Головна Новини Політика внутрішня політика Місцевий конгрес в Україні: навіщо президенту контролювати регіони
commentss НОВИНИ Всі новини

Місцевий конгрес в Україні: навіщо президенту контролювати регіони

Завдяки Конгресу президент сподівається створити новий документ — Муніципальний кодекс України

26 лютого 2021, 15:45
Поділіться публікацією:

В кінці лютого Україну "струснула" новина про створення нового провладного органу — Конгресу місцевих і регіональних влад при президенті. Володимир Зеленський підписав відповідний указ, ось тільки про "свіжоспечену" організацію відомо не дуже багато. Це ускладнює оцінити подібне рішення влади і розібратися в хитросплетіннях обов'язків Конгресу. Чого ж домагається центральна влада за допомогою таких кроків? "Коментарі" вирішили підключити компетентних експертів, намагаючись зрозуміти, хороші чи погані наслідки понесе за собою створення подібної організації. 

Місцевий конгрес в Україні: навіщо президенту контролювати регіони

Місцевий Конгрес в Україні створено при президенті. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Децентралізацію можна регулювати в інший спосіб

На думку президента України, створення Конгресу місцевих і регіональних влад має сприяти встановленню якісно нових відносин між центральною і місцевою владою. Але для якісної комунікації між центром і громадами зовсім не обов'язково створювати черговий колегіальний орган, впевнений експерт з питань децентралізації та діяльності (проблем) об'єднаних територіальних громад (ОТГ) Юрій Кушнір.

"Може, буде досить, нарешті, внести зміни до Конституції з питань децентралізації та територіальної організації влади? Дві попередні спроби виявилися невдалими якраз під тиском органів місцевого самоврядування та міжнародних інститутів, які вважали запропоновані зміни неприйнятними і обмежують права громад", — зазначає експерт.

Також, на його думку, слід внести зміни до деяких законодавчих актів, зокрема деполітизувавши місцеві вибори і остаточно розподіливши повноваження місцевої влади та держави.

"І, нарешті, слід все ж забезпечити повне відшкодування з держбюджету витрат органів місцевого самоврядування на виконання делегованих державою повноважень. Саме після цього відносини між центром і громадами стануть якісно новими  конструктивними, прозорими і ефективними", — резюмує Юрій Кушнір. 

Президенту доведеться рахуватися з регіональними елітами

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що центральна влада, дійсно, має намір побудувати ефективну комунікацію і взаєморозуміння із регіональними елітами.

"Такі спроби робилися практично всіма президентами. Створювалися різного роду майданчики, які потім руйнувалися новою владою. Янукович створив у 2010 році Раду регіонів. Порошенко у 2014-му її анулював і утворив Раду регіонального розвитку. Яку, своєю чергою, скасував Зеленський, заявивши про формування Ради розвитку громад і територій. Під час її вчорашнього засідання і підписав указ про створення Конгресу місцевих і регіональних влад при президенті", — зазначає політолог.

На його думку, до введення важливою новації центральну владу підштовхнули результати місцевих виборів.

"Амбіції регіональних еліт проявилися тоді досить потужно. Ми побачили перемогу багатьох місцевих квазіполітичних проектів. Регіональні еліти взяли своє — і з цим доводиться рахуватися. Результати виборів показали проблеми центру по роботі з регіонами. Тепер у Зеленського намагаються це якось виправити, — вважає Андрій Золотарьов. — Мені сподобалася ідея президента про написання спільно — центральною і місцевою владою — Муніципального кодексу України, який, за його словами, сприятиме розвитку не тільки окремих регіонів, а й зміцненню країни в цілому. Також важливо створити умови, щоб основні економічні та фінансові питання вирішувалися на місцях. А не "все йде до Києва, а потім мери з простягнутою рукою ходять між Банковою і Грушевського".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, яким чином через реформу децентралізації в Україні змінився адміністративно-територіальний устрій країни .

Також на порталі можна дізнатися про те, яким чином президент Зеленський планує працювати не тільки на внутрішню політику, а й на зовнішню. Так, в ОП вже планується зустріч Володимира Зеленського з главою Штатів Джо Байденом. Всі подробиці знайдуться в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини