Головна Новини Політика внутрішня політика Javelin на Донбасі: чому ВСУ саме зараз вирішили посилити американськими ПТРК свої бригади
commentss НОВИНИ Всі новини

Javelin на Донбасі: чому ВСУ саме зараз вирішили посилити американськими ПТРК свої бригади

Експерти розповіли, яких дій окупантів на Донбасі варто очікувати у відповідь на посилення бригад ВСУ протитанковими ракетними комплексами Javelin

3 липня 2020, 11:07 comments1956
Поділіться публікацією:

Збройні сили України (ЗСУ) планують посилити кожну бригаду, яка знаходиться в районі ООС, американськими протитанковими ракетними комплексами Javelin. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчить  ця заява головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, і чим можуть відповісти окупанти.

Javelin на Донбасі: чому ВСУ саме зараз вирішили посилити американськими ПТРК свої бригади

Javelin на Донбасі повинні були з'явитися давно

Глава Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу, один з учасників політичної підгрупи на переговорах у Мінську Сергій Гармаш вважає цілком логічним, що оборонна зброя, якою, по суті, є Javelin, буде перебувати на Сході України. Саме там, де ведуться військові дії і зберігається ймовірність настання супротивника з використанням танків.

"Не логічною була відсутність цього озброєння на лінії фронту, – упевнений Сергій Гармаш. – І те, що Хомчак саме зараз озвучив цей факт, може бути сигналом російській стороні – на випадок, якщо вона традиційно захоче використовувати військову силу як аргумент на переговорах. А такі сигнали останнім часом є".

На думку експерта, окупанти на цей крок української сторони нічим, крім пропагандистської галасу, відповісти не зможу.

"Не думаю, що вони стануть збільшувати кількість танків, так як додаткова техніка вимагає додаткових витрат, – пояснює голова ЦИСПД. – Крім того, озброєння наших військ, що захищають свою територію, логічно і зрозуміло світу. А ось перекидання значної кількості військової техніки з Росії залишитися непоміченою не може".

Javelin на Донбасі: розмови тривають не перший рік

Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашія підкреслює, що подібні визнання, про те, що на Донбас поїдуть американські ПТРК, були і до цього, в часи попередньої адміністрації.

"І  минулого разу це були лише  піар ходи, – каже експерт. – Крім знищення одного МТЛБ (багатоцільовий транспортер-тягач легкий броньований – ред.) сепарів, Javelin більше не застосовувалися".

Іраклій Джанашія вагається з відповіддю щодо того, як РФ відреагує на це – і  чи буде вона реагувати загалом.

"Але окупанти можуть спробувати максимально дискредитувати цю подію в очах як української громадськості, так і НАТО. Приміром, перекупити у нечистих на руку українських військовослужбовців пару Javelin, фотографувати сепарів з цими установками та максимально поширити ці фото в мережі, – говорить експерт. – Таким чином, можна одночасно натиснути на  гнилий мозоль корупції в Україні, а також створити конфлікт між Україною та альянсом".

Javelin на Донбасі: відповідь на дії окупантів

Військовий і політичний експерт, директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко називає заяву Хомчака відповіддю на те брязкання зброєю, яке демонструють окупанти останнім часом.

"Це і збори резервістів у незаплановані терміни, і концентрація озброєння поруч з підконтрольною нам територією, і збільшення інтенсивності обстрілу. Мета – посилити тиск на українську владу, щоб налякати і примусити до тих рішень, які суперечать нашим національним інтересам, але вигідні противнику, – пояснює експерт. – Мова про прямі переговори з так званими "республіками", про офіційне включення їх в Мінський формат, про воду для Криму, про наступних федералізації і поділ України. Адже РФ не залишила планів затягти нас у своє геополітичне простір".

Заяву головкому ВСУ про те, що наші бригади на Донбасі будуть посилені Javelin – це демонстрація підвищеної боєготовності захисників України. І попередження ворожим танкам в стилі "тільки суньтесь", впевнений Юрій Кочевенко.

"На даному етапі, коли йдуть перестрілки і артдуэлі невеликого калібру, Javelin особливої ролі не зіграють, – пояснює експерт. – У нас є і свій протитанковий ракетний комплекс "Стугна-П" – добре себе показав на Донбасі. Але Javelin – це на порядок краще, він – дуже серйозна загроза танків. А при відсутності авіації, як у нашій ситуації, танки багато вирішують. Це я знаю з особистого досвіду. І не просто наявність у нас Javelin, а можливість їх застосування – сигнал окупантам на випадок, якщо вони задумають перейти до наступальних заходів".

Відповідати на повідомлення про Javelin як то по-особливому агресор навряд чи буде, вважає експерт.

"Росія і так поставляє на Донбас своє новітнє озброєння, випробує його тут. Є і переносні зенітно-ракетні комплекси, і новітні БМП, і багато ще чого. Все це підтверджено за допомогою різного роду розвідки, включаючи аеро, – зазначає Юрій Кочевенко. – Але асиметрично відповісти вони не можуть. А посилити провокаційні дії – цілком... Втім це, як я вже зазначав, робиться лише в рамках загальної стратегії залякування української влади. Але боятися окупантів не треба – ми їх били, б'ємо і будемо бити. Міць російської армії занадто перебільшена російської ж пропагандою... Резюмуючи: все відбувається в контексті не стільки військового, скільки інформаційного протистояння. Нас намагаються залякати, а ми показуємо, що не боїмося".

Нагадаємо, Міністерство оборони США підписало контракт на виробництво протитанкових ракетних комплексів Javelin для цілого ряду держав, серед яких Україна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини