Головна Новини Політика внутрішня політика На що націлений Саакашвілі: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

На що націлений Саакашвілі: думки експертів

Про те, як поведеться Саакашвілі стосовно оточення Зеленського розповіли українські експерти

8 грудня 2020, 09:24
Поділіться публікацією:

Колишній президент Грузії, екс-глава Одеської облдержадміністрації, діючий голова Виконавчого комітету реформ України Михайло Саакашвілі заявив, що в Україні, незважаючи на зміну президента, при владі залишаються "злодії". Про роль Саакашвілі в новій історії України та про ймовірність того, що він стане супротивником Зеленського розповіли українські політологи.

На що націлений Саакашвілі: думки експертів

Голова Виконавчого комітету реформ України Михайло Саакашвілі

"Вся спритність Саакашвілі буде спрямована на Банкову"

"Скільки вовка не годуй, він все в ліс дивиться. Так і з Саакашвілі. Чим би його ні заманювали, що не обіцяли, з ким би він не намагався знайти контакт — це типовий політичний вовк-одинак. Людина, яка не готовий грати другим номером ", — говорить заступник директора Українського інституту політики (УІП), політичний експерт Кирило Молчанов.

Він нагадує: експерти попереджали Зеленського, що той сильно пошкодує, що повернув Саакашвілі український паспорт. І президент, схоже, вже шкодує.

"Володимиру Олександровичу тепер доведеться розсьорбувати все, що заварить Саакашвілі. І у того рано чи пізно в заявах з'являються "бариги", "злодії", яких він буде знаходити у владі", — підкреслює Кирило Молчанов.

На його думку, швидше за все, як раніше з Порошенком, Саакашвілі поб'є горшки і з Зеленським. І вся його спритність рано чи пізно буде спрямована на вулицю Банкову.

"Де він традиційно шукає цих самих "злодіїв" і "бариг"- і таврує ганьбою. Це те, що у нього найкраще виходить. А більше він, по суті, нічого не вміє", — резюмує представник УІП.

"Оренда реформаторів — слабкий варіант для України"

Михайло Саакашвілі був, є і залишається однозначним політичним персонажем з досить непростим політичним портфоліо. На цьому акцентує кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк.

"Його заяви про присутність "бариг" при владі вимовлені в стилі "капітана очевидності". Адже ні для кого це не секрет, — зазначає експерт. — Люстрація і інші форми зміни державних інститутів — це той виклик, який Україна ще треба подолати, щоб запобігти подальшому "інституційному гниттю" держави".

На думку Дмитра Гаврилюка, для реальних реформ необхідний цілий набір факторів. Серед них: горезвісна політична воля, запит і тиск громадянського суспільства (в українських політичних широтах, на жаль, без цього не можливо), утворені державники, нехай і без досвіду, але з розумінням функціонування державного організму і підняття імунітету до всіляких треках (кумівство, корупція, популізм, сепаратизм).

"Михайло Саакашвілі не є іконою або драйвером реформ в Україні. Його в політичному аспекті приберуть, коли він перейде (а він може) "червону лінію дорогих друзів Зеленського", почавши звинувачувати їх в провалі реформ", — упевнений експерт.

На його думку, Саакашвілі вже не так цікаво звинувачувати Порошенко у всіх провалах реформ. Треба змінити або ввести нових антигероїв у владну гру "Знайди реформи в Україні й тих при владі, хто їх ініціюватиме".

"Образ Михайла Саакашвілі важливий для сучасників, — впевнений Дмитро Гаврилюк. — Перш за все, тим, що доводить — "оренда реформаторів" це слабкий варіант для України. Вони, скоріше, можуть бути радниками. Україна — справа самих українців. Приклад Саакашвілі важливий і для розвінчування думки, що залучення зарубіжних реформаторів з минулого є автоматичною запорукою реформ в сучасній Україні".

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше Саакашвілі зробив не райдужний прогноз по Україні. За словами голови Ради по реформах в Україні, економічна ситуація в країні наближається до точки неповернення. Саакашвілі озвучив причину такого стану економіки — вона полягає в гострому дефіциті державного бюджету, при якому потягнути соціальні виплати буде неможливо.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Николай

8 грудня 2020, 12:14

Правильно. Давно пора на Банковой навести порядок. Как говорит пословица: "Бей своих, что бы чужие боялись." Посадил бы Зеленский своих с десяток, вместо обещанных, по весне" и народ бы пошел за ним. А Саакашвили молодец. Ему терять не чего.Одиночка, без партии. Сам высказывает свои мнения и не боится ответственности, что сделают российским агентом, как у нас это сейчас в моде. Сказал человек свое мнение, и его сразу же записали в агенты России. если бы он балатировался в президенты Украины, я бы проголосовал за него.


Новини