Головна Новини Політика внутрішня політика Нове засідання РНБО «від Зеленського»: чого чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове засідання РНБО «від Зеленського»: чого чекати

Що відомо про прийдешнє засідання РНБО

26 лютого 2021, 13:10
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 26 лютого, відбудеться нове засідання РНБО "від Зеленського". "Коментарі" дізналися в експертів, чого чекати і запитали, наскільки ефективний цей важіль впливу.

Нове засідання РНБО «від Зеленського»: чого чекати

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Якихось яскравих подій, які можна порівняти з закриттям телеканалів, очікувати не варто"

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що головна мета і майбутнього, і недавніх засідань РНБО, — переділ власності.

"Під приводом санкцій, як правило, проводять переділ власності "попередників". Так робив Порошенко, так робить і Зеленський. У 10% ми бачимо відволікаючі маневри у вигляді боротьби з соцмережами, сайтами, щось хайпове, загорнуте в патріотичну риторику. А в 90% займаються переділом. Можливо, сьогодні будуть і певні політичні рішення. Але, за моєю інформацією, якихось яскравих подій, які можна порівняти з закриттям телеканалів, очікувати не варто", — говорить Михайло Чаплига.

Він підкреслює, що РНБО — це ефективний важіль при переділі власності позасудовим чином.

"Суди — це довго, нудно і не завжди в ту сторону, в яку хотілося б нашій владі. А РНБО — саме воно. Припустимо, існує якийсь бізнес на території України (бізнес-центр, якесь підприємство, труба, як у Медведчука), а глобально гроші — в офшорі десь, за кордоном. Як правило, влада завжди в курсі таких справ — і в частці. Коли влада змінюється, власники, прив'язані до попередньої влади, продовжують заробляти. А нова влада теж хоче їсти. Тому виробили механізм: накласти санкції на оператора, на компанію, запропонувати свою — як приклад. І увійти в управління, а то і перехопити його. Номінально власник колишній, але право управляти у нього забирають, передають "своїм" і отримують прибуток", — пояснює Михайло Чаплига.

Він не виключає, що можуть підняти на засіданні й тему Донбасу, тим більше, що там останнім часом стало неспокійно. Але все це, на думку експерта, лише про людське око від головних завдань, суть яких — відібрати і поділити.

"Санкції — той випадок, коли юрисдикція України не може поширюватися на тих чи інших осіб"

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко передбачає, що на сьогоднішньому засіданні РНБО можуть підняти питання судової реформи. Виходячи з останніх заяв самого Зеленського, його Офісу, а також наших західних партнерів про актуальність цієї теми.

"Наскільки це питання варто було б обговорювати в рамках РНБО — складно сказати. Втім, досить дискусійні й рішення, які там приймалися в цьому місяці. У тому числі щодо санкцій проти громадян України. З правової точки зору, все, що знаходиться в межах юрисдикції України, слід вирішувати в судах. Якщо держава ставить під питання правочинність діяльності певних осіб, груп — є суд, який і повинен винести вердикт. А санкції — той випадок, коли юрисдикція України не може поширюватися на тих чи інших осіб", — зазначає Михайло Дяденко.

На його думку, те, як зараз використовує РНБО Зеленський, логічніше було б використовувати Порошенку в перші роки російської агресії.

"Втім, що тоді, що зараз правильніше використовувати все-таки інші інструменти. А якщо їх не вистачає — вносити відповідні зміни в законодавство", — вважає експерт.

Нагадаємо, артисти все частіше повертаються з політики на сцену: чи буде так само із Зеленським.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ирина

26 лютого 2021, 14:50

А мы ещё за эти санкции платим : Витрати на утримання трубопроводу погоджені акціонером Укртранснафти – НАК «Нафтогаз України», а держава має компенсувати компанії ці видатки відповідно до чинного законодавства. Источник: https://kosatka.media/uk/category/neft/news/ukrtransnafta-prinimaet-na-otvetstvennoe-hranenie-obekty-nefteproduktoprovoda-samara-zapadnoe-napravlenie

.тер о об

26 лютого 2021, 13:33

тоже нашли эксперта ..


Новини