Головна Новини Політика внутрішня політика 25-та річниця прийняття Конституції України: що не так з нашим Основним Законом
commentss НОВИНИ Всі новини

25-та річниця прийняття Конституції України: що не так з нашим Основним Законом

Основний Закон країни був прийнятий Верховною Радою в ніч на 28 червня 1996 року

28 червня 2021, 13:55
Поділіться публікацією:

В Україні 28 червня відзначають 25-ту річницю з моменту вступу в силу Конституції. День Конституції є державним святом, тому 28 червня в Україні є офіційним вихідним днем.

25-та річниця прийняття Конституції України: що не так з нашим Основним Законом

25-та річниця Конституції України (фото з відкритих джерел)

25-та річниця Конституції. Що не так з нашим Основним Законом? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

"Українці не хочуть читати Конституцію, не знають її, а еліти не розуміють, навіщо їм якісь правила"

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко зазначає, що головна проблема нашого Основного Закону полягає у тому, що він не працює таким чином, як нам би хотілося, що ми не вважаємо його суспільним договором.

"Тобто, ми розглядаємо Конституцію як якийсь документ, який змінити складніше, ніж звичайний закон. При цьому все одно змінити його можна і депутати це періодично роблять. Але це не суспільний договір, в якому домовилися між собою держава і суспільство, еліти і суспільство. Це навіть не міжелітарний договір, в якому ми домовилися на певні правила і живемо згідно з ними. Відповідно, ми не так його захищаємо, як могли б", — пояснює експерт.

Саме тому, підкреслює Богдан Бондаренко, Конституція не стала поки для українців якоюсь цінністю.

"На жаль, але українці не хочуть читати Конституцію, не знають її, а еліти не розуміють, навіщо їм якісь правила. Тому у нас виходить ситуація, яку маємо нині, — зазначає експерт. — На Конституції піаряться всі, кому не лінь. Залежно від інформаційного приводу можуть "всунути" туди все, що побажають. Починаючи від курсу в ЄС і НАТО, закінчуючи референдумами щодо Донбасу, питаннями щодо протидії олігархам, нульової толерантності до корупції і т.д. На жаль, з реальністю це має мало спільного".

"Зеленський вніс уже близько 10 таких пропозицій щодо зміни Основного Закону"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає День Конституції святом "зі сльозами на очах".

"На жаль, але наша Конституція перетворилася в якийсь фіговий листочок і абсолютно не виконується. Кожен президент намагається її переінакшити, переписати під себе. Нескінченно вносяться поправки, причому цілими списками. Зеленський вніс уже близько 10 таких пропозицій щодо зміни Основного Закону. А в тих же Штатах, де одна з найстаріших Конституцій світу (їй понад 200 років), за весь час внесли лише близько трьох десятків правок", — підкреслює експерт.

На думку Кирила Молчанова, біда в тому, що нашу Конституцію просто не хочуть виконувати.

"Якби її виконували, всі статті, було б більше толку ніж від нескінченних змін", — резюмує експерт.

Нагадаємо, в День Конституції Офіс президента повідомив про ініціативу, згідно з якою найменші українці зможуть ознайомлюватися з Основним Законом демократичної держави і дізнаватися про свої основоположні права та обов'язки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини