Головна Новини Політика внутрішня політика Форум в окупованому Донецьку: яку мету переслідує Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Форум в окупованому Донецьку: яку мету переслідує Росія

Експерти розповіли, що замишляє Росія, організовуючи заходи на окупованих територіях

25 січня 2021, 23:50 comments1462
Поділіться публікацією:

В окупованому Донецьку на 28 січня має відбутися так званий інтеграційний форум "Російський Донбас". За його підсумками планується прийняття якоїсь резолюції. Є ймовірність, що в цей же день ватажок "ДНР" Денис Пушилін оголосить приблизні терміни проведення референдуму про подальшу долю "ДНР". "Коментарі" разом з експертами розбиралися, про що говорять ці приготування, чого хоче Кремль і як повинен реагувати Київ.

Форум в окупованому Донецьку: яку мету переслідує Росія

Окупований Донбас. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Переговори з окупантами

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко впевнений, що Кремль після провалу плану з "Новоросія", хоче того ж, що і раніше. А саме — максимальної нестабільності в Україні. В тому числі, за допомогою "розгойдування" ситуації на сході нашої країни.

"Окупантів влаштовує невизначений статус захоплених ними територій. Те ж саме, що з грузинськими Абхазією і Південною Осетією, з молдавським Придністров'ям. Тому тривають обстріли, незважаючи на режим тиші. Тому влаштовуються провокації з якимись "форумами", тиском на Україну, ОБСЄ, міжнародна спільнота. В тому числі, в рамках роботи ТКГ і підготовки до нормандського саміту, який раз у раз переноситься. Все для того, щоб змусити Україну йти в донбаському треку за алгоритмом Росії. А це прямі переговори з представниками т.зв. "ДНР" і "ЛНР" (минулого року була спроба ввести представників окупаційних адміністрацій до Консультативної ради, в цьому катували ввести якісь "громадських радників" на засідання ТКГ), контроль кордону після виборів, переформатування українського законодавства під указку Кремля. Те, на що ми ніколи не підемо", — підкреслює Павло Жовніренко.

Він упевнений, що Україна на подібні провокації повинна реагувати відповідно до закону "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей". У ньому зазначено, що правовий статус ОРДЛО, а також правовий режим на цих територіях, визначаються законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою.

"Діяльність збройних формувань РФ і окупаційних адміністрацій РФ на окупованій частині Донецької та Луганської областей є незаконною, — зазначає експерт. — А будь-який виданий ними акт — недійсний (визнаємо лише свідоцтво про народження і свідоцтво про смерть) і не створює ніяких правових наслідків. Так що нехай оголошують будь-який статус. Це не має ніякого значення в рамках українського законодавства і міжнародного права. Нам же слід активізувати залучення до переговорів гарантів Будапештського меморандуму США і Великобританію. Нехай вимагають від ще одного гаранта — РФ — виконання взятих на себе зобов'язань, включаючи непорушність українських кордонів і забезпечення державного суверенітету. Інструменти для цього у Вашингтона і Лондона є".

Всі проти Кремля

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко зазначає: "Таке враження, що Кремль, який стоїть за всім цим, все більш явно сходить з розуму. Час грає проти нього, ситуація всередині країни ускладнилася у зв'язку з протестами. Зовнішній тиск посилюватиметься. Тому поспішають вирішити питання по Донбасу на своїх умовах".

За словами експерта, 2020 й приніс російської влади поразки на всіх фронтах: економічному, політичному, пропагандистському. А 2021 рік, впевнений Юрій Кочевенко, буде для Кремля ще гірше.

"Ось вони і поспішають якнайшвидше вирішити хоча б донбаський кейс. Скинути з себе цей тягар і частково тягар санкцій. З цим пов'язано неадекватна поведінка заступник голови адміністрації РФ, радника Путіна — Козака, який вривається на засідання ТКГ. З цим же пов'язані нервові заяви ряду російських політиків, які висувають претензії всім країнам, навіть територіальні Казахстану. Шукають канали для виходу пара. Через 8 місяців парламентські вибори, рейтинг партії влади стрімко падає, корабель втрачає управління, — вважає Юрій Кочевенко. — І ініціатива з цим псевдофорумом в Донецьку мати на меті ще раз натиснути на Україну. Терміново приймайте наші умови, а то ... Нам боятися не треба. А ось окупантам — варто ".

Експерт не виключає, що на форум приїдуть окупаційна влада Криму, Абхазії, Південної Осетії, "ЛНР".

"Загалом, буде такий собі зліт" вершків суспільства "... поміркувати про якийсь світле майбутнє окупованих територій. Хоч все розуміють безперспективність існування в такому статусі ... Так само як те, що приєднувати їх до себе Росія не буде. А референдум ... Можуть оголосити хоч референдум про приєднання до Місяця. Ніяких правових і політичних наслідків це шоу не матиме ", — резюмує Юрій Кочевенко.

Раніше "Коментарі" писали, що в російській "Лізі сміху" виступлять команди з "ДНР" і Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини