Головна Новини Політика внутрішня політика Хто стоїть за "проектом Разумкова": президентські амбіції політика
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто стоїть за "проектом Разумкова": президентські амбіції політика

Експерти оцінили можливість створення Разумковим власного політичного проекту

5 лютого 2021, 12:28 comments2458
Поділіться публікацією:

Останнім часом в суспільстві все частіше обговорюють сольну політичну кар'єру голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Подейкують, що він може об'єднатися з кимось із політсил або сформувати свою. Про те, хто і чому розкручує "проект Разумкова" розповіли читачам "Коментарів" українські експерти.

Хто стоїть за "проектом Разумкова": президентські амбіції політика

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Разумков цілком може обійтися без будь-кого"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Олена Броницька згадує останні події, коли рішення Дмитра Разумкова кардинально відрізнялися від поглядів президента України Володимира Зеленського і більшої частини народних обранців від "Слуга Народу". Це і те, що він не підтримав кандидатуру Юрія Вітренка  на посаду першого віце-прем'єра — міністра енергетики. І те, що він єдиний утримався під час голосування в РНБО за закриття телеканалів "112 Україна", "ZIK" і "NewsOne".

"Виходячи з цього, не виключено, що незабаром може з'явитися власна політсила Дмитра Олександровича, — вважає Олена Броницька. — Сам Разумков про це чітко не говорить, посилаючись на брак часу через колосальну завантаженість на посаді голови ВРУ. Але судячи з його коментарів і дій, можна припустити неминучість появи незабаром нової політсили".

На думку експерта УІП, фінансувати "проект Разумкова" погодяться ті, хто буде рахуватися з його думкою.

"Шанси для організації та підтримки з боку як окремого зацікавленої сторони, так і наших громадян, на мій, погляд великі. Україні явно не вистачає політиків, які вміють чітко і професійно приймати політичні й не тільки рішення. Разумков, як мені здається, потрапляє під дані критерії, що викликають у людей позитивні емоції", — каже Олена Броницька.

Коментуючи чутки про можливий союз Дмитра Разумкова з екс-прем'єром Володимиром Гройсманом, експерт зазначила, що у світі політиці немає конкретики. І все може бути. Але більш вірогідним бачить, враховуючи, що Разумков був раніше в Партії Регіонів, його об'єднання, наприклад, з лідируючої в рейтингах ОПЗЖ.

"У Гройсмана ж і його політсили не надто високий рейтинг. І його потрібно ще якось зуміти напрацювати, — пояснює Олена Броницька. — З огляду на харизму Разумкова, він би міг без проблем видати лезгинку з ОПЗЖ. Як мені здається, у них однакові й тверезі думки на рахунок сьогоднішніх подій в політиці. Хоча я більше схиляюся до того, що Разумков може цілком обійтися без злиття з кимось. Просто створити свій бренд адекватної політичної сили".

"Рейтинг Разумкова достатній для фракції в Раді"

Політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова зазначає, що позиція спікера ВР була самої нетоксичного. І на основі її можна було будувати особистий рейтинг в рамках Зе-команди. Щоб в потрібний момент його або законсервувати, або примножити.

"Показовим у цьому сенсі Разумкова пощастило, що він не Вітренко,  не Дубінський, і не Бужанський. Або не ті люди, з якими були показові скандали за останні півтора року. Скандали ці мали відблиск на рейтингу Зе-команди в цілому і рейтингу Зеленського зокрема. Те, що він робить зараз зі свободою слова — атака СБУ на телеграм-канали, закриття телеканалів — це все мінусує рейтинг самого Зеленського. А не рейтинг спікера Разумкова", — вважає Анне Бикова.

За її словами, є кілька варіантів подальшої політичної долі Разумкова.

"Або своя депутатська група в чинному парламенті. У тому числі на підставі частини представників "слуг". Або — позачергові парламентські вибори — і своя партія, своя фракція, — пояснює політтехнолог. — Рейтинг Разумкова і його політичної сили може бути близько 10%. Котрого більш ніж достатньо для фракції в ВР".

При цьому Анне Бикова зізналася, що не бачить зараз сигналів про проведення позачергових парламентських виборів.

"Розцінюю "проект Разумкова" і чутки навколо нього як особисту ініціативу спікера, перестраховку, поступове віддалення від "Слуги народу"- з метою тримати особистий рейтинг вище до вигідного для себе моменту", — резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", в мережі вже знайшли кілька знаків, які вказують на те, що спікер досить прозоро натякнув на свої президентські амбіції: у відео, крім нього, немає інших людей, всі питання він вирішує сам, а окремий акцент зроблений на зелено-білій табличці "Вихід".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

татьяна

11 лютого 2021, 15:24

хороший политик разумков


Новини