Головна Новини Політика внутрішня політика Ми ж не знаємо, що ви там будете говорити - ось чому влада перешкоджає нардепам виїжджати за кордон
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми ж не знаємо, що ви там будете говорити - ось чому влада перешкоджає нардепам виїжджати за кордон

Железняк та Гончаренко розповіли про низку перешкоди, які вони оминули, щоб зустрітись з урядовцями США

16 листопада 2021, 17:05
Поділіться публікацією:

Нардепи з опозиційних фракцій систематично зустрічаються з тим, що влада не дає їм можливості виїхати за кордон. Про це говорять парламентарі, з якими поспілкувався журналіст видання "Коментарі".

Ми ж не знаємо, що ви там будете говорити - ось чому влада перешкоджає нардепам виїжджати за кордон

Atlantic Council - американський мозковий центр в області міжнародних відносин - ілюстративне фото з мережі

Перша ситуація сталась з Олександром Гончаренко, депутатом Верховної ради від партії "Європейська солідарність". В кінці жовтня до Вашингтону планувала вилетіти група нардепів з різних парламентських фракцій (крім ОПЗЖ), зокрема – Володимир Кабаченко (від "Батьківщини", та Гео Лерос (позафракційний). Незадовго до вильоту почались проблеми. Гончаренко пояснив механізм перешкоджання:

"Планувалось, що буде дев'ять депутатів. Вони [влада] шістьом відкликали візи за 36 годин до вильоту. Поїздка готувалась два місяці. Частина депутатів мали візи. Частина — [отримували візу] через ноту Міністерства закордонних справ до Держдепу. В кого не було віз, вони її отримали на підставі ноти, а за 36 годин ноту міністерство відкликало".

Також депутат зауважує, що кардинально змінилось ставлення посольства України у США: спершу вони всіляко допомагали, а за 36 годин – замовкли і почали навіть заважати – самовільно скасовували заплановані зустрічі. 

Зі схожими перешкодами зустрілась фракція "Голосу". Ярослав Железняк, очільник фракції, розповів, що планувалась важлива зустріч з 18-тьма представниками Atlantic Council – аналітичного центру у США, який займається міжнародними інтересами атлантичних країн. Також мала відбутись зустріч з фахівцями Світового банку та інші. Нардеп розповідає про раптові перешкоди, які виникли у парламентарів:

"Ми звернулись за відрядженнями, за які ми самі сплачували – нам не потрібна інша допомога. Це була бюрократична формальність. [Звернулись за документами] для чотирьох народних депутатів. Нам було відмовлено на формальній основі".

Натомість неформально пояснили:

"Ми ж не знаємо, що ви там будете говорити і коментувати".

Депутати однаково виїхали, оформивши свою поїздку, як відпустку за власний рахунок. Вони провели заплановані зустрічі, щоразу пояснюючи співрозмовникам про критичну ситуацію в Україні. 

Железняк назвав причини, через які, на його думку, відбувається систематичне перешкоджання опозиційним депутатам:

"Влада зараз закручує гайки і не хоче, щоб про їх роботу хтось розповідав, особливо – міжнародним партнерам".

Влада бачить падіння рейтингу, робить кроки для знищенні парламентаризму, карає депутатів за позицію щодо ситуації з Разумковим, воює зі ЗМІ (це підтверджує закриття KyivPost, тиск на "Суспільне") – це все одні й ті ж самі складники тиску на незгодних парламентарів, говорить Железняк. 

Між тим, зауважує голова фракції "Голос", є депутати, які співпрацюють з Офісом президента:

"Вони сидять на грошах, на округах. Олександра Устінова з Трухіним не розходяться в залі. Ц чисто політичне тушкування".

Видання "Коментарі" публікувало інформацію про те, що Разумков вже створив своє міжфракційне об'єднання у Верховній раді. Докладніше про це можна прочитати за посиланням.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини