Головна Новини Політика внутрішня політика Гарантії безпеки України: на які важливі моменти слід звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Гарантії безпеки України: на які важливі моменти слід звернути увагу

Експерти вважають, що одним із рівнів гарантій для нашої країни є ліквідація можливостей РФ для будь-якої збройної агресії щодо інших держав назавжди в майбутньому

23 квітня 2022, 21:30
Поділіться публікацією:

Переговори з країнами-партнерами щодо гарантій безпеки для України завершаться протягом тижня. Про це повідомив радник глави офісу президента Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" безпечні перспективи для України.

Гарантії безпеки України: на які важливі моменти слід звернути увагу

Війна України. Фото з відкритих джерел

"Нас чекає затяжна війна, в якій економічні фактори починають грати більшу роль, ніж військові"

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов пояснює:

"Коли ми говоримо про гарантію безпеки України – йдеться про післявоєнний світ. Щоб Україна зберегла свою державність, їй потрібно виграти війну. Це можливе лише за підтримки країн-союзників. Вже зрозуміло, що війна у формі бліцкригу у Росії не вийшла. Нас чекає затяжна війна, в якій економічні фактори починають грати більшу роль, ніж військові. Як приклад можна навести Першу світову війну. Коли влітку 1918 німці стояли під Парижем і обстрілювали його з далекобійної артилерії, а вже в листопаді попросили перемир'я, тому що економіка Німеччини просто зупинилася. Отака перемога бачиться для України".

За словами експерта, економіка РФ з номінального ВВП у 10 разів більша за нашу. І останнім часом Путін явно натякає на те, що економічно задушить Україну, навіть якщо не вдасться на полі бою перемогти українську армію (а це, швидше за все, не вдасться). Тому ключовим фактором стає оцінка економічних форм війни.

"Незважаючи на досить велику перевагу Росії (і в розмірі економіки, і тому що війна йде на українській території), у країни-агресора є слабке місце. Адже її не випадково називають "країною-бензоколонкою". Економіка Росії критично залежить від експорту сировини та імпорту високотехнологічної продукції", – пояснює Віктор Савінов.

Він наголошує, що з 500 млрд доларів експорту Росії близько 90% становить сировину. Основним ринком сировини є Європа. 80% нафти та нафтопродуктів, понад 300 млн тонн, що приносить Росії понад 150 млрд доларів на рік. Понад 90% природного газу, що становить – 185 млрд. кубічних метрів і приносить російській економіці понад 50 млрд. доларів. Також до Європи відправляється – вугілля, метали, добрива, руда, деревина та інше – близько 200 млн. тонн, що приносить до 100 млрд. доларів російській економіці.

"Росія не може перекинути експортні постачання на інші ринки, (з Європи до Південно-Східної Азії та Індії) через відсутність так званої логістичної пов'язаності російської території. Весь торговий флот РФ має тоннаж – 22 млн. тонн. Росія не зможе забезпечити навіть 10% необхідного вантажообігу 500 млн тонн. Для перекидання природного газу у напрямку з Європи до Південно-Східної Азії немає газопроводів, – наголошує експерт. – У разі накладання ембарго на постачання російської сировини до Європи, а також заборони міжнародним морським перевізникам заходити до російських портів та возити вантажі російського походження, РФ втратить не менше 60% свого експорту, без можливості заміщення на інших ринках".

Віктор Савінов зазначає, що рівень критичного імпорту в сьогоднішніх цінах (скоріше через санкцію вони будуть вищими) для Росії знаходиться в діапазоні – 100 млрд доларів. Після цього швидко відбудеться звалювання в попередню фазу технологічного укладу (деградаційний фазовий перехід). Такий рівень імпорту може бути забезпечений рівнем експорту не менше 150 млрд. доларів, оскільки є логістичні витрати та витрати на обслуговування боргів та інвестицій.

"Інших джерел немає. Резерви заморожені, а доступ ринку капіталу закрито. Отже, ціль – обмежити експорт хоча б до 150 млрд доларів. Ті країни, які це зроблять і забезпечать втрати російської економіки у розмірі від 500 млрд. до 800 млрд. доларів – і стануть автоматично гарантами безпеки української держави", – резюмує Віктор Савінов.

"Переговори для Кремля — це просто спосіб досягти тих цілей, яких не вдалося досягти військовим шляхом"

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, пояснює, що зараз основні дипломатичні зусилля України спрямовані на отримання військової та економічної допомоги західних країн, запровадження нових та посилення режиму виконання існуючих санкцій. Переговори про гарантії безпеки України, за його словами, спрямовані на те, щоб закріпити у вигляді правових міжнародних зобов'язань і військову допомогу Україні, та санкцій проти Росії, незалежно від результату війни.

"Переговори із Росією мають зовсім іншу природу, – продовжує аналітик. – Адже для Кремля – це просто спосіб досягти тих цілей, яких не вдалося досягти військовим шляхом. А саме – перетворити Україну на залежну державу. Або хоча б встановити разом з окремими західними країнами членами НАТО подібність спільного протекторату над Україною".

Проте після "Бучи" (після низки військових злочинів) Росія остаточно втратила можливість говорити про це навіть на переговорах, вважає Петро Бурковський.

"Це визнала навіть Туреччина, яка намагалася відігравати роль "чесного маклера". Тому для Росії переговори потрібні лише для одного – вчасно використовувати їх, щоб запропонувати "перемир'я", яке закріпить нову "лінію розмежування" та залишить за країною-агресором окуповані території Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької, Харківської областей. Однак у міру того, як російські батальйонно-тактичні групи знищуються та перемелюються діями збройних сил України, шанси на такий сценарій тануть з кожним днем, – наголошує Петро Бурковський. – Це підштовхує РФ до дедалі радикальніших дій. Це означає, що справжні гарантії безпеки України, здатні зупинити війну, можливі лише у складі НАТО. Хоча зараз це видається неможливим, проте дії Росії не залишають вибору ні для України, ні для НАТО".

"Головні гаранти безпеки України – наші збройні сили та сильна, конкурентна економіка"

За словами експерта фонду "Майдан закордонних справ", експерта з питань окупованих територій Юрія Смілянського, всі події восьмирічної війни, яку російські агресори продовжують вести проти України, вже зламали міжнародну систему договорів, що існувала до 2014 року, які були гарантією мирного дозволу.

"Виявилося, що на земній кулі існує держава, для якої міжнародні договори та взяті на себе зобов'язання нічого не означають, – зазначає експерт. – Збройна агресія, геноцид, вбивства, грабежі, окупація, анексія, насильство тощо – все, що Росія творить в Україні, погрожуючи та іншим державам не сумісні з тими принципами та правилами, на яких будувалися міжнародні відносини, засновані на укладених договорах" .

Юрій Смілянський вважає головними гарантами безпеки України – наші збройні сили та сильну, конкурентну економіку.

"Іншим рівнем гарантій є участь України у військових оборонних спілках. Третій рівень гарантій нашій країні – це ліквідація можливостей Російської Федерації для будь-якої збройної агресії щодо інших країн назавжди у майбутньому. Інших варіантів гарантій просто не існує", – упевнений експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини