Головна Новини Політика внутрішня політика «Корозія в держмашині»: як прокуратура бореться з корупцією в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

«Корозія в держмашині»: як прокуратура бореться з корупцією в Україні

Генпрокурор заявила, що зусилля органів правопорядку спрямовані на щоденну протидію корупції

15 червня 2021, 13:23
Поділіться публікацією:

В Україні триває другий день всеукраїнського форуму "Україна 30." Економіка без олігархів". Головні теми обговорення – деолігархізація та подолання корупції в Україні, протидія впливу олігархів та законодавча база для боротьби з олігархами.

«Корозія в держмашині»: як прокуратура бореться з корупцією в Україні

Ірина Венедіктова. Фото: ОП

Спікеркою виступила генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Про що саме говорила посадовиця, детальніше повідомляє "Коментарі".

Розповідаючи про виклики та пріоритети, Венедіктова насамперед запевнила, що її команда щодня спрямовує максимум зусиль на протидію корупції.

 "Можу вас запевнити, що зусилля органів правопорядку та прокурорів націлені на щоденну боротьбу з цим (корупцією – прим. ред.) негативним явищем", — наголосила вона.

Генпрокурор зазначила, що кожного дня до суду скеровується мінімум 11 проваджень про корупційні правопорушення, і цьогоріч їх кількість істотно збільшилась. Вона додала, що на сьогодні фокус уваги зосереджений, у першу чергу, на справах щодо привласнення та розтрати державних коштів службовими особами.  

"Насамперед, ми зосередили зусилля на протидії привласненню та розтраті шляхом зловживання посадовими особами своїм службовим становищем. Як результат, за минулий рік маємо  наполовину більше скерованих до суду проваджень цієї категорії – це дві тисячі", — сказала прокурор.  

Венедіктова наголосила, що органи правопорядку вживають всі необхідні заходи "для реалізації принципу невідворотності покарання". За її словами, якщо минулого року було засуджено 620 корупціонерів, то цьогоріч їх кількість збільшилась вже на чверть.

Очільниця Офісу генеральної прокуратури назвала корупцію "корозією в державній машині", яка підриває розвиток країни в цілому, а найбільше – в інвестиційній сфері. Вона також зауважила, що проблема залежності державних чиновників і політиків від впливових та багатих бізнесменів значно серйозніша ніж може здаватися, на перший погляд.

 Ірина Венедіктова звернула увагу й на те, що боротьба з корупцією має стати першочерговим завданням для всього громадянського суспільства, а не лише для антикорупційних інституцій.

"Щоб досягнути потрібного результату, все громадянське суспільство має перестати давати хабарі. Ну, і звичайно їх брати. Нам необхідно боротися не тільки з наслідками корупції, але й, у першу чергу, з її причинами та джерелами. Це – олігархічна система. Це – неприборкана бюрократія", — зазначила вона.

Посадовиця додала, що її команда готова проявити політичну волю та вийти за межі комфорту, аби боротися із корупцією у державі. Також вона заявила, що зробить усе необхідне, щоб дотриматися усіх даних обіцянок.

Нагадаємо, у Всеукраїнському форумі "Україна 30." Економіка без олігархів" взяв участь президент України Володимир Зеленський. Як повідомляє видання "Коментарі", глава держави під час свого виступу заявив, що вперше за роки незалежності, замість обіцянок, вони перейшли до реальних дій, бо щороку зростає кількість борців з олігархами та самих олігархів.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 червня 2021, 13:42

Боротись з олігархічною хунтою старців (аналог старечого політбюро) та корумпованою держмашиною, в межах вдосконаленою кнопкодавами-"патріотами" комуністичною системою, не можливо. В нас чиновницькі термітники у п'ять разів більше, ніж вимагає будь-який здоровий глузд. Всі посади куплені, і всі вони прагнуть наблизитись до корита. Тільки повна та швидка заміна системи дасть результат. Як зробили у Східній Європі, яка позбулась московської окупації.


Новини