Головна Новини Політика внутрішня політика Нова державна авіакомпанія в Україні: експерти назвали плюси та мінуси
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова державна авіакомпанія в Україні: експерти назвали плюси та мінуси

Опитані виданням «Коментарі» експерти оцінили це рішення.

25 листопада 2021, 23:49
Поділіться публікацією:

В Україні створять нову власну державну авіакомпанію Ukrainian National Airlines (Українські національні авіалінії – ЮНА). Вже відомо, що для неї Україна має намір брати у лізинг французькі літаки від Airbus. Опитані виданням "Коментарі" експерти оцінили це рішення.

Нова державна авіакомпанія в Україні: експерти назвали плюси та мінуси

Літак (фото з відкритих джерел)


Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко упевнений, що ініціатива дасть позитивний ефект. Насамперед – у посиленні конкуренції та демонополізації на ринку пасажирських авіаперевезень.


"У нас багато років монополістом на цьому ринку виступала компанія Коломойського МАУ, яка диктувала свої умови. Зараз такого диктату не буде", – пояснює експерт.


А найвищий рівень конкуренції завжди вигідний споживачам, резюмує Володимир Фесенко.


Віцепрезидент Української спілки промисловців та підприємців, експерт Growford Institute Віктор Скаршевський зазначає:


"Президент оголосив велику приватизацію однієї з ключових реформ і ініціює створення ще однієї державної компанії. За гроші українських платників податків – 2,5 млрд. грн. За наші з вами гроші створено державний національний авіаперевізник під назвою ЮНА. Мало того, що буде створено ще одне держпідприємство, сенс існування якого під сумнівом, то ще гроші українських платників податків підуть не на закупівлю чи будівництво українських літаків, з відповідним ефектом створення нових робочих місць, розвитку високотехнологічної галузі, з мультиплікативним ефектом для суміжних галузей та додатковими доходами до бюджету, а на закупівлю чи лізинг близько 20 літаків Airbus".


Тобто, пояснює експерт, всі перераховані вище ефекти таки будуть, тільки не в українській, а в європейській економіці.


"Вкотре українська влада діє на користь не українських виробників, а іноземних, – наголошує Віктор Скаршевський. – Не сумніваюся, що для держкомпанії буде створено також наглядову раду з іноземними спостерігачами з мільйонними зарплатами. Знову ж таки, за наш із вами рахунок, із держбюджету. На жаль, замість проведення економічної політики з метою збільшення добробуту українських громадян, ми спостерігаємо від влади чергову PR-акцію за рахунок тих самих українських громадян".


Нагадаємо, під час форуму "Велике будівництво: авіація та туризм" міністр інфраструктури Олександр Кубраков анонсував зниження ставки податку на внутрішні авіаперевезення у 2022 році до 7%. Цей процес спричинить здешевлення цін на авіаперельоти в Україні



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини