Головна Новини Політика внутрішня політика МОЗ розставило крапки на "і" у скандалі з відбудовою "Охматдиту"
commentss НОВИНИ Всі новини

МОЗ розставило крапки на "і" у скандалі з відбудовою "Охматдиту"

На відбудову дитячої лікарні зібрано 1,6 млрд гривень

3 серпня 2024, 18:38
Поділіться публікацією:

Станом на сьогодні загальна сума зібраних коштів для відновлення київської дитячої лікарні "Охматдит" складає близько 1,6 млрд гривень, з яких понад 400 млн надійде у вигляді медичного обладнання.

МОЗ розставило крапки на "і" у скандалі з відбудовою "Охматдиту"

Російські ракети зруйнували "Охматдит". Фото з відкритих джерел

Як повідомили у МОЗ України, 312 млн гривень надійшло безпосередньо на рахунок лікарні "Охматдит", 379 млн гривень – на рахунок Благодійного фонду “Омхатдит — здорове дитинство”, яким був проведений скасований тендер, більше 320 млн гривень було зібрано у межах спільного збору платформи United24 та Monobank, які перерахували напряму на рахунок МОЗ у Нацбанку, $11,2 млн виділив The Howard G. Buffett Foundation на закупівлю повного переліку пошкодженого обладнання у сучасному корпусі "Охматдиту" (надійдуть у вигляді обладнання), $ 1 млн надійшов від уряду Литви, а також 100 млн гривень виділив уряд України.

У МОЗ розповіли, що Благодійний фонд “Охматдит — здорове дитинство” провів тендер на поточний ремонт під той обсяг робіт, на які вже був зроблений дефектний акт, та у межах суми, зібраної на рахунку фонду.

У міністерстві повідомили, що результати цього тендеру були скасовані, жодних договорів не було підписано.

"Ситуація з проведеним тендером стосувалася виключно грошей, зібраних Благодійним фондом “Омхатдит — здорове дитинство”, який проводив збір самостійно. Кошти, зібрані самою лікарнею, UNITED24, фундацією The Howard G. Buffett Foundation та урядами Литви та України жодним чином не фігурували у проведеному тендері. Використання цих коштів відбуватиметься з дотриманням встановлених вимог під пильною увагою Міністерства охорони здоровʼя та громадськості", — заявили у МОЗ України.

У міністерстві наголосили, що наразі не витрачено жодної копійки з коштів на відбудову "Охматдиту".

Позиція команди МОЗ полягає у тому, щоб усі процеси відбувалися прозоро, чесно та відкрито. А тому на нещодавньому брифінгу щодо ситуації в "Охматдиті" міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко заявив, що кошти, зібрані на рахунках Благодійного фонду “Охматдит — здорове дитинство” для відбудови "Охматдиту", будуть переведені на рахунок лікарні.

"Для проведення робіт з відновлення пошкодженого корпусу "Охматдиту" буде оголошено новий тендер на Prozorro. Він буде проведений з урахуванням усіх законодавчих вимог. До кінця наступного тижня буде створено Раду з відновлення, до складу якої ми запросимо долучитися представників найбільших донорів. Також до неї увійдуть представники "Охматдиту", МОЗ, пацієнтської спільноти, антикорупційних організацій та професійних асоціацій (деталі оголосимо незабаром). Рада з відновлення погодить основні вимоги до будівельних компаній та критерії, за яким буде здійснюватися вибір. Щотижня публікуватиметься звіт про проведену роботу, аби кожна людина мала чітке розуміння, на що витрачаються зібрані кошти", — наголосив Віктор Ляшко.

У МОЗ додали, що окремо найближчим часом буде проведено дискусії з представниками найбільших будівельних компаній, які запросять до участі в тендері.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що виник скандал через вибір БО "Благодійний фонд "Охматдит" переможця тендеру на ремонт корпусу лікарні, пошкодженого внаслідок удару РФ. Обрана компанія виявилася маловідомою, а запропоновані нею ціни на ремонт були одними з найдорожчих.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини