Головна Новини Політика внутрішня політика На політичному фронті без змін: що принесе Україні травень-2021
commentss НОВИНИ Всі новини

На політичному фронті без змін: що принесе Україні травень-2021

Політексперти впевнені, що єдиним позитивом у зовнішній політиці може стати деескалація конфлікту на Донбасі

2 травня 2021, 18:39
Поділіться публікацією:

Україна плавно заходить у третій весняний місяць. Внутрішня політика в країні ненадовго поставлена на паузу — через тривалі травневі свята. Однак ця частина життя все одно у більшості українців залишається під пильним наглядом. "Коментарі" звернулися до експертів з проханням надати деякі прогнози щодо того, яким стане травень для України в політичному плані. Фахівці відповіли, яких позитивних і негативних подій можна очікувати і чому.

На політичному фронті без змін: що принесе Україні травень-2021

Прогнози на травень-2021 в українській політиці. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Рейтинги "монстрів" політичного ринку продовжать "танути"

На думку політичного консультанта, спеціаліста по GR Андрія Бодрова, поступова деескалація напруги навколо донбаського кейса — єдиний позитив на політичному фронті, який чекає нас в травні.

"Намір Путіна і Байдена провести зустріч на вищому рівні, активізація позиції старої Європи, трансформації в позиції офіційного Києва... Все це — провісники змін, які, на мою думку, можуть зрушити ситуацію на сході країни на краще, — ділиться експерт. — А ось на внутрішньополітичних треках поліпшень не передбачається: "монстри" політичного ринку продовжать "танути" в плані рейтингів, періодично вириваючи один у одного мікрочастинки активного електорату і нарощуючи недовіру до політикуму в цілому".

Також Андрій Бодров прогнозує, що економічна ситуація характеризуватиметься проявами наслідків локдауну в переважній більшості регіонів. І ці прояви неминуче будуть "підтягувати" і соціальні, і електоральні ефекти.

"В цілому, внутрішня незадоволеність всіх верств суспільства діями політичного класу тільки наростатиме, розігріваючи медіа-середовище і нарощуючи протестний потенціал в соціумі", — підсумовує політконсультант.

"Транш від МВФ, швидше за все, відкладається"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що ніяких зрушень щодо зміни окремих членів Кабміну, на що розраховують деякі аналітики і політики, очікувати не варто.

"Прем'єр Шмигаль точно пересидить весну на своїй посаді. Він дуже влаштовує Зеленського, тому що замикає на собі негатив. Як і глава МОЗ Степанов, — прогнозує фахівець. — Вони перечікують локдаун, їм важливо дочекатися економічного зростання, який вже почався в світі. Буде попит на наші металургійну, сільськогосподарську продукцію".

Виходячи з вищесказаного, Віктор Бобиренко передбачає, що травень в Україні пройде більш-менш спокійно. Як і літо, на яке припадає пора відпусток і затишшя в політичному сезоні.

"Кочегарити" почнуть восени, в тому числі на тлі перших ефектів від відкриття ринку землі, — запевняє експерт. — Утім, навколо цієї теми та ж Юлія Тимошенко, яка виступає проти цього кроку, постійно підніматиме інформаційні хвилі. Але травень, повторюся, буде спокійним і в політичному сенсі. І в економічному. ОВДП та євробонди будуть продаватися, бюджет — потихеньку наповнюватиметься".

Коментуючи зміну керівництва Нафтогазу, так само як взагалі "зачистку" наглядових рад, котра набирає хід, Бобиренко назвав це черговим підтвердженням для наших західних партнерів, що Україна — корупційна країна, яка не дотримується взятих на себе зобов'язань.

"Вплив держави на корпоративне управління не додає нам очки. Так що транш від МВФ, швидше за все, відкладається, — каже Віктор Бобиренко. — А закон про олігархат, яким Зеленський намагається задобрити Захід, навряд буде прийнятий найближчим часом".

На думку експерта, цей законопроект поставлять у "режим очікування". Бобиренко стверджує, що політики будуть "періодично розмахувати цією темою, але насправді не стануть активно її просувати". Принаймні, не в найближчі місяці.

"У підсумку: травень має в політичному сенсі пройти спокійно, ніщо не повинно розбалансувати державу. Крім, зрозуміло, "чорних лебедів", які можуть прилетіти в будь-який момент. Як те ж розслідування у справі "вагнеровцев", через результати якого можуть похитнутися позиції Офісу президента", — резюмує Віктор Бобиренко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що українська економіка подає надії на відновлення після коронавірусної кризи, котра зачепила всі можливі сфери. Що ж українців чекає в найближчому рівні, розповів прем'єр-міністр, пояснюючи ситуацію на прикладі середньої зарплати.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, з якою кількістю "залишків" газу Україна закінчила нинішній опалювальний сезон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини