Головна Новини Політика внутрішня політика Маски для військових: яким чином Хомчак може бути причетний до «заминання» корупційного скандалу в ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Маски для військових: яким чином Хомчак може бути причетний до «заминання» корупційного скандалу в ЗСУ

Волонтер Оксана Корчинская розказала, як у ЗСУ намагаються «забути» про незаконні закупівлі масок для військових

22 січня 2021, 19:58 comments1262
Поділіться публікацією:

Минулого року на вимаганні хабара в 1 млн грн за право продати ЗСУ медичні маски для військових погоріли начальник управління Командування Медичних сил разом з офіцером медслужби однієї з бригад ЗСУ, посадовцем Державної інспекції енергетичного нагляду та посередником. Пізніше ця історія зникла зі шпальт ЗМІ, а відсторонений з посади командувач Медичних сил Ігор Хоменко готується повернися назад. Екс-нардеп і відома волонтерка Оксана Корчинська заявляє, що до того, аби "зам’яти" справу долучився друг Хоменка – Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, який із самого початку робив усе можливе, щоб цей скандал взагалі не набув розголосу.

Маски для військових: яким чином Хомчак може бути причетний до «заминання» корупційного скандалу в ЗСУ

Руслан Хомчак

Відомо, що сьогодні ця справа завершилася тим, що головному підозрюваному у кілька разів зменшили заставу.

"...як і все в нашій країні завершується. Цій людині (упійманій на вимаганні хабара, – ред) заставу зменшили з 13 млн, чи 16 млн грн, не пам’ятаю вже точно, до 538 тис. грн. І на скільки я знаю, за цим процесом уважно слідкував головнокомандувач Хомчак і його представників часто бачили в суді. А далі, у полковника Фурдика, в якого зарплата була близько 20 тис. грн на місяць, дивовижним чином ці 538 тис. грн з'явилися на наступний же день. І все, він на свободі", – розповідає Корчинська.

Командувача Медичними сил ЗСУ Ігоря Хоменка через скандал так і не звільнили, зазначає волонтер. Більше того – Хомчак має намір повернути товариша на посаду за першої ліпшої нагоди.

"Його (Хоменка, — ред) відсторонили, але реально він до сих пір є де-факто тим, хто все там вирішує. Вони залишили виконуючою обов'язки людину, достатньо порядну людину, але той без Хоменка не має права ні на крок вліво, ні вправо. Про це навіть всі в госпіталях знають, це знає і центральний військовий госпіталь, і той – генерал Хоменко — офіційно перебуває в розпорядженні міністра оборони, але в реальності і де-факто він далі керує медичними військами, тендерами, зокрема, і так далі", — зауважила Корчинська.

Вона додає, що Хоменко та Хомчак перебувають у тісних стосунках. А тому на Хоменка навіть збирали підписи.

"Нещодавно до наших професорів приїжджали, і я розмовляла з академіками, до яких генерал Хоменко прислав начальника Харківського госпіталю, який вже півроку начальник госпіталю, не дивлячись на те, що він був задіяний у страшному скандалі в Одесі, коли обидва, полковник і майор, в страшному алкогольному оп'янінні потрапили в ДТП. Так от він з'явився в Інститут невідкладної хірургії Академії наук – до академіка Бойка, а це дійсно свята людина. З'явився до нього з проханням підписати листа в підтримку генерала Хоменка. Академік підписав цей лист, бо він не знав про скандал із масками, і про китайські ШВЛ, які закупили по високим цінам в кількох госпіталях. В Ірпінському госпіталі, до слова, ці ШВЛ так і не працюють", — розповіла волонтер.

Корчинска каже, що у своїй безкарності та скорому поверненню на посаду Хоменко фактично упевнений.

"На жаль, генерал Хоменко у особистому спілкуванні розповідає, і це до речі сам Хомчак наче підтверджує – що вони його скоро повернуть", — сказала вона.

Волонтер зауважує, що підозрюваного в хабарі на 1 млн грн за маски полковника Фурлика знає особисто. Він дуже обережна людина, і ніколи би не пішов сам на такий злочин.

"...вимагання  1 млн., навіть уявити не можу. Тому, я так розумію, що полковник Фурдик це лише виконавець. Ходили чутки серед начальників госпіталів – я питала про цю ситуацію, але вони бояться говорити. Бо, знову ж таки, Хоменко це — близький друг Хомчака, — зазначила Корчинська і додала, що по госпіталях напередодні рвшення про зниження застави для Фурдика ходили чутки про команду зібрати 1 млн грн. – Між собою обговорювали лікарі у госпіталях, що у них є рознарядка зібрати 1 млн грн. Коли ми поцікавилися, а на що ж збирають – застава ж була 13 млн. Та згодом все стало зрозуміло, і заставу за кілька днів буквально знизили до 538 тис.  грн. Куди пішли решта півмільйона можна лише здогадуватися, та якщо вірити пліткам, то — суддям".

Як відомо, за часів командування Хомчака, у ЗСУ сталося вже кілька гучних корупційних скандалів: маски, ШВЛ, бронежилети, що не пройшли випробувань, переплати на озброєнні тощо.

Сам Хомчак, тим часом, отримав чергові службові квартири і безкоштовну земельну ділянку під Києвом. Попередньо ж отримані квадратні метри від Міноборони, Хомчак, за даними волонтера Тополі, уже встих приватизувати



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини