Головна Новини Політика внутрішня політика Не можна зменшувати витрати на оборону, субсидії та соцвиплати: нардеп про держбюджет-2022
commentss НОВИНИ Всі новини

Не можна зменшувати витрати на оборону, субсидії та соцвиплати: нардеп про держбюджет-2022

Нардеп переконаний, що не можна зменшувати витрати на важливі сфери

2 грудня 2021, 14:04
Поділіться публікацією:

Народний депутат Іван Крулько з фракції "Батьківщина" розповів, що мало би бути закладено в збалансований бюджет на 2022 рік. Про це повідомляє кореспондент порталу "Коментарі".

Не можна зменшувати витрати на оборону, субсидії та соцвиплати: нардеп про держбюджет-2022

Проект держбюджету ухвалили, фото з відкритих джерел

За словами Івана Крулька, проект бюджету — це основний фінансовий документ країни, це філософія того, як буде вона розвиватися. Бюджет — це показник, як буде жити кожен конкретний громадянин. Нардеп та перший заступник голови бюджетного комітету наголосив, що його фракція подавала поправки до проекту держбюджету.

"Ми вимагали забезпечити в бюджеті реальні доходи. Ми показали 161 млрд грн, який можна було врахувати в бюджеті й використати їх на соціальну сферу для підвищення соцстандартів. Уряд врахував додатково 55 млрд, але жодної копійки з цих коштів не піде ні пенсії, ні на соцстандарти, ні на субсидії. Якщо 70% українці говорять, що стали жити гірше, то очевидно, що треба підвищити соцстандарти й виконати вимогу закону щодо розміру прожиткового мінімуму", — додав політик.

Народний депутат пояснює, що розмір мінімальної пенсії не може відповідно до законодавства бути менше прожиткового мінімуму. Однак в бюджет на 2022 рік прописано прожитковий мінімум для працездатних і непрацездатних, який на 44 % не дотягує до фактичного розміру прожиткового мінімуму. Це означає що фактично мінімальна пенсія, за даними Держстату, має бути на рівні не менше як 4389 грн. Саме така сума за розрахунками потрібна, щоб прожити місяць.

Крім того в бюджеті прописано, що на покриття субсидійних виплат для громадян передбачено 39 млрд гривень. Хоча наразі тарифи збільшилися, суми у платіжках зросли й цієї суми грошей з бюджету не вистачить для українців. Нардеп говорить, що у вересні 2022 року парламент буде змушений збільшувати на 15-20 млрд гривень субсидійні виплати, тому що до вересня 39 млрд грн будуть повністю витрачені.

Крім того, Іван Крулько наголосив, що відповідно до закону витрати на оборону мають становити не менше 3% від ВВП на рік. Але в проекті держбюджету, який ухвалила в цілому Верховна Рада, ця цифра зменшена до 2,46%. Політик вражений таким проектом, адже Україні навпаки треба посилювати свої кордони, покращувати обороноздатність та заохочувати військових за їх службу. Хоча за іншими даними витрати на оборону в новому бюджеті навпаки передбачено більші - до 6% ВВП (322,7 млрд грн).

Як повідомляв портал "Коментарі", Верховна Рада ухвалила закон про держбюджет на 2022 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини