Головна Новини Політика внутрішня політика Коли силовики припинять "кошмарити" бізнес: про що говорили в Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли силовики припинять "кошмарити" бізнес: про що говорили в Раді

Порядок призначення керівника Бюро економічної безпеки України викликало обурення у деяких нардепів

1 червня 2021, 14:02
Поділіться публікацією:

Члени комісії, які будуть призначати керівника Бюро економічної безпеки (БЕБ) України, мають відповідний досвід та бездоганну репутацію. Про це під час виступу у парламенті розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев. Проте з ним не згодні низка нардепів від інших політичних сил.

Коли силовики припинять "кошмарити" бізнес: про що говорили в Раді

СБУ зірвала збори акціонерів "Мотор Січ". Фото: 061.ua

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про Бюро економічної безпеки, який вже став законом, нагадав Гетманцев. Це одна з фундаментальних реформ, яку від влади вимагали бізнес та громадськість, щоб припинити безлад та зловживання податківців та співробітниками СБУ, зазначив нардеп. Бюро економічної безпеки — єдиний орган, який не буде "кошмарити бізнес", наголосив нардеп.

"Ми на відкритому засіданні комітету визначили двох представників до комісії з визначення керівника БЕБ. Які це представники? Рубаненко Людмила — це обізнана особа у сфері аудиту, 40 років стажу в бухгалтерії та аудиту. Це людина, яка входить до топ-25 найвпливовіших бухгалтерів України. Це дійсний член Європейської конфедерації податкових консультантів, заслужений юрист", — представив одну з кандидатур Гетманцев.

Другою особою у складі комісії з призначення керівника БЕБ пропонують обрати Тетяну Шевченко. Її кандидатуру подала Асоціація адвокатів України. Юрист має 20 років адвокатського стажу, зазначив Гетманцев та розповів про логіку визначення кандидатів.

"БЕБ поєднує дві функції чи два види знань. Перше — це знання у податковому праві та бухгалтерському обліку. Ці знання має пані Рубаненко. Друге — це кримінальний процес та кримінальне право. Цими знаннями володіє пані Шевченко", — пояснив Гетманцев.

Комісія з призначенням керівника Бюро економічної безпеки формується за поданням Кабінету міністрів та Ради нацбезпеки. Після того, як запрацює БЕБ, Державну фіскальну службу планують ліквідувати, зазначила народний депутат від фракції "Слуга народу" Ольга Смаглюк-Василевська. Вона закликала підтримати кандидатури до складу комісії, визначені профільним комітетом.

"Щоб керівник БЕБ встиг обійняти свою посаду до кінця цього року, бажано навіть на початку осені, ми маємо сформувати відповідну комісію. Тоді ми маємо сподівання того, що і наші міжнародні партнери, й українське суспільство підтримає ліквідацію Державної фіскальної служби та створення нового незалежного аналітичного органу, який буде розслідувати економічні злочини", — заявила політикиня.

За словами народного депутата від партії "За майбутнє" Анни Скороход, з 22 кандидатів до складу комісії жодного не запросили на співбесіду до профільного комітету парламенту.

"Який відбір? Відбір певних "слуг народу" в комітеті або у фракції, чи Офісу президента? Про який відбір ми з вами говоримо? Здавалося, дійсно — гарна ініціатива, щоб в даному органі для обрання директора були представники різних політичних впливів… Але якщо людина, яка має іти у цю конкурсну комісію, "має володіти високими моральними якостями та мати бездоганну ділову репутацію, як можна сказати це про тих людей, яких нам назвали"?" — обурилась Скороход.

Серед аргументів своєї позиції вона назвала те, що Рубаненко "доповідала російською мовою" та не перейшла на українську на прохання колег. Нардеп також оголосила, що має питання до створення Бюро економічної безпеки. Нібито в новому органі будуть ті самі працівники просто під іншою назвою.

"В нас взагалі є такий "пунктик" — в нас одні органи "по обилечиванию" знищують та створюють нові, які разом з тим будуть ще більше тиснути на бізнес, ще більше тиснути на малих та середніх підприємців, замість того, щоб створювати нормальні умови та нормальні закони. Якщо ви не знаєте — податкова поліція до сьогоді "кошмарить" малих підприємців", — заявила парламентарка.

Бюро економічної безпеки України має забрати на себе функції СБУ, МВС, прокуратури та податкової міліції, зазначив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Те, що зараз робить Кабінет міністрів, коли порушуючи закон, підпорядковує БЕБ не Кабінету міністрів, як ми ухвалили в законі, а Міністерству фінансів — це погано. Коли у нас очільник податкової міліції заявляє, що він хоче очолити цей орган, і коли Європейська бізнес асоціація заявила, що цього не можна допустити, тому що ви обіцяли новий орган, це — погано", — заявив Железняк.

З гнівною промовою виступив нардеп від групи "Довіра" Сергій Шахов. Він заявив, що його група голосувала за ініціативи зі створення БЕБ, проте поведінка політиків з команди Зеленського викликає обурення. Зокрема, на Донбасі представники президентської партії тиснуть на жінку-переселенку, розповів політик.

"В ОТГ Марківська Луганської області тиснуть на депутата місцевої ради від партії "Наш край" "слуги народу", щоб жінка-переселенка не могла влаштуватися працювати в аграрний технікум. Уявіть собі! А ми говоримо сьогодні за БЕБ. Яка прозорість може бути, коли голова військово-цивільної адміністрації мало того, що вбив людей, спалив Луганську область та забирає усі посади в переселенців!" — заявив Шахов.

Після виступів нардепів Верховна Рада проголосувала за двох представників комісії з призначення керівника Бюро економічної безпеки, яких запропонував Гетманцев. Проєкт постанови №5462 підтримали 242 народних депутатів.

На посаду одного представника Верховної Ради України від Комітету з питань правоохоронної діяльності пропонували представника громадської організації Олексія Ушакова, проте його кандидатура не знайшла необхідної підтримки серед нардепів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини