Головна Новини Політика внутрішня політика Кабмін затвердив порядок формування житлового фонду для переселенців
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін затвердив порядок формування житлового фонду для переселенців

Фонд житла для ВПО формуватиметься місцевими органами влади

2 травня 2022, 13:21
Поділіться публікацією:

Кабінет Міністрів України затвердив порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання та обліку внутрішньо переміщеним особам (ВПО) .

Кабмін затвердив порядок формування житлового фонду для переселенців

Як повідомляє прес-служба Кабміну, відповідна ухвала (№495) була прийнята 29 квітня 2022 року.

Відповідно до документа, такий фонд має формуватися органами місцевого самоврядування шляхом викупу житла, будівництва нових об'єктів, реконструкції наявних будинків та гуртожитків, а також переобладнанні нежитлових приміщень у житлові .

Крім цього, новий порядок передбачає передачу житла в комунальну або державну власність, а також капітальний ремонт об'єктів житлового фонду, зокрема, об'єктів соціального призначення.

За інформацією Кабміну , до фонду можуть бути включені лише вільні житлові приміщення.

При цьому житлові приміщення з фонду не підлягають приватизації, обміну та поділу, передачі їх у суборенду, використанню для вселення в них інших осіб.

У Кабміні наголосили, що новий фонд може фінансуватися за рахунок грошей державного та місцевих бюджетів, міжнародних донорів, добровільних внесків фізичних та юридичних осіб, а також інших джерел, не заборонених законодавством України.

У тому випадку , якщо будуть використані кошти міжнародних донорів, то умови формування фонду та надання житла ВПО для тимчасового проживання можуть визначатися окремими угодами та іншими прирівняними до них документами.

В уряді нагадують , що житлові приміщення внутрішньо переміщеним особам безоплатно надаються за місцем фактичного проживання або перебування.

Потреба у житлових приміщеннях із фонду визначається у розмірі не менше 6 квадратних метрів на одну особу.

Першочергове право на забезпечення житловим приміщенням з фонду мають багатодітні сім'ї, сім'ї з дітьми, вагітні жінки, люди , що втратили працездатність, громадяни пенсійного віку з-поміж тих, житло яких було зруйноване або непридатне для проживання в результаті збройної агресії Російської федерації.

Координацію з викупу, придбання та будівництва житла доручено здійснювати Міністерству розвитку громад та територій.

У свою чергу, облік та розподіл фондів житла в межах своїх повноважень має контролювати Міністерств з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини