Головна Новини Політика внутрішня політика Могла пролитися кров: про що говорять заяви МВС щодо масових заворушень в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Могла пролитися кров: про що говорять заяви МВС щодо масових заворушень в Україні

В Україні заявили про затримання групи осіб, які готували масові заворушення, але їхні імена поліція не називає

31 січня 2022, 15:25
Поділіться публікацією:

МВС запевняє, що в Україні запобігли заворушенням, під час яких тисячі "тітушок" мали влаштувати бійки з правоохоронцями в центрі Києва та областях – із постраждалими, підпаленими шинами. Про що свідчить така заява? Наскільки вона може відповідати дійсності? Із цими та іншими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Могла пролитися кров: про що говорять заяви МВС щодо масових заворушень в Україні

Брифінг у МВС. Фото: з відкритих джерел

Для команди Дениса Монастирського публічно озвучити імена справжніх замовників заворушень є справою честі

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак зізнався, що інформація, озвучена на брифінгу особисто міністром внутрішніх справ та головою Нацполіції, справді вражає. На його думку, надані докази у вигляді відеозаписів бесід із одним із замовників (координаторів) цієї акції не залишають сумнівів у реальності та правдивості такого сценарію.

Проте водночас, замовники та бенефіціари цієї акції традиційно не називаються.

За словами Івана Ступака, привертають увагу два важливі моменти:

1. Голос одного з учасників таких переговорів навмисно перекручений самими правоохоронцями. Це говорить про те, що ця людина спочатку працювала на органи Національної поліції.

2. Впадає в око, що на брифінгу, який проводився міністром внутрішніх справ, були відсутні представники СБУ. Це, вважає експерт, вказує на той факт, що серед замовників та кінцевих вигодонабувачів цієї акції немає іноземної присутності чи спецслужб інших держав.

"Звідси випливає, що замовники знаходяться виключно всередині країни, а вся акція, що готується, була спрямована виключно для внутрішнього користування, – пояснює Іван Ступак. – Президент України разом із Верховною Радою поточного скликання подолали екватор своєї роботи. А отже, підготовка до виборів уже розпочалася. Багато політичних сил в Україні (та й не тільки) зацікавлені у стрімкому падінні рейтингів чинної влади. І для них ціна однієї масової акції 1 млн. грн. – це всього лише копійки в порівнянні з тим, що можна отримати у разі виграшу. Для команди голови МВС Дениса Монастирського знайти, передати матеріали до суду, а також обґрунтовано та публічно озвучити імена справжніх замовників є справою честі, хоч би як голосно це звучало. На цьому ж рівні важливості знаходиться і розслідування справи про замах на першого помічника президента України Сергія Шефіра".

Влада під якимось соусом намагається підтримати певну напругу у суспільстві

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", зазначає:

"Не секрет, що тими ж "тітушками" здебільшого керують МВС чи СБУ. Кожен має своїх "тітушок", які створюють видимість протесту, видимість обурення громадянського суспільства. Є подібні "тітушки" і в НАБУ, і в НАЗК. Вони, коли треба, ходять та кричать під Верховну Раду, під Конституційний суд. Відома історія. Можливо, тітушки з'явилися ще й у ДБР? І саме їх викрили МВС? Якщо, звісно, взагалі таке викриття було".

На думку експерта, вся ця ситуація нагадує якийсь балаган, шоу, постановку.

"Особисто я не вірю, що такі речі планувалися в такому масштабі. Провести це потай на сьогодні нереально, – аргументує Ростислав Кравець. – На всіх цих збуреннях нерідко присутні ті самі люди, які так чи інакше пов'язані з правоохоронними органами або перебувають під їх контролем. Про що неодноразово повідомляли ЗМІ".

Щодо мети всього цього повідомлення, цього брифінгу, то експерт вважає, що влада таким чином намагається якось заробити бали перед громадянами України. Показати, що хоч щось робить за свої надмірні зарплати.

"Але об'єктивно бачимо, що влада перебуває в повній розгубленості. Незважаючи, що нібито РФ готується до нападу, у нас не збирають РНБО саме з цього приводу, не проводять позачергове засідання Кабміну. А депутати, щойно вийшовши з канікул, йдуть на карантин, не приймаючи жодних оперативних рішень, пов'язаних із необхідністю відображення можливої військової агресії. Саме тому мені здається, що влада під якимось соусом намагається підтримати певну напругу у суспільстві. І відвернути людей від гострих соціальних питань – таких як тарифи, опалення, інфляція, зарплати, девальвація гривні, активне знищення економіки України", – констатує Ростислав Кравець.

Формується ілюзія "принциповості", "категоричності" протестної хвилі, яка ось-ось нібито переросте в Третій Майдан

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак не вважає, що це постановкове затримання.

"Загроза внутрішньополітичної дестабілізації аж надто спокуслива для РФ, яка працює системно в українському напрямку, – пояснює він. – Практика показує, що створити імітацію протестної активності за наявності фінансових ресурсів, використання фізичної сили та професійних фахівців з управління подібними акціями не так уже й складно в Україні".

За словами Олега Постернака, враховуючи полімедійну та загалом вельми демократичну політичну ситуацію Україні – такі акції знайдуть належне висвітлення в країні, де практика протестної активності завжди має викликати співчуття та хибне уявлення про справедливість.

"Безумовно, це завдання на розгойдування і так нестабільної зараз атмосфери. Мета – закріплення враження про наростаючу ненависть до влади та Зеленського, яка, мовляв, уже переростає у серйозні масові акції із застосуванням сили. Таким чином, формується ілюзія "принциповості", "категоричності" протестної хвилі, яка ось-ось нібито переросте в Третій Майдан. За ідеєю це має залякати нинішню владу, – вважає експерт. – Можливо, зробити її більш поступливою у дипломатичній грі. Ну і якщо влада нині піде на дуже ризикований сценарій реалізації Мінського комплексу заходів, подібні штучні акції стають попередніми і стартовими в ланцюжку вже можливих у майбутньому – реальних".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у МВС розповіли, у яких регіонах готувалися масові заворушення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини