Головна Новини Політика внутрішня політика Новий глава Фіскальної служби України: які завдання стоять перед Вадимом Мельником
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий глава Фіскальної служби України: які завдання стоять перед Вадимом Мельником

Експерти спрогнозували, чи шанс, що новий глава ДФС Вадим Мельник поліпшить роботу відомства

10 грудня 2020, 17:54 comments1614
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів погодив призначення на посаду глави Державної фіскальної служби (ДФС) Вадима Мельника. "Коментарі" дізналися у експертів, що можна сказати про це призначення, що він може (повинен) зробити, щоб ДФС показала більш ефективну роботу.

Новий глава Фіскальної служби України: які завдання стоять перед Вадимом Мельником

Коллаж: Д. Романюк/Comments.ua

В кінці 2018-го український уряд вирішив розділити ДФС на окремі структури: Державну податкову службу і Державну митну службу. Функції податкової міліції повинен був взяти на себе новий орган — Служба фінансових розслідувань. Але запустити СФР не вийшло. Так і не створений орган перейменували спершу в Національне бюро фінансової безпеки, потім — в Бюро фінансових розслідувань, і, нарешті, в Бюро економічної безпеки України (БЕБ). Законопроект про БЕБ парламент підтримав у першому читанні у вересні цього року. Другого читання поки так і не було...

"Швидше за все ДФС буде у нас діяти і далі"

Голова ради в Інститут податкових реформ, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко нагадує, що ДФС повинна була стати перехідним періодом від податкової міліції до Бюро економічної безпеки (БЕБ). Але перехід явно затягнувся. А з ним і супутні проблеми.

"БЕБ у нас так і не створена, законопроєкт у другому читанні не прийнято. У проєкті бюджету-2021 навіть не закладено фінансування на створення БЕБ. Тож, швидше за все, ДФС буде у нас діяти і далі. В черговий раз доводячи, що в Україні немає нічого більш постійного, ніж тимчасове", — підкреслює експерт.

На думку Олени Хотенко, новий начальник повинен показати реальну ефективність роботи ДФС в роботі з тіньовим сектором. Не з малим і середнім бізнесом, який нерідко продовжують "кошмарити" фіскали, в тому числі в цей кризовий рік, а з дійсно великими недобросовісними платниками податків. Точніше — "ухильниками". Причому упор слід зробити на роботу з аналітикою, аналізом.

Олена Хотенко з жалем констатує, що ситуація з БЕБ, яким ніяк не стане ДФС, схожа на ситуацію з митницею.

"Що митниця, що податкова вже багато років не виходять зі стану трансформації. Ось тільки толку від цих реформ... Корупція процвітає, тиск на бізнес триває, основні проблеми не вирішуються, про інвестиційну привабливість мова не йде. Це проблеми загальнодержавного рівня. І ротацією керівників тих чи інших відомств їх не вирішити", — підкреслює Олена Хотенко.

"Зв'язки, знайомства, зобов'язання та інше — все це послужить якорем на шляху будь-якого реформування"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль вважає сам факт призначення нового глави ДФС позитивним кроком. З чехардою з "тимчасово виконуючим обов'язки" давно пора було закінчувати, відзначає він. Не може, настільки важливий для фінансової системи країни орган, так довго бути під "тимчасовим керівництвом".

"Чому ж у Зе так довго визначалися з кандидатурою? Тим більше, що в підсумку вибір припав на людину із системи. Реальної відповіді немає, лише суцільна конспірологія. Очевидно, що кандидатуру погоджували і домовлялися, — зазначає аналітик. — Питання — з ким погоджували і про що домовлялися? Все більше до команди Зе виникає таких питань, на які немає виразних відповідей".

Що стосується безпосередньо особистості нового начальника ДФС, то Володимир Коваль вважає, що з ним глибокого реформування податкової не буде.

"Людина, яка майже 20 років пропрацював в системі (в 2014-2016 роках навіть очолював Головне слідче управління фінансових розслідувань ДФС), зламати її не в змозі. Зв'язки, знайомства, зобов'язання та інше — все це послужить якорем на шляху будь-якого реформування, — упевнений аналітик. — Хоча, очевидно, на словах ми почуємо про якісь грандіозні плани... ".

Раніше експерти оцінили камбек Милованова: про що говорить призначення ексміністра радником Єрмака.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини