Головна Новини Політика внутрішня політика Містобудівний законопроєкт: Всі недоліки в інфографіці
commentss НОВИНИ Всі новини

Містобудівний законопроєкт: Всі недоліки в інфографіці

Асоціація міст України оприлюднила інфографіку, в якій наочно пояснюється, чим шкодить законопроєкт №5655 "про містобудівну реформу" громадам та всьому українському суспільству

16 березня 2023, 20:10
Поділіться публікацією:

Про це повідомляє сайт АМУ, пишуть "Коментарі". В АМУ, зокрема, виділяють такі недоліки законопроєкту:

Містобудівний законопроєкт: Всі недоліки в інфографіці

всі недоліки законопроєкту 5655

Порушуються права власників земельних ділянок. Законопроєкт надає можливість будувати без обов’язкового дозволу власника землі та документів на землю.

Стимулюється масове самочинне будівництво. Проводити перевірку об’єктів будівництва забороняється.

Громадськість позбавляється прав контролю та впливу. Активістам та фахівцям заборонено ініціювати перевірки дотримання законодавства у сфері будівництва, активістів зобов’язують обґрунтувати їх особистий інтерес у захисті об’єктів містобудування.

Обмежуються права місцевого самоврядування. Планові перевірки будівництва проводитимуться виключно приватною компанією.

Фактично узаконюється безвідповідальність приватних контролерів. За не винесення припису про зупинення робіт покарання для них – лише 67 100 грн ($1700), за підписання акту готовності об’єкта, побудованого з порушеннями — 281 820 грн. ($7000).

Раніше Асоціація міст України звернулась до Президента України Володимира Зеленського про застосування ним вето щодо законопроєкту 5655. Такі ж звернення підписали понад 1000 депутатів з різних громад України. Петиція про ветування 5655 на сайті Президента набрала необхідні 25 000 голосів за кілька годин. Представники громадськості та провідних ЗМІ у зверненні до Верховної Ради наполягали на публічному обговоренні містобудівної реформи.

Містобудівний законопроєкт: Всі недоліки в інфографіці - фото 2

"Коментарі" також писали про те, критика законопроєкту 5655 про містобудівну реформу з боку представників органів місцевого самоврядування може бути пов’язана із небажанням брати на себе відповідальність за контроль над незаконними забудовами й знищувати корупційні схеми в будівництві.

Повідомляв портал "Коментарі" і про те, що віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров переконаний, що закон №5655 про реформу містобудування дозволить на рівні закону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини