Головна Новини Політика внутрішня політика Навіщо Єрмаку в п'ять разів більше радників, ніж Зеленському: експерти дали відповідь
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Єрмаку в п'ять разів більше радників, ніж Зеленському: експерти дали відповідь

Експерти розповіли, чи дійсно навколо Зеленського створюють певний інформаційний вакуум

8 грудня 2020, 12:00
Поділіться публікацією:

Комітет виборців України повідомив, що у глави Офісу президента Андрія Єрмака — в 5 разів більше радників (19), чим у президента України Володимира Зеленського (4). На думку голови КВУ Олексія Кошеля, інститут радників президента фактично зруйнований, про що, зокрема, свідчить відсутність інформації про проведення засідань групами радників глави держави. "Коментарі" дізналися у експертів, чи дійсно навколо Зеленського створюють якийсь вакуум, якщо так — чим це загрожує.

Навіщо Єрмаку  в п'ять разів більше радників, ніж Зеленському: експерти дали відповідь

Фото з відкритих джерел

"Для Єрмака сьогодні вкрай важливо продемонструвати, що глава ОП — важлива, мало не незамінна посада"

Політолог Максим Джигун вважає, що ситуації у Зеленського і Єрмака з точки зору посад — абсолютно різні. Він нагадує, що президент — це легітимний інститут, визнаний суспільством. У нього є підтримка, його вибрали виборці. А ось глава ОП — не інституціоналізована посада, яка не має під собою досить міцних правових обґрунтувань. І може швидко змінитися (як по частині персоналій, так і по частині повноважень) — за тих чи інших обставинах.

"Тому для Єрмака сьогодні вкрай важливо продемонструвати, що глава ОП — важлива, мало не незамінна посада. Мовляв, саме він і його команда напрацьовують державні рішення, які втілюватиме в життя президент. Тому Єрмак і оточує себе радниками, створює нові пости й ілюзію, що працює цілодобово, — пояснює політолог. — Щоб у Зеленського було менше думок про те, що потрібно міняти керівника ОП".

На думку Максима Джигуна, у президента теж вистачає радників, просто про деяких ми не знаємо. До того ж, зазначає експерт, кількість радників — не запорука успіху. Адже навіть відмінними порадами далеко не всі вміють користуватися.

"Згадаймо історію Порошенко. У 2017 році у нього було 2 штатних радників і з десяток позаштатних. Але це точно — не показник результативності або нерезультативності роботи, — підкреслює політолог. — Ну, а велика кількість радників у Єрмака може говорити ще і про його бажання "продати" Зеленському (який вкрай гостро реагує на критику) позитив. Спокій. Добрі новини. Створити якусь інформаційну безпеку. Так колись Порошенко створили "теплу ванну". Чим скінчилося — ми знаємо... Тим самим Єрмак діє, перш за все, в особистих інтересах. Його завдання — втриматися на посаді та не потрапити в зону ризику звільнення".

"Брак "додаткових" каналів комунікації й отримання "гострої" інформації став найважливішим фактором "касетного скандалу" навколо пізнього Леоніда Кучми"

Політичний соціолог Олексій Полтораков нагадує, що команда радників, як і будь-яка подібна відносно незалежна консультативна структура, є, перш за все, своєрідним інструментом, яким необхідно бажати і вміти ефективно користуватися.

"Через це, проблема президентського "порадництва" аж ніяк не зводиться до її інстуціоналізаціі й тим більше не вимірюється простою кількістю, — зазначає експерт. — Це ж справедливо і для проведення засідань, в т.ч. в форматі РНБО — теж, до речі, колективним органом "консультаційно-координаційного" характеру під фактичним керівництвом секретаря РНБО — як, по суті, "першого серед рівних" радників президента. Для гарного, "якісного" радника важливі, перш за все, дві ключових обставини — "доступ до тіла", а також похідна можливість оперативно доносити максимально об'єктивну і необхідну (хоча і не завжди приємну) інформацію та аналітику для прийняття серйозних рішень".

Олексій Полтораков підкреслює, що саме брак "додаткових" каналів комунікації й отримання "гострої" інформації став найважливішим фактором "касетного скандалу" навколо пізнього Леоніда Кучми.

"Іншими словами, якщо навколо будь-якого президента (будь то вже згаданий Кучма, або, скажімо, Янукович) створюється певний "інформаційний вакуум" (або, що ще гірше, команда грає свою гру "радників") — то в цьому винна, перш за все, саме "перша особа". Формувати свою команду за принципом "особистої вірності" й оцінювати її ефективність в термінах "медіа-рейтингів" — аж ніяк не найкращий принцип кадрового менеджменту", — упевнений експерт.

Разом з тим, зазначає Олексій Полтораков, наявність в навколопрезидентській орбіті таких дійсно потужних, "могутніх" фігур як, скажімо, "патріарх національної безпеки" Володимир Горбулін — з одного боку, або глава МВС Арсен Аваков (хоча і з урахуванням його дещо демонізованої одіозності) — з іншого, багато в чому побічно компенсує загальну проблему інституту "радників президента".

"Але ключовим, прихованим питанням залишається — навіть якщо президент теоретично" слухає ", то чи "чує" він практично?" — резюмує експерт.

Як повідомлялося, Україна відзначила День місцевого самоврядування. Названо підсумки цього року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини