Головна Новини Політика внутрішня політика Глухий кут "імені Харкова" для Зеленського неминучий, — Голобуцький
commentss НОВИНИ Всі новини

Глухий кут "імені Харкова" для Зеленського неминучий, — Голобуцький

Експерт вважає, що підтримка Терехова на харківських виборах мера може зіпсувати імідж Зеленського на національному рівні

6 травня 2021, 15:46 comments1481
Поділіться публікацією:

Для представників української влади, в тому числі і президента Володимира Зеленського, вибори міського голови Харкова можут принести непередбачувані наслідки. Влада може потрапити до "глухого кута" через низьку ефективність нинішніх керівників області та справжній кадровий голод. Такою думкою на особистій Facebook-сторінці поділився політолог Олексій Голобуцький.

Глухий кут "імені Харкова" для Зеленського неминучий, — Голобуцький

Політолог Олексій Голобуцький. Фото: K.Polishchuk

"Харків. Друге найбільше місто держави – 1,5 мільйони населення. І в ньому 31 жовтня мають обрати міського голову — замість Кернеса, котрий врешті звільнив цю посаду. Логічно, що партія влади просто зобов’язана дуже активно позначитись у цих виборах. При тому в її інтересах позначитись успішно та як головний гравець. Для Зеленського вибори харківського міського голови в принципі можуть бути ключовими і спостерігати за його діями буде уся країна. Потрібно приймати рішення, а ефективних варіантів вже майже немає", — пише Голобуцький.

На думку експерта, варіант із власним кандидатом у президента можуть навіть не розглядати. Мовляв, гарний кадровий резерв і так був відсутній, а тепер "навіть вірастюки скінчились".

"На голову ХОДА і то призначили Айну Тимчук — в найліпшому випадку "управлінський нуль", хоча більше схоже на звичний для Зекоманди "управлінський мінус", — пояснює Олексій Голобуцький. — Висувати когось "щоб зігрітись", заради 5-7% підтримки — то це не просто зганьбить "владу монобільшості", але й негативно вплине на особистий  рейтинг Зеленського в Харкові й області. Зеленський, фактично, розпишеться у власних провальних діях у Харкові протягом усіх 2-х років свого президентства".

При цьому політолог підкреслює, що у влади відсутній варіант нікого не висувати. У Зеленського не можуть "проігнорувати" прийдешні вибори у Харкові, адже мова йде про вибори мера у другому за чисельністю місті країни. Така поведінка, вважає Голобуцький, лише зганьбила б владу, тож Зеленському доведеться обирати, як діяти далі.

"На тепер дехто активно радить Зеленському підтримати Терехова. Можливо, з міркувань "гірше не буде": корупційних скандалів у владі і так вистачає, то одним політиком з корупційною репутацією більше, одним менше, не принципово. Боротьбу з коронавірусом влада провалила комплексно, всім колективом, тож ще один автор провалу на регіональному рівні також погоди не зробить. От тільки відверто проросійський бекграунд Терехова, та ще й у місті на кордоні з агресором, ніяк не вкладається в оновлену концепцію позиціонування Зеленського — патріотичного і навіть де в чому радикального лідера нації", — пояснює тонкощі експерт.

Саме тому підтримка такої особи, як Терехов, може зіпсувати імідж Зеленського на національному рівні, підкреслює Олексій Голобуцький.

"Ну і відомі зв’язки Терехова з одіозними олігархами — явно не те, чого Зеленському зараз бракує. В президента зараз, навпаки, задача максимально дистанціюватись від всіх і будь-яких олігархів. Та і в взагалі на роль обличчя Зеленського у Харкові Терехов зовсім не підходить", — вважає політог. 

Відвертою зрадою "слуг" як партії влади, говорить Голобуцький, буде і підтримка в будь-якій формі Добкіна, Фельдмана чи Мураєва. На думку експерта, виходом із ситуації могла б стати спільна участь "Слуги народу" у виборах мера Харкова разом із Юлією Світличною.

"Це дійсно непогане рішення для Зеленського, але питання в тому, що, як кажуть у Харкові, у Світличної зовсім інші плани та амбіції, ніж участь у цих виборах. Після успіху на місцевих виборах на Харківщині Світлична почала активно розвивати свою партію як загальноукраїнський проєкт, прямо зараз проводить велику організаційну роботу. Це окрема тема, просто вочевидь, що навряд чи вона змінить свої плани. Але якщо вона все ж таки під впливом якихось факторів вирішить йти на ці вибори міського голови, то підтримка Зеленського для неї в Харкові вже нічого не дає і ніяк не посилює її позиції".

Олексій Голобуцький переконаний, що наразі у влади немає чого запропонувати Світличній для налаштування співпраці. Перемога ж цієї віргодіної кандидатки, говорить політолог, залежить від потужності її власної кампанії. При цьому, ймовірно, їй знадобиться критична риторика стосовно влади. Голобуцький резюмує, що в такому разі Світличній нічого не потрібно — ні від "СН", ні від самого Зеленського. 

"Як підсумок, можна сказати, що Зеленський під впливом різного роду факторів сам загнав себе в глухий кут. І більш того, з цієї харківської історії почнеться глухий кут загальноукраїнський — після того як партія влади і особисто Зеленський розпишуться у власній неспроможності в ключовому регіоні сходу держави, — прогнозує політолог. — І це побачать не тільки в Харкові і загалом в Україні, але в Європі і в США також поставлять питання, чому так вийшло. У цьому можна не сумніватися. Глухий кут "імені Харкова" неминучий".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини