Головна Новини Політика внутрішня політика Нардепи продовжили дію особливого статусу Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардепи продовжили дію особливого статусу Донбасу

«За» проголосували 304 депутати

15 грудня 2020, 14:15
Поділіться публікацією:

14 грудня під час засідання Верховної Ради України нардепи продовжили дію закону про особливий порядок місцевого самоврядування на Донбасі. Незважаючи на відсутність підтримки від партій "Голос" та "Батьківщина", рішення підтримали 304 народних обранців.

Нардепи продовжили дію особливого статусу Донбасу

Особливий статус в окремих регіонах Донбасу збережеться до кінця 2021 року. Фото із вільних джерел

Відтак, Закон України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" продовжить діяти до 31 грудня 2021 року. Попередньо термін особливого статусу ОРДЛО збігав наприкінці цього року.

Тим часом представники кількох політичних сил категорично не підтримали такі дії колег-депутатів

"Якщо ви вважаєте Конституцію і порушення суверенітету дрібною монетою, якою можна торгуватися, — скажіть про це вголос. І голосуйте "за", — під час виступу у Верховній Раді заявив представник "Голосу" Сергій Рахманін.

Нагадаємо, що відповідно до закону про особливий статус, на деяких територіях Донбасу гарантується відсутність кримінальної чи адміністративної відповідальності стосовно учасників подій на Донеччині та Луганщині, а також вільне використання та вивчення російської чи інших мов. Крім того, передбачається відмінна від України можливість призначення суддів чи працівників прокуратури. Також місцевим органам виконавчої влади дозволено вести сприяти "транскордонному співробітництву" ОРДЛО із деякими адміністративно-територіальними одиницями РФ.

Довідка. Початково закон прийнято 16 вересня 2014 року. Враховуючи останнє засідання, зміни до документа вносилися чотири рази. Особливий статус окремим регіонам Донбасу надано задля "створення умов для якнайшвидшої нормалізації обстановки, відновлення правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, […] а також для відновлення життєдіяльності в населених пунктах у Донецькій та Луганській областях та розвитку територій".

Раніше "Коментарі" повідомляли, що  представник РФ в ООН відкрито визнав війну на Донбасі конфліктом Росії та України.

Крім того, на порталі можна дізнатися прогнози експертів щодо рішень Гаазького суду з приводу злочинів на Донбасі й у Криму. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини