Головна Новини Політика внутрішня політика Культ Левіафана: як провідні країни опинилися в безвиході
commentss НОВИНИ Всі новини

Культ Левіафана: як провідні країни опинилися в безвиході

Аргентина, Італія, Греція, Франція, Японія захопилися державним регулюванням та поплатилися за це

21 квітня 2023, 13:14
Поділіться публікацією:

Ряд країн, що подають економічні надії, або навіть розвинені економіки Старого світу поплатилися за своє захоплення державним регулюванням, заснованим на кейнсіанстві і марксизмі. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на думку експерта, представника австрійської школи економіки Ярослава Романчука.

Культ Левіафана: як провідні країни опинилися в безвиході

Україна обирає свій шлях

За його словами, чотири країни Старого та Нового світла потрапили у пастку "культу Левіафана" — скористалися рецептами марксизму, кейнсіанства, авторитаризму та етатизму. Розплатою за це став економічний крах або економічна стагнація, що триває. На думку Ярослава Романчука, початкове зростання економік Заходу зумовили монетаристські практики: низькі за нинішніми мірками податки, повна виробнича свобода, домінуючий режим вільної торгівлі, "справжні гроші" та захист приватної власності. Так, на початку XX століття Аргентина була однією з найбільш благополучних країн у світі. Прекрасний клімат для виробництва агросировини та продукції був безумовною порівняльною перевагою.

"Заробляй на продажі продовольства усьому світу, розвивай логістику та транспорт, інвестуй у промисловість, налаштовуй школи та університети на сучасний ринок праці – і вперед. На жаль, Аргентина заразилася марксизмом, авторитаризмом та етатизмом. Хвороба пустила глибоке коріння в культурні, політичні, та освітні еліти. Самоізоляція від справжньої економічної науки, нездатність провести детокс від марксизму, слабкість та жадібність інтелектуальних еліт у діалозі із зовнішніми консультантами призвели до деградації правових та економічних інститутів, формування культури заздрості, залежності та омани”, — пише експерт.

В результаті в Індексі економічної свободи Аргентина у 2023р. опинилася на 144-му місці з показником 51 бал зі 100 можливих. При цьому держборг досяг 84,5% ВВП.

"Зараз, коли кредитні ресурси на світовому ринку суттєво подорожчали, Аргентина не має шансів вийти з червоної зони високих ризиків дефолту країни", — зазначає Ярослав Романчук.

Подібні помилки, на думку Ярослава Романчука, повторили також Італія, Греція, Франція та Японія.

Експерт закликає українські еліти не робити таких помилок — не захоплюватися "культом Левіафана", послідовно зменшуючи роль держави в економіці.

"Україна знаходиться в зоні вироблення стратегії довгострокового розвитку, створення нових інститутів сучасної держави. У цій інтелектуальній роботі беруть участь різні групи впливу та організації. Більшість із них йдуть інерційним шляхом інтелектуальних лінощів і теоретичного мавпування, — пише Ярослав Романчук. — Майдан за свободу, справжню, а не бутафорську, був і залишається єдиним шансом України вирватися з колії радянських, європейських державних моделей.

Тим часом, Китай відповів США щодо "безмежної" дружби з РФ.

У Німеччині висловилися щодо операції ЗСУ на території РФ.

А Зеленський звернувся до парламенту Мексики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Павло Онойко

21 квітня 2023, 17:16

В отношении Греции, да и других стран южной Европы, рекомендую пану Романчуку, почитать немного экономические сводки последних лет. То, что он пишет, по крайней мере в Греции, было актуально в период с конца 80-х, до начала нулевых. Его информация о налогах и политике, устарела на 20 лет.


Новини