Головна Новини Політика внутрішня політика Нардепи повертаються з літніх канікул 7 вересня: які теми стануть приводом для конфліктів в Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардепи повертаються з літніх канікул 7 вересня: які теми стануть приводом для конфліктів в Раді

Верховна Рада затвердила календарний план проведення шостої сесії

4 вересня 2021, 21:24
Поділіться публікацією:

З наступного тижня (з 7 вересня) Верховна Рада починає засідання після канікул. Отже, нас чекає посилення політичного протистояння після деякого затишшя. Чого чекати і які теми стануть приводом для конфліктів — своїми думками з порталом "Коментарі" поділилися експерти. Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля зазначає, що візит Зеленського в США пройшов досить успішно. І опоненти не отримали для себе те, що можна було б використовувати проти чинної влади. А тому зосередяться на критиці в ракурсі внутрішньополітичних питань. І осінній політичний сезон в Раді — прекрасний привід для цього.

Нардепи повертаються з літніх канікул 7 вересня: які теми стануть приводом для конфліктів в Раді

Рада (фото з відкритих джерел)

"Зрозуміло, що опозиція буде критикувати владу з різних приводів. Але головною темою — і це було прогнозовано — стане тема тарифів на житлово-комунальні послуги, газ. Розгойдувати ситуація на темі тарифів будуть намагатися різні сили ", — вважає Володимир Воля.

Цілком ймовірними він називає кадрові перестановки, в тому числі в Кабміні.

"І тут питання — в якому форматі будуть ці перестановки? Точковими (прізвища ряду міністрів вже не раз згадувалися) або в цілому піде Кабмін? Не виключені подальші розбрід і хитання всередині монобольшінства. Особливо в ракурсі заявленої Зеленським деолігархізації. Люди з впливом і грошима можуть зробити чергові спроби розвалити пропрезидентську більшість ", — прогнозує експерт.

Крім того, будь-то скандальних історій і нових поворотів можна очікувати в ракурсі "Мінського процесу", в тому числі на законодавчому рівні, зазначає Володимир Воля.

Політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко впевнений: головне політичне питання, за яким потрібно буде стежити цієї осені — наростання поки уповільненого конфлікту між спікером Разумковим та Офісом президента.

"Це може проявлятися як в самостійних ініціативах спікера, що обмежують вплив ОП, так і в ініціативах Офісу аж до теоретичної заміни спікера на посту", — пояснює Ярослав Божко.

Він також підкреслює, що кадрове питання залишається найбільш обговорюваним на цю осінь різними таборами в медіа.

"Як мінімум, можлива заміна міністра оборони, генерального прокурора і ряду інших посад, в першу чергу з держпідприємств, — вважає експерт. — Також на чільному місці стоятимуть питання реагування на штам Дельта, можливі нові законодавчі ініціативи, пов'язані з пандемією коронавірусу".

Політтехнолог Олександр Кондратенко прогнозує, що осінь і новий політичний сезон гарантовано будуть "гарячими". І стануть серйозним випробуванням для багатьох, в першу чергу для президента України.

"Опоненти Зеленського готові перевірити на міцність гаранта. І є ймовірність, що Володимир Олександрович може не дотягнути до кінця своєї каденції, — прогнозує експерт. — "Прозріння" для більшості українців, навіть тих, хто досі люто підтримує нинішню владу, настане після отримання перших платіжок за газ і опалення. Після чого нас очікує ряд кадрових ротацій, тих чиновників, на яких необхідно буде "повісити всіх собак". Втім, перестановки в уряді, скоріше за все, почнуться ще до гострих соціально-економічних протестів. Але ключові звільнення будуть саме в той момент, коли необхідно максимально знизити градус напруги. В такому випадку, прем'єру Денису Шмигаль приготується (на його місце в результаті призначать чергового зручного функціонера — мало кому відомого, і не політичну фігуру). До цього часу планується замінити міністрів оборони, соціальної політики, віцепрем'єра".

За словами Олександра Кондратенка, складається навіть свого роду тенденція — з приходом до влади Володимира Зеленського практично кожен політичний сезон починається з розмов про відставку когось із міністрів або членів команди.

"Питання ефективності цих ротацій залишається відкритим, — акцентує він. — Навіть політичні оглядачі не встигають запам'ятати нові прізвища, як цим чиновникам вже знайшли заміну. І яких результатів в такому випадку можна очікувати від нових управлінців, якщо вони не встигають навіть вникнути в суть проблем того чи іншого відомства? За моєю інформацією, найближчим часом точно скажуть "прощай" пані Лазебний (міністр соцполітики — прим. Ред.). Хвиля протестів через зростання ВСІХ тарифів і слабка соціальна політика не дадуть їй утриматися в кріслі. Також з імовірністю 90% "підуть" Андрія Тарана. Абсолютна нездатність міністра оборони вибудувати відносини з нашим головним союзником США колосально шкодить не тільки іміджу наших військ, але і завдає прямої шкоди обороноздатності країни".

До кінця вересня, а можливо і раніше, політтехнолог прогнозує остаточний розрив між президентом і спікером ВР.

"Як би не намагався Дмитро Разумков переконати суспільство в тому, що у нього немає президентських амбіцій, його дії наштовхують на думку про його окремої політичної гри, — пояснює Олександр Кондратенко. — Але для того, щоб кудись рухатися окремо від "слуг", потрібно, щоб тебе сприймав електорат окремо від президента. Тому критика політики Зеленського з боку Разумкова буде набирати обертів. В Офісі президента сприймають спікера ВР як потенційну загрозу для Зеленського. У разі, якщо президентські вибори відбудуться достроково, виконувати обов'язки глави держави повинен спікер. Ось чому його можуть спробувати завчасно замінити на більш керованого віцеспікера Стефанчук, або лідера СН Корнієнко. Тут різниці особливої немає, головне прибрати Разумкова".

Восени, крім кадрових ротацій в уряді, нас чекає низка ситуативних союзів, а також поява цілого ряду нових політичних проєктів, впевнений експерт. Але для об'єднання тих чи інших політсил, нехай навіть тимчасово, необхідно, щоб склався воєдино цілий ряд факторів як зовнішньої політики, так і внутрішньої "кухні" України.

"Столичний градоначальник Кличко у відносинах з Зе точку неповернення вже пройшов, — продовжує політтехнолог. — Публічна критика президента, мітинги і акції протесту на Банковій — це те, що стовідсотково можна очікувати цієї осені від Віталія Володимировича. Але головне, що його, швидше за все, все ж "попросять" з посади глави КМДА. Тому в новому політичному сезоні він однозначно приєднається до тих, хто з усіх сил почне хитатися президентське крісло. В такому випадку союз Порошенко-Кличко дуже навіть може бути, втім, як і Разумков-Кличко".

Олександр Кондратенко не сумнівається, що колишній президент Петро Порошенко цієї осені максимально буде мобілізувати свій електорат.

"Стоїть завдання вийти за рамки електорального ядра і спробувати перетягти на свій бік тих, хто ще недавно ставив галочку навпроти прізвища" Зеленський ". Вийде чи ні, поки говорити рано. Головне для Петра Олексійовича в цьому політичному сезоні — показати нашим західним партнерам, що саме він — єдина і найкраща альтернатива Зе, — зазначає експерт. — Говорити і про союз лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко з "слугами" станом на сьогодні не доводиться. Але, якщо Юлії Володимирівні (раптом!) запропонують прем'єрське крісло — все може бути ... "

Нагадаємо, народні депутати проголосували за законопроєкт про великий Державний Герб України. Документ був прийнятий 257 голосами народних обранців у першому читанні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини