Головна Новини Політика внутрішня політика Літній прогноз щодо ситуації на Донбасі: чого чекати і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Літній прогноз щодо ситуації на Донбасі: чого чекати і чому

Експерти оцінили ситуацію на Донбасі для видання "Коментарі"

30 травня 2021, 16:46
Поділіться публікацією:

Літній прогноз щодо ситуації на Донбасі і переговорів стосовно врегулювання конфлікту: чого чекати і чому? Як при тих чи інших розкладах може розвиватися ситуація? Який місяць стати більш спокійним, а який — потенційно небезпечним? Експерти оцінили для видання "Коментарі".

Літній прогноз щодо ситуації на Донбасі: чого чекати і чому

Донбас. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що ситуація на Донбасі і взагалі навколо України залежатиме від результатів переговорів між президентом США Джо Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним, які заплановані на 16 червня в Женеві. І потім — від переговорів між Путіним і українським президентом Володимиром Зеленським, якщо такі відбудуться.

Тому червень, а швидше за все, і липень будуть відносно спокійними, прогнозує Денис Попович.

"Напруженість може почати зростати в серпні у зв'язку з початком саміту "Кримська платформа" (запланований на 23 серпня) і наближенням запланованих на осінь масштабних білорусько-російських навчань "Захід -2021", під виглядом яких РФ може знову почати нагнітати напруженість на кордонах", — підкреслює військовий оглядач.

За словами експерта Українського інституту політики Єви Антоненко, враховуючи, що низка останніх зустрічей Тристоронньої контактної групи завершилася безрезультатно, можна зробити висновок про триваюче "заморожування" мирного процесу із тих же причин, що і раніше: українська сторона неофіційно хоче змінити порядок виконання пунктів Мінських угод і прибрати окремі з них (наприклад, про особливий статус і про загальну амністію), російська ж сторона не визнає себе стороною конфлікту і підштовхує Україну до прямих переговорів із представниками непідконтрольних територій.

"Поки зберігається подібна ситуація, мирний процес буде і далі "заморожений", — вважає експерт. — Можлива зміна переговорного майданчика через ситуацію з примусовою посадкою в Мінську літака і затримання опозиційного журналіста Протасевича на стан речей також не вплине".

Наразі ситуація застигла в очікуванні зустрічі Байдена і Путіна в середині червня. Ближче до цієї дати можуть посилитися обстріли або статися інші провокації з метою тиску на обох президентів, прогнозує Єва Антоненко.

Вона не виключає, що погіршення ситуації може використовуватися як спроба підштовхнути Байдена до тіснішої співпраці з українською владою, спосіб домогтися його дзвінка Зеленському та як спроба підвищення ставок у питанні заборони добудови "Північного потоку-2" ("ПП-2").

Експерт не виключає ймовірності, що за підсумками зустрічі приймуть певні рішення по Донбасу.

"Але як окрему тему такий кейс навряд чи стануть розглядати. Швидше за все, ми почуємо стандартні фрази про підтримку територіальної цілісності України і про безальтернативність "Мінська".

Припускаю, що теми торкнуться у комплексі питання будівництва "ПП-2" і обговорення можливого припинення транзиту газу через Білорусь. Попри бажання Зеленського підключити до переговорного процесу США останні події показали, що американські представники залучатися до переговорів не мають наміру", — акцентує Єва Антоненко.

Аналогічне загострення, на її думку, може статися ближче до дати проведення "Кримської платформи" з метою посилення комплексного тиску на РФ і напередодні вересневих виборів до Держдуми.

"Війна на Донбасі продовжує залишатися звичним інструментом і для окремих країн Заходу у спробах зробити Росію більш поступливою і політично на неї тиснути, і для РФ — як спосіб консолідації власного населення навколо президента з метою мінімізації підтримки прозахідної опозиції і підвищення рейтингів влади", — резюмує експерт.

Нагадаємо, на Донбасі — знову неспокійно. Ситуація поблизу лінії розмежування загострюється з новою силою, про що свідчить зростання кількості обстрілів, зафіксованих українськими військовослужбовцями.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини