Головна Новини Політика внутрішня політика Нестача кисню в 12 областях та нові обмеження для нардепів: що обговорили на позачерговому засіданні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нестача кисню в 12 областях та нові обмеження для нардепів: що обговорили на позачерговому засіданні

Депутати обговорили епідемічну ситуацію в країні

1 листопада 2021, 13:40
Поділіться публікацією:

Нестача кисню в 12 областях та нові обмеження для нардепів: що обговорили на позачерговому засіданні

У депутатів вимагатимуть сертифікати, фото з відкритих джерел

Народні депутати зібралися 1 листопада на позачергове засідання. Під час дискусії обговорили, які законопроєкти треба розглянути в першу чергу, які проблеми наразі є найбільш актуальними та гострими.

Народний депутат Юлія Тимошенко наголосила, що в лікарнях є можливості та приміщення, щоб обладнати додаткові реанімації, однак немає медиків, які готові там працювати. Ситуація з медичними кадрами критична в Україні. Політик наголосила, що треба 19 млрд гривень перерозподілити на боротьбу з пандемією.

Під час зустрічі Тимошенко з підприємцями вони розповіли, що майже сотні підприємств щодня припиняють роботу, бо їхня економіка не витримує цін на енергоносії.

"Те, що в країні буде запущена інфляція у зв'язку з тим, що ціни на енергоносії зашкалюють, це очевидно. Енергетична криза рукотворна, її створили штучно. Бо не закачали газ в сховища, не завезли вугілля на склади, Влітку газ був в 6 разів дешевший", — наголосила нардеп.
Своєю чергою депутат від партії "Голос" Ярослав Железняк повідомив, що наразі перед країною стоять три виклики.

Серед яких рівень захворюваності, енергетична проблема та проблеми з бізнесом. Щодо ситуації з поширенням коронавірусу, то він наголосив, що його партія ще навесні виносила на розгляд законопроєкт №5460 про закупівлю кисневих концентраторів для лікарень. Однак досі не виділили на це державні гроші.

"Зараз склалася ситуація, що в 12 областях не вистачає кисню, то приймемо цей законопроєкт. Одне голосування й ми схвалимо законопроєкт для підготовки його до другого читання й вирішимо проблему з киснем. На Хелловін найстрашніший костюм був у антивакцинаторів, які вбивають своїми закликами інших. Підтримую ідею колег щодо постанови від парламенту щодо власного прикладу. Покажімо людям, що вакцинація рятує життя", — наголосив Железняк.

Також він додав, що наразі підприємці на межі виживання: вони не можуть купити нормально газ, вони не можуть спланувати свою роботу, вони не знають чи буде локдаун чи ні, чи будуть доплати ковідні, чи ні. Депутат закликав вийти на якийсь конкретний план для бізнесу та дати чітку відповідь на кожне з цих питань.

Олександра Устінова наголосила, що народні обранці мають почати з себе. Й оскільки вже діє нормативний акт про штраф за перебування в приміщенні без маски, то треба штрафувати депутатів, що сидять у сесійній залі без масок.

"Я рада, що цього тижня Верховна Рада має розглянути постанову про недопуск до парламенту людей, що не мають сертифікатів або негативного ПЛР-тесту. Прошу вас, як голову ВР, перевіряти сертифікати вакцинації депутатів публічно. Ми вже вводили штраф за неносіння масок. Давайте з завтрашнього дня кожного депутата, який буде сидіти без маски, будемо штрафувати. Прошу почати з самих народних депутатів", — зазначила нардеп.

Крім того, вона наголосила, що у проєкт про критичну інфраструктуру слід внести юридичні дані заводів з виробництва кисню, адже їх робота наразі дуже важлива.

2 листопада народні депутати зберуться на ще одне позачергове засідання, що розпочнеться о 16:00. На засіданні будуть розглядати постанову про обмеження допуску до Верховної Ради без вакцинації. Також розглянуть питання, що стосуються Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, закон про застосування ліків проти COVID-19 та інші важливі питання.

За словами голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, народні обранці мають розглянути другим після документів по бюджету законопроєкт щодо забезпечення лікарень кисневими концентраторами. Йдеться про законопроєкт від 29.04.2021 N 5460 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій". У пояснювальній записці до документа зазначено, що забезпечення мережі опорних лікарень кисневими станціями дозволить зменшити попит лікарень на кисень у балонах.

Постанова про вимогу надання сертифікату або тесту для допуску до Верховної Ради, якщо її завтра приймуть, почне діяти до 15 листопада. Руслан Стефанчук наголосив, що спочатку треба вирішити організаційні питання, в тому числі порядок проходження ПЛР-тестів для депутатів, видати перепустки для осіб, які вакциновані.

Як повідомляв портал "Коментарі", дві області та одне місто потрапили до трійки кращих за рівнем вакцинації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини