Головна Новини Політика внутрішня політика Міністр Петрашко: Україна пройшла пік падіння економіки
commentss НОВИНИ Всі новини

Міністр Петрашко: Україна пройшла пік падіння економіки

У 2021 році українська економіка має зрости на 4,6%

23 березня 2021, 15:41
Поділіться публікацією:

Міністр економіки Ігор Петрашко прокоментував дані Держстату про падіння ВВП минулого року на 4% і заявив, що Україна вже пройшла пік падіння економіки. Міністерство має прогноз на поточний рік щодо зростання економіки на рівні 4,6%. Про це йдеться на сайті відомства в Facebook 23 березня.

Міністр Петрашко: Україна пройшла пік падіння економіки

Ігор Петрашко - фото з відкритих джерел

Повідомляється, що споживчі витрати за підсумками року зросли на 1,6% в умовах підвищення мінімальної (з 1 вересня 2020 року до 5000 грн) і середньомісячної заробітної плати, зростання якої за підсумками року склало 7,4%.

"Важливу роль загалом відіграла підтримка з боку держави, зокрема пріоритетність розподілу бюджетних коштів на забезпечення медичних потреб і відновлення транспортної та соціальної інфраструктури, а також на підтримку населення і бізнесу з метою стимулювання попиту", — повідомили в Мінекономіки.

У міністерстві головними причинами падіння ВВП називають низьку інвестиційну активність у реальному секторі економіки через понесені бізнесом втрати, негативні результати зовнішньоекономічної діяльності через відносно низький зовнішній попит і світові тренди. Таким чином, падіння експорту товарів і послуг за підсумками року склало 5,6%, при великих темпах падіння імпорту — на 9,6%.

"У галузевому розрізі найвідчутнішого удару від впливу карантину здебільшого зазнала сфера послуг. Зокрема, сфера організації харчування за обсягом скоротилася на 28,5%, сфера транспорту — на 16,4%", — додали у відомстві.

Як раніше повідомляли "Коментарі", рік тому українські економісти у своїх прогнозах були налаштовані досить оптимістично: тоді ніхто і припустити не міг, що нас чекає в унікальному 2020-му. Рік минув і можна констатувати: попри те, що коронавірус мало що залишив від оптимізму експертів, ми змушені визнати, що все могло б скластися набагато гірше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини