Головна Новини Політика внутрішня політика Кабміну підготуватися: експерти про можливу відставку уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабміну підготуватися: експерти про можливу відставку уряду

На тлі прийняття бюджету-2021 у Раді заговорили про відставку уряду

19 листопада 2020, 10:47
Поділіться публікацією:

Як відомо, 5 листопада Верховна рада України в першому читанні проголосувала за проект Державного бюджету на 2021 рік. Документ підтримали 275 нардепів. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на своїй офіційній сторінці Facebook опублікував 10 фактів про проект Держбюджету на 2021 рік, в яких розкрив раніше невідомі нам зміни в прийнятому бюджеті. Так, крім підвищення зарплати вчителям і медикам, уряд планує збільшити витрати на безпеку і оборону на 21,4 млрд грн. Зокрема, будуть збільшені виплати військовослужбовцям, продовжені програми модернізації озброєнь.

Кабміну підготуватися: експерти про можливу відставку уряду

Про те, чи можлива відставка Кабміну після прийняття бюджету, який точно доведеться не всім до вподоби, розповіли українські експерти.

"Удар по самолюбству, удар по рейтингу"

Питання відставки уряду практично вирішене на Банковій ще місяць тому. Так вважає політолог Кирило Сазонов.

"В Офісі президента вважають, що це зможе підняти рейтинг Зеленського. Голоси за відставку в Раді є. Але проблема в тому, що робити далі, — зазначає експерт. — По-перше, у глави ОП Єрмака і Зеленського зараз просто немає кандидатів на посади нового прем'єра і міністрів. По-друге (і це найголовніше), немає голосів за новий уряд. І це дуже псує всю картину, коли сильний президент змінює поганий уряд. Якщо немає 226 голосів за нове — президент виглядає не просто слабким. Стає очевидно, що він не контролює ситуацію. А це не просто удар по самолюбству, це удар по рейтингу ".

Кирило Сазонов нагадує, що в статусі актора і автора студії "Вечірній квартал" Володимир Зеленський досить багато жартував над слабким президентом Віктором Ющенком. І прекрасно розуміє, в якій ситуації може опинитися сам.

"А якщо коаліція протягом 30 днів не може проголосувати за уряд — це підстава для розпуску Верховної Ради, — підкреслює політолог. — І на Банковій поки не впевнені, що готові зайти так далеко. Тому що новий склад ВР може виявитися ще менш лояльним до президента. І привид Ющенко, який так лякає Зеленського, може стати реальністю ".

Експерт вважає, що наразі йдуть переговори по ротації окремих міністрів.

"Тобто, щоб і народу кинути умовну кісточку, і в залежність від Верховної Ради не потрапляти. Знеболююче замість хірургії", — резюмує Кирило Сазонов.

"Верховна Рада — на вихід"

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк упевнений, що уряд, як і рейтинг Зеленського, доб'ють коронавірус (і то, як з ним у нас "борються"), а також "Велике будівництво", яке затіяв президент за рахунок коштів ковід-фонду.

"Те, як українські уряд" воює "з пандемією, очевидно, увійде у світові аналоги — як зразок неефективності роботи. Потрібно було дуже постаратися, щоб так довести людей — в повному розумінні цього слова, — зазначає експерт. — Не думаю, що в уряду і Зеленського є інтерес розмовляти і домовлятися з протестувальниками. Але це питання часу, коли в українців увірветься терпець ".

За словами Дмитра Гаврилюка, прийняття одіозного бюджету (а він навряд чи буде іншим) для українських політичних реалій — не рідкість.

"Навпаки, для проукраїнської та проросійської опозиції це просто міні джек-пот, який дозволяє направо і наліво критикувати владу. І отримувати нехай мізерні, але репутаційні дивіденди ", — пояснює політексперт.

Він вважає, що главу МОЗ (Степанова) змінять вже до нового року. А в умовах погіршення ситуації з боротьбою з ковід-19, імовірним загостренням ситуації на сході України (може бути викликано специфікою просування бойовиків в результаті "розлучення сил"), уряд повністю можуть залишити в майбутньому році. Навесні. Максимум — восени.

"Я не виключав би спецоперації" Верховна Рада — на вихід ". При цьому уряд в напівсформованому складі продовжить функціонувати під "особисті гарантії" Зе-президента", — прогнозує Дмитро Гаврилюк.

Як повідомляв портал "Коментарі", прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав новий бюджет "бюджетом можливостей" для розвитку людського капіталу, для промисловості, для малого і середнього бізнесу.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини