Головна Новини Політика внутрішня політика Кузяра про "вугільну справу": Силовики хотіли, щоб я дав свідчення проти Порошенка та Медведчука. Але все було законно
commentss НОВИНИ Всі новини

Кузяра про "вугільну справу": Силовики хотіли, щоб я дав свідчення проти Порошенка та Медведчука. Але все було законно

За словами бізнесмена, постачання вугілля було організовано в рамках існуючого на той момент законодавчого поля в Україні

8 лютого 2022, 14:26
Поділіться публікацією:

Бізнесмен Сергій Кузяра, фігурант кримінального провадження про постачання вугілля з окупованого Донбасу, заявив, що правоохоронці хотіли, щоб він дав свідчення проти п'ятого президента України Петра Порошенка та голови політради партії "Опозиційна платформа — За життя", народного депутата Віктора Медведчука. Про це підприємець розповів в інтерв'ю Денису Казанському, повідомляє 112.ua.

Кузяра про "вугільну справу": Силовики хотіли, щоб я дав свідчення проти Порошенка та Медведчука. Але все було законно

Сергій Кузяра - фото з відкритих джерел

"От, наприклад, необхідно прив'язати Порошенка до Медведчука. У них все ніяк не виходило. Чиясь світла голова каже: "Слухайте, там є бізнесмен Кузяра, який чесно говорив про те, що він їздив туди на території, розмовляв про постачання вугілля. Давайте ми його в цю всю тему затягнемо і змусимо ще щось розповісти, що дозволить нам і Порошенка, і Медведчука зв'язати в один ланцюжок".

"Зустрілися вони зі мною спочатку як свідком, поспілкувалися. Їм не сподобалося те, що я не маю для них відповідей. Я їм чітко сказав: "Пани, ви створюєте неіснуючу справу, ця історія зовсім по-іншому в цей період формувалася". І найголовніше питання – це все було зроблено в рамках юридичного, законодавчого поля, що існувало на той момент в Україні", — розповів Кузяра.

Водночас бізнесмен відповів на питання про те, як можна було законно в період бойових дій організувати постачання вугілля із захоплених підприємств незаконними формуваннями.

"На той момент підприємства не були захоплені. Вони як були державними підприємствами українськими, так вони і залишалися. Це не був 2017-18 рік, коли справді частина приватних підприємств уже була захоплена і управлялася незрозуміло ким. До якого року їхало вугілля з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей?.. До 2017 року різні механізми використовувалися, коли людям перераховувалися гроші на зарплатні картки сюди в Україну, вони сюди виїжджали та їх знімали, коли ці питання фінансувалися постачанням звідси на підприємства якогось обладнання матеріалів.

Це все було дозволено та було законно. Чому не спрацювало в мене? Тому що в рамках законодавчого поля, що діє на той момент, потрібно було прив'язувати зустрічні товарні поставки. Неможливо було сплатити, не було банківської системи, там не було банкоматів, українських банків, тож на тій території неможливо було щось сплачувати. Усе. За вугілля треба було чимось розрахуватись. Це можна було зробити різноманітними механізмами товарообмінними. Люди відмовилися, нікому це не було цікаво, і я із цього проекту вийшов.

Ті поставки, які були здійснені на двох підприємствах, вони не були моїми, я не знаю чиими вони були. Це все робилося у рамках державних підприємств, державної програми, і це все було реалізовано", — наголосив Сергій Кузяра.

Також бізнесмен додав:
"Найголовніше питання — що слідство саме підтверджує і говорить про те, що так, вугілля було отримано, потім вугілля було оплачене, жодних збитків та інших проблем не було. Ніхто не приховує, що були спільні накази, були сформовані штаби. Один штаб був сформований при Кабміні, один штаб безпосередньо в Міністерстві палива та енергетики, який займався подоланням енергетичної кризи. До цього штабу входили правоохоронні органи, СБУ, Міноборони, податкова та залізниця. І колегіально вся справа обговорювалася і ухвалювалася рішення. Ніхто не може це вугілля якимось абстрактним чином перемістити, ця справа була під контролем, вона перетинала лінію розмежування і були на те відповідні накази спільні підписані, зокрема, СБУ. Тобто, це була велика історія, до якої Кузяра, Медведчук, Порошенко не мали стосунку".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини