, 12:15
Поділіться публікацією:

Бюро економічної безпеки (БЕБ) спільно з Офісом генерального прокурора та СБУ провели слідчі дії на підприємствах групи "Метінвест" через заниження рентної плати за користування надрами на цих підприємствах. У результаті підприємствам Ріната Ахметова висувають спеціальне ухиленні від сплати податків у сумі близько 18 млрд грн (за рентою за користування надрами).

Обшуки на підприємствах Ахметова: до чого приведе новий виток протистояння ОП із найбагатшим українцем

Рінат Ахметов - фото: прес-служба ФК "Шахтар"

Про що говорить те, що відбувається? До чого може призвести наростаюче протистояння між Офісом президента та найбагатшою людиною України? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

У цьому кейсі простежується заангажованість правоохоронних органів. Кримінальна справа може розвалитися ще на досудовому слідстві, як і більшість кримінальних справ, які порушують правоохоронці.

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає, що те, що відбувається, може говорити про тиск, що триває з боку держави на бізнес у країні, і погіршення інвестиційного клімату.

"Аналогічні обшуки відбуваються у багатьох менш публічних компаній, тому створюють менший громадський резонанс. З практики можу сказати, що багато обшуків відбуваються з численними порушеннями з боку правоохоронних органів, а також не уповноваженими особами. Вилучається обладнання, яке не зазначено у рішенні про обшук. Таких процесуальних порушень дуже багато. Швидше за все, аналогічна ситуація відбулася і у "Метінвесті", про що вже заявили представники компанії. На жаль, в Україні правоохоронні органи стали засобом тиску на неугодних. І влада використовує це у своїх інтересах", – наголошує адвокат.

На його думку, ця ситуація вкотре показує недосконалість українського кримінально-процесуального законодавства, коли неможливо оскаржити законність проведення обшуку, чим користуються правоохоронні органи та блокують діяльність компаній.

Також варто згадати, що якщо податкова встановлює факт недоплати до бюджету, вона просто складає податкове повідомлення – і дає термін погашення, що в судовому порядку можна оскаржити.

"У даному кейсі простежується заангажованість правоохоронних органів. Гадаю, ця кримінальна справа розвалиться ще на досудовому слідстві, як і більшість кримінальних справ, які порушують наші правоохоронці. До речі, у народі їх уже іронічно прозвали "інвестиційними нянями", які агресивно погіршують бізнес-клімат в Україні. Зрозуміло, що все це шкодить інвестиційній привабливості, шкодить не лише державі, а й у результаті і добробуту кожного українця", – резюмує Денис Бондар.

Те, що відбувається, посилить не сприйняття та дистанціювання від економічної політики уряду та економічних фантазій та примх президента Зеленського з боку олігарха Ахметова

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк припускає, що новий виток протистояння ОП та Ахметова спрямований на досягнення кількох тактичних результатів.

"По-перше, це продовження та публічна демонстрація нового акту вистави для плебсу "Більшовик Зе проти кулаків: заміс із Рінатом". Очевидно, для фанатів Зеленського це має засвідчити його антиолігархічну економічну спрямованість. По-друге, президентові хоч якось треба відвернути увагу громадськості від провалу запуску фантастичної економічної іграшки – економічного паспорта українця. Ідея на даний момент не має ні законодавчого підґрунтя, ні фінансової підтримки. Не виключно, що історія з обшуками у "Метінвесті" – це відволікання уваги громадськості від судової вакханалії над п'ятим президентом України, санкціонованою чинним президентом", – розмірковує Дмитро Гаврилюк.

Він вважає, що те, що відбувається, посилить не сприйняття та дистанціювання від економічної політики уряду та економічних фантазій та забаганок президента Зеленського з боку олігарха Ахметова.

"Останній, звичайно, був, є і залишається досить одіозним бізнесменом, – зазначає експерт. – Але в умовах, коли на внутрішні реформи та оборону країни не вистачає коштів, ворогувати з усіма олігархами, окрім Коломойського, це алогічно та не далекоглядно. Не виключено, що Ахметов тепер інтенсивніше продовжить кооперацію з політичними опонентами Зеленського, і на чергових виборах президента (а, можливо, навіть позачергових виборах парламенту) спонсорує опозиційних політиків. А ті нівелюють усі державні потуги Зеленського та його кишенькового уряду (тим більше, що за нинішньої системи Кабмін має бути більш інституційно автономним утворенням). Насамкінець варто зауважити, що якщо, як і "справа Порошенка", справа про фінансові зловживання підприємствами Ахметова виявиться бездоказовим фейком – це стане важливим аргументом проти інвестицій в Україну".

Раніше на порталі "Коментарі" — За рік статки Ахметова зросли на 55%: на якому місці мільярдер у рейтингу найбагатших. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини