Головна Новини Політика внутрішня політика Минуле Кирила Шевченка може серйозно загрожувати незалежності Нацбанку - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Минуле Кирила Шевченка може серйозно загрожувати незалежності Нацбанку - експерти

На думку експертів, Шевченкові потрібно поставити крапку в питаннях з "Терра Банком" і "Укргазбанком"

14 вересня 2020, 16:43
Поділіться публікацією:

Кирило Шевченко в якості глави Національного банку України стверджує, що продовжуватиме курс свого попередника Якова Смолія на збереження незалежності НБУ. Однак окремі моменти в його біографії можуть серйозно загрожувати цьому курсу, вважає політтехнолог Олексій Курпас. Про це він написав у блозі "Кінець незалежності НБУ при Кирилові Шевченкові?", розміщеному на сайті "Цензор.НЕТ".

Минуле Кирила Шевченка може серйозно загрожувати незалежності Нацбанку - експерти

Як приклад можливого відхилення від курсу НБУ він навів ситуацію з можливим запуском "друкарського верстата" за вказівкою влади. Такої ж думки і економічний аналітик Максим Пархоменко.

"З огляду на сприяння президента, яке передувало призначення голови НБУ, Кирило Шевченко не може бути самостійною фігурою. При прийнятті рішень, які можуть йти в розріз з програмою НБУ, він їх буде виконувати, знаючи, що його може очікувати доля Смолія. І головне для нього — не суперечити загальній політиці, яку проводить уряд", — пояснив Пархоменко.

Курпас зазначив, що на сайті Національного банку в біографії Кирила Шевченка відсутній один рік в його трудовій діяльності — той самий, коли Шевченко займався ПАТ "Терра-Банк". При цьому відношення до банку він мав до позбавлення його ліцензії в 2014 році. Детальна інформація про схеми в банку є в даних Єдиного держреєстру судових рішень.

Повідомляється, що Кирило Шевченко увійшов в частку в "Терра Банку" з партнером Вадимом Копиловим. Вони продали його в 2012 році, і банк був знову перепроданий. Новий власник "Терра Банку" Сергій Клименко заявляв, що в банку нібито підробляли протоколи засідань наглядової ради банку, коли клієнти знімали з рахунків 100 млн грн, а також нібито від імені дружини Копилова і декількох великих клієнтів схвалили вивід ще 100 млн. Потім 11 липня 2014 року наглядова рада зібралася в екстреному порядку і одноголосно позбавила Шевченка повноважень.

Після Кирило Шевченко вирушив працювати в АБ "Укргазбанк", де став головою правління. У цьому банку, як писали журналісти, нібито виводили гроші, переводячи на рахунку ФОП кошти за послуги, яких ті не чинили: збиток оцінювався в 200 млн грн. Одним з ФОП нібито виявилася дружина помічника Шевченка — Дениса Чернишова (працювала перукарем), яка зареєструвалася як ФОП, щоб здійснювати рекламну діяльність для "Укргазбанку", і банк нібито переказав їй понад 5 млн гривень.

Також повідомляється, що при вступі на посаду глави НБУ Шевченко не вказав в декларації кошти і цінності на 100 млн грн.

Курпас пише, що ці епізоди, внаслідок того, що до цих пір не завершені, можуть бути використані для тиску на главу Нацбанку.

"У власних інтересах Шевченка було б поставити крапку в питаннях з "Терра Банком", "Укргазбанком" та ФОП, запевнивши громадськість у своїй чесності. Однак, помітно, що це не в сфері його можливостей. Зате, схоже, є ті, кому вигідно тримати голову НБУ в "підвішеному" стані. Чи можна говорити про незалежність Шевченка і регулятора — питання риторичне", — резюмував експерт.

Нагадаємо, раніше експерти розповіли, що може перешкодити курсу нового глави НБУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини